Με ρυθμούς χελώνας συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της Α’ Φάσης του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαϊττά, με τους κατοίκους της επαρχίας Λεμεσού να βρίσκονται σε απόγνωση από την τεράστια ταλαιπωρία που υπόκεινται καθημερινά. Το έργο όχι μόνο δεν θα ολοκληρωθεί παρά την παράταση που έχει δοθεί μέχρι τον Μάιο, αλλά πλέον έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για όσους τον χρησιμοποιούν καθημερινά για τις διακινήσεις τους, από και προς την πόλη της Λεμεσού.

Η Α’ φάση μήκους 3,6 χιλιομέτρων αφορά το τμήμα από το Αθλητικό Κέντρο Σπύρος Κυπριανού μέχρι την έξοδο της Παλώδιας. Τα συμβόλαια υπογράφηκαν στις 5 Ιουνίου 2020 με το κόστος να ανέρχεται στα €31,1 εκατ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ωστόσο, η κατασκευάστρια εταιρεία ζήτησε και νέα παράταση μέχρι τον Μάιο του 2024, λόγω δυσκολιών και προβλημάτων που προέκυψαν.

Ο «Φ» επαναφέρει το θέμα του συγκεκριμένου οδικού δικτύου μετά από καταγγελίες πολιτών οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά μέχρι να μεταβούν στις εργασίες τους και να επιστρέψουν πίσω στα σπίτια τους. Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε για άλλη μια φορά σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση και την τεράστια καθυστέρηση αποπεράτωσης του έργου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού και κοινοτάρχης Απαισιάς, Λευτέρης Περικλής.

Μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι ο δρόμος δεν πρέπει να ονομάζεται αυτοκινητόδρομος Λεμεσού – Σαϊττά, αλλά Γεφύρι της Άρτας. «Επανήλθαμε σε αυτόν τον ορισμό πλέον γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουμε από τον φίλο Υπουργό, Αλέξη Βαφεάδη, ότι το έργο θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, θεωρώ ότι είτε τον εμπαίζουν οι συνεργάτες του, είτε δεν τον πληροφορούν οι αρμόδιοι σωστά. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάτι δεν πάει καλά», υπέδειξε.

Ερωτηθείς για το στάδιο των εργασιών και τους ρυθμούς εκτέλεσής τους, υπογράμμισε ότι οι εργασίες προχωρούν σημειωτόν. «Η χελώνα προχωρεί πιο γρήγορα από τις εργασίες», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι μπορεί ένας εργάτης να εργάζεται μια ημέρα την εβδομάδα, ή δύο εργάτες να περιφέρονται πάνω κάτω, φορώντας ένα κίτρινο γιλέκο και να μην κάνουν τίποτα. «Είναι για να διερωτάται κανείς τι κάνουν. Επιβλέπουν μήπως τα σταθμευμένα μηχανήματα τους;» διερωτάται ο κ. Περικλή, τονίζοντας ότι από την πλευρά τους δεν βλέπουν κινητικότητα ούτως ώστε ο δρόμος οποίος χαρακτηρίζεται πρωταρχικής σημασίας, να ολοκληρωθεί. «Δεν βλέπεις καμία εγρήγορση εργασιών ούτε και πρόοδο».

Πέραν των πιο πάνω ο κ. Περικλή επανέλαβε ότι προκύπτουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας των οδηγών. «Κανένας δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των οδηγών, ειδικά κατά τις νυκτερινές ώρες. Ο δρόμος έπρεπε να τελειώσει πέρσι. Πήρε παράταση για να ολοκληρωθεί φέτος. Ο χρόνος τελειώνει, αλλά δεν μας έχουν πει ποιό Μάιο, θα ολοκληρωθεί».

Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ωστόσο δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Φανερά απογοητευμένος από την όλη αδράνεια που παρατηρείται ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού, υπέδειξε ότι και να βγουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν, δεν θα τους ακούσει κανείς. «Είναι λες και πετάς αυγά πάνω στον τοίχο. Κανείς δεν έχει ενσκήψει να δει το πρόβλημα και να λάβει άμεσα μέτρα ούτως ώστε να τελειώσει το μαρτύριο χιλιάδων πολιτών που διανύουν καθημερινά το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο».

Πέριξ του αυτοκινητόδρομου δραστηριοποιούνται δύο ιδιωτικά σχολεία ενώ φοιτούν περίπου 3.000 μαθητές. Το πρόβλημα της πυκνής τροχαίας κίνησης εντοπίζεσαι κυρίως τις πρωινές ώρες όταν ο κόσμος μαζικά μετακινείται προς την πόλη και τις εργασίες του.

«Το πρωί ένας οδηγός χρειάζεσαι περίπου 30 με 45 λεπτά για να διανύσει μια απόσταση γύρω στο ένα χιλιόμετρο. Η δέσμευση από τον υπουργό Μεταφορών, ήταν ότι μέχρι τον Μάιο του 2024 θα είχε ολοκληρωθεί ο δρόμος, με τελευταία επιστολή προς εμάς να έχει σταλεί πριν δύο μήνες. Προσωπικά τον παρακαλώ αλλά και τον προκαλώ, να έρθει μαζί μας και χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, να προβεί σε αιφνίδια επίσκεψη. Να δει ιδίοις όμμασι ποιοι τον κοροϊδεύουν και ποιοι μας περιπαίζουν εμάς», σημείωσε καταληκτικά.

Απορρίπτει τα περί καθυστερήσεων η Cyfield

Για το θέμα τοποθετήθηκε στον «Φ» ο διευθυντής της Cyfield, Κυριάκος Χρυσοχόος, ο οποίος απέρριψε τα περί καθυστερήσεων που αφορούν την κατασκευή του έργου, σημειώνοντας ότι έχουν ανατεθεί επιπλέον εργασίες και απαιτήσεις και χρειάζεται ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθούν. «Το έργο δεν έχει καθυστέρηση. Αυτά τα λένε οι περαστικοί. Έχουμε πάρει παράταση μέχρι τον Μάιο ωστόσο προέκυψαν νέες εργασίες οι οποίες έχουν προστεθεί στο έργο και αφορούν το δίκτυο της ΑΗΚ και εργασίες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και άλλων υπηρεσιών». Όπως μας είπε, το έργο θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. «Είναι από τα πιο δύσκολα έργα. Μιλάμε για αυτοκινητόδρομο σε τρία επίπεδα και εντός του ποταμού».