Δεκάδες βασανιστικά ερωτήματα γύρω από τον αιφνίδιο θάνατο 54χρονου, ταλανίζουν εδώ και 3 βδομάδες την οικογένειά του, η οποία έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Αστυνομία για ισχυριζόμενη ιατρική αμέλεια.

Οι οικείοι του άτυχου άνδρα ζητούν απαντήσεις για τις ενέργειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, την ιδία ώρα που υποστηρίζουν, ότι δεν παρασχέθηκε η δέουσα ιατρική και φαρμακευτική αγωγή στον δικό τους άνθρωπο.

Οι οικείοι του 54χρονου, μιλώντας στον «Φ», δείχνουν να αδυνατούν να πιστέψουν ότι έφυγε από τη ζωή αναπάντεχα ο άνθρωπός τους, χωρίς να παρουσιάζει όπως αναφέρουν, σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία, ο 54χρονος εισήχθη στις Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου Λευκωσίας, στις 25 Μαρτίου 2024 μετά από λιποθυμικό επεισόδιο και κρατήθηκε για νοσηλεία στο Παθολογικό Τμήμα με αιτία εισαγωγής, αναπνευστική ανεπάρκεια. Εντούτοις, στις 31 Μαρτίου (6 ημέρες μετά), ο 54χρονος απεβίωσε στο κρεβάτι του Νοσοκομείου, καθώς υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Όπως υποστηρίζουν οι οικείοι του, οι οποίοι επιθυμούν η τραγική περίπτωση του 54χρονου να έρθει στο φως της δημοσιότητας, κατά την εισαγωγή του ασθενή, του έγιναν κάποιες εξετάσεις χωρίς να διαπιστωθεί κάτι σοβαρό.

Στη συνέχεια, ο 54χρονος παραπέμφθηκε στο Παθολογικό Τμήμα όπου παρέμεινε για έξι μέρες. Όπως αναφέρουν, λίγες ώρες πριν ο 54χρονος αιφνιδίως υποστεί καρδιακό επεισόδιο και απολέσει τη ζωή του, είχε παρουσιάσει αναπνευστικό πρόβλημα, με τους θεράποντες ιατρούς – σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι συγγενείς- να μην εκτιμούν ορθά τη σοβαρότητα της κατάστασής του και να μην τον παραπέμπουν αμέσως σε Μονάδα Εξειδικευμένης Φροντίδας και κυρίως για άμεση αναπνευστική βοήθεια, που ήταν και ο λόγος εισαγωγής του στο Νοσοκομείο. Το αποτέλεσμα ήταν ο 54χρονος να υποστεί καρδιακή ανακοπή και εκπνεύσει.

Οι οικείοι του θανόντα μέσω του δικηγόρου τους, Κυριάκου Ανδρεάκου, υποστηρίζουν στην καταγγελία τους, ότι στην περίπτωση του 54χρονου δεν έγινε ορθή εκτίμηση κινδύνου της υγείας του, όπως και ότι δεν έγιναν οι δέουσες καρδιολογικές- αναπνευστικές εξετάσεις ή και θεραπείες, στις έξι ημέρες που νοσηλευόταν, για να διαπιστώσουν εγκαίρως τον κίνδυνο για τη ζωή του.

Πέραν των πιο πάνω, ισχυρίζονται πως όχι μόνο δεν μεταφέρθηκε σε Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης, αλλά δεν του παραχωρήθηκε η δέουσα ιατρική και φαρμακευτική αγωγή με αποτέλεσμα ο 54χρονος να οδηγηθεί λίγες ώρες αργότερα σε αιφνίδιο θάνατο. Να σημειωθεί ότι η οικογένεια του 54χρονου ζήτησε να διενεργηθεί νεκροτομή επί της σορού του όπως και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η ακριβή αιτία θανάτου, ενώ προχώρησαν σε καταγγελία στην Αστυνομία, από την οποία αναμένουν να διεξάγει άμεσα ανακριτικό έργο προς θανατική ανάκριση. Επιπρόσθετα, η οικογένεια έχει λάβει ήδη και άλλα νομικά μέτρα.

Σε σχέση με τις έρευνες από την πλευρά της Αστυνομίας, ο «Φ» επικοινώνησε με αρμόδια αστυνομική πηγή, η οποία μας ανέφερε ότι η υπόθεση καταγγέλθηκε και διερευνάται από τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λευκωσίας (πρώην Λυκαβηττού) με τις εξετάσεις για τον αιφνίδιο θάνατο του 54χρονου, να είναι σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα οι εξεταστές της ισχυριζόμενης ιατρικής αμέλειας έχουν αποστέλλει επιστολή στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ζητώντας όπως διοριστεί ερευνών λειτουργός με συγκεκριμένη ειδίκευση όπου θα βοηθήσει την ανακριτική ομάδα με τις ιατρικές του γνώσεις και να διερευνήσει εάν προκύπτει θέμα ιατρικής αμέλειας.

Ο «Φ» επικοινώνησε και με τον εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπο Χαριλάου, ο οποίος μας ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε τοποθέτηση για το συγκεκριμένο περιστατικό, από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα.