Σε άμεση ακύρωση της διαδικασίας που ακολουθεί η Ιερά Σύνοδος αναφορικά με το σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ εμμένει η πλευρά των μοναχών. Και αυτό επειδή έχει πολλάκις παραβιαστεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου. Παρ΄ όλα αυτά, θα παραστούν στην ανακριτική επιτροπή ή σε οποιοδήποτε όργανο της Ιεράς Συνόδου για να υπερασπιστούν τη θέση τους.

Στην ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση προέβη σήμερα ο δικηγόρος των μοναχών Αναστάσιος Βαβούσκος με δηλώσεις του στον Άλφα. Ο δικηγόρος των μοναχών ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν έχει απαντήσει ούτε σε μια από τις επιστολές τις οποίες η πλευρά των μοναχών τους απέστειλε μέσω δικαστικού επιδότη.

Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου. Ως εκ τούτου, οι δικηγόροι των μοναχών βρίσκονται σε αναμονή, όπως ανέφερε ο κ. Βαβούσκος, αφού δεν γνωρίζουν καν ποιο είναι το κατηγορητήριο ώστε να μπορέσουν να ετοιμάσουν την τοποθέτηση των μοναχών ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής.

Ο δικηγόρος των μοναχών επανέλαβε ότι η διαδικασία παραβιάζει πλήρως όσα προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ήδη οι μοναχοί έχουν δικαστεί, καταδικαστεί και τους έχουν επιβληθεί ποινές από τον Μητροπολίτη Ταμασού.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις μαρτυρίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη συγχώρεση την οποία ζήτησαν τηλεφωνικώς από τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο την ημέρα που είχαν οδηγηθεί στη Μητρόπολη Ταμασού, ο κ. Βαβούσκος ήταν κάθετος: Όλα αυτά έχουν απαντηθεί. Αποτελούσαν προϊόν πίεσης και εξαναγκασμού. Οπότε δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.