Η ηλεκτρονική έκδοση εγγράφων του Αρχείου Πληθυσμού, όπως αντίγραφα πιστοποιητικών γέννησης ή θανάτου, μόνιμης διαμονής στην Κύπρο δεν αποτελεί το τελευταίο ανέκδοτο που κυκλοφορεί αλλά πραγματικότητα, αν και οι υπηρεσίες αυτές θα είναι διαθέσιμες το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, βρίσκεται καθοδόν «πολεοδομική αμνηστία», ενώ σε άλλο επίπεδο θα τα βρουν σκούρα όσοι εργοδοτούν παράνομα αλλοδαπούς.

Τα τρία πιο πάνω μέτρα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου στο πλαίσιο απολογισμού του έργου που παρήχθη από το υπουργείο του τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πέραν του μέτρου της ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικών (κάτι το οποίο αποτελεί άλμα σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι πριν μερικά χρόνια και αρκετά βήματα μπροστά, με βάση το τι ισχύει σήμερα) στο πακέτο μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν το επόμενο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνονται:

-Εντατικοποίηση των προσπαθειών για καλύτερη αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης που θα περιλαμβάνουν καμπάνιες για τις εθελούσιες επιστροφές, αλλά και οι εκστρατείες επιθεώρησης για την παράνομη εργοδότηση μεταναστών. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία του Προαναχωρησιακού Κέντρου στις Λίμνες και την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των υποδομών σε Κοφίνου και Πουρνάρα.

Εντός Μαΐου ανακοινώνονται τα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, Περιοχών της Υπαίθρου και τα Σχέδια Επιδομάτων για τη στήριξη των κατοίκων των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών.

-Έχει αρχίσει ήδη η αναθεώρηση του Στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας, με αναμενόμενη περίοδο εξαγγελίας το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

-Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη εγγραφή νέων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους και τη μείωση του ορίου ηλικίας για το δικαίωμα του εκλέγειν.

-Θα εφαρμοστεί πλήρως το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», με τη διασύνδεση των συναρμόδιων Υπηρεσιών για την ηλεκτρονική υποβολή διαβουλεύσεων.

Σταδιακά, εντός του 2024 θα ολοκληρώνονται ή θα δρομολογούνται τα Τοπικά Σχέδια για διάφορες περιοχές παγκύπρια, καθώς και η αναθεώρηση των Πολεοδομικών Ζωνών Δήλωσης Πολιτικής.

-Τυγχάνει επεξεργασίας σχέδιο για να θεσμοθέτηση κριτηρίων με βάση τα οποία θα είναι δυνατή η παραχώρηση «πολεοδομικής αμνηστίας». Πρόκειται για διαδικασία «εξαγοράς» κάποιων παρατυπιών (σε οικιστικές μονάδες), που εγκλωβίζουν τους ιδιοκτήτες των υποστατικών αυτών και δεν τους επιτρέπουν να εκδώσουν τίτλους ιδιοκτησίας.

-Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μηχανογράφησης της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ενώ εντός του τρέχοντος έτους θα εφαρμοστεί η σταδιακή αναπροσαρμογή των ενοικίων μίσθωσης τουρκοκυπριακών επαγγελματικών υποστατικών, σύμφωνα με την επανεκτίμηση που είναι σε εξέλιξη.

-Προχωρεί ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η λειτουργία του συστήματος διαχείρισης του «112», αλλά και η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού με στόχο την προστασία των πολιτών για διαχείριση εκτάκτων αναγκών.

Προωθείται ανάπτυξη του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μέσω γραπτού μηνύματος.

-Εκπονείται πολιτική η οποία θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις πληγέντων από καταστροφικό συμβάν για σκοπούς παραχώρησης οικονομικής βοήθειας.

Εντός του 2024, εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των επικίνδυνων οικοδομών και τον περιοδικό έλεγχό τους.