Χαμός γίνεται με τη μηχανογράφηση των Δήμων ενόψει των συνενώσεων στο πλαίσιο έναρξης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού το 33% των Δήμων, δηλαδή ένας στους τρεις, δεν έχει μηχανογραφηθεί (με βάση το νέο σύστημα) οπόταν πολίτες οι οποίοι οφείλουν τέλη προηγούμενων ετών δεν θα εμφανίζονται στο νέο σύστημα αλλά στο υφιστάμενο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον έλεγχο, τον εντοπισμό τους και την είσπραξη των οφειλομένων.

Τα πιο πάνω λέχθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών στην οποία συζητείται η πρόοδος της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως ελέχθη, το πρόβλημα εστιάζεται στην υλοποίηση των προγραμμάτων μηχανογράφησης στα οποία συμφώνησαν οι Δήμοι με τους διάφορους παρόχους. Σημειώνεται, πως κατονομάστηκε και συγκεκριμένη εταιρεία η οποία φέρεται να καθυστερεί τη διαδικασία, αν και όπως ελέχθη, ειδικά με τον Δήμο Λευκωσίας η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε σε νέα συνεννόηση και το έργο μηχανογράφησης προχωρεί.

Γενικά, η εικόνα που επικρατεί είναι ότι οι εμπλεκόμενοι επιδίδονται σε αγώνα δρόμου να προλάβουν την 1η Ιουλίου, όταν θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση.

Πάντως, όπως ελέχθη, πέραν της πληρωμής λογαριασμών που εκκρεμεί, οι πολεοδομικές άδεις και οι άδειες οικοδομής θα εξετάζονται κανονικά.

Ωστόσο, όλες οι πολεοδομικές αρχές (ανέρχονται σε περίπου 46) θα κατεβάσουν τα ρολά περί τις 10 Ιουνίου και δεν θα αποδέχονται νέε αιτήσεις ώστε στο διάστημα των 20 ημερών που απομένουν, να μπορούν να μετακομίσουν στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει πως θα προκληθούν καθυστερήσεις.

Ένα άλλο ζήτημα που παρατηρείται είναι η δυστοκία στην εξεύρεση προσωπικού, αφού υφιστάμενοι υπάλληλοι των Δήμων αισθάνονται αβεβαιότητα ως προς το επαγγελματικό τους μέλλον.