Με διαφωνίες από την Ελεγκτική Υπηρεσία και προβληματισμό από τους βουλευτές κατατέθηκε, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Αντίθεση εξέφρασε η Ελεγκτική Υπηρεσία για το γεγονός ότι τα καθήκοντα ελέγχοντος λειτουργού προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ δεν θα ασκεί, πλέον, ο διευθυντής διοίκησης και οικονομικών, τον οποίο χαρακτήρισε ως «δικλίδα ασφαλείας για χρηστή διοίκηση στο ΤΕΠΑΚ», αλλά θα αναλάβει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Βασίλης Πρωτοπαπάς. Επιπλέον, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαφώνησε με το γεγονός ότι ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό επίδομα οδοιπορικών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΠΑΚ, Κώστας Γαλαταριώτης, ενημέρωσε τη Βουλή για τις εν λόγω πολυσυζητημένες πρόνοιες. Το επίδομα οδοιπορικών θα καταβάλλεται όπως ορίζεται στις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή, με βάση τα πραγματικά χιλιόμετρα που διανύονται από τη Λεμεσό προς την Πάφο από καθηγητές και διοικητικό προσωπικό και άλλο προσωπικό που μεταβαίνει στη Σχολή της Πάφου. Αναφέρθηκε, επίσης και στην ανάγκη αύξησης της κρατικής χορηγίας, η οποία προκύπτει από δαπάνες εκτός ελέγχου του πανεπιστημίου, όπως η ΑΤΑ, τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα κ.α «Το ΤΕΠΑΚ για να είναι σε θέση να λειτουργήσει απρόσκοπτα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, χρειάστηκε να μειώσει σημαντικά άρθρα των οποίων οι δαπάνες θα προκύψουν το δεύτερο εξάμηνο και για τα οποία θα υποβληθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός».

Ο κ. Γαλαταριώτης δεσμεύτηκε ότι δεν θα σημειωθεί ξανά τέτοια καθυστέρηση στην κατάθεση προϋπολογισμού, η οποία οφείλεται σε διάφορους λόγους. Κάλεσε, δε, την Επιτροπή να ψηφίσει το ταχύτερο δυνατό τον προϋπολογισμό, αφού το ίδρυμα βρίσκεται στον πάγο, καταθέτοντας μόνο τους μισθούς.

Επιπλέον, ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης, σημείωσε ότι μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση στον προϋπολογισμό, ο οποίος ανέρχεται στα €100 εκατ., όμως τα €20 εκατ. αφορούν τις εστίες. «Είμαστε στα επίπεδα που βρισκόμασταν πάντα». «Τα πραγματικά χρήματα που έχουμε να διαχειριστούμε είναι €18 εκατ.» είπε ακόμη.

Από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας διευκρινίστηκε ότι τα καθήκοντα ελέγχοντος λειτουργού του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ ανατέθηκαν σε άλλο λειτουργό, αφού πρώτα έλαβαν γνωμάτευση από την Νομική Υπηρεσία.

Σημειώθηκε, ακόμη, ότι προσελήφθη άτομο από το Γενικό Λογιστήριο, ώστε να μελετήσουν μαζί με το Υπουργείο Παιδείας τον τρόπο διοίκησης του ΤΕΠΑΚ, καθώς και των υπόλοιπων κρατικών πανεπιστημίων.