Σχεδόν ακατάλληλος για χρήση παραμένει εδώ και μήνες ο παραλιακός πεζόδρομος του Αγίου Τύχωνα μετά τη θαλασσοταραχή και την κακοκαιρία του περασμένου Νοεμβρίου. Ο πεζοδρόμος έχει υποστεί ζημιές με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία να μην υπάρχει ασφάλεια σε όσους τον χρησιμοποιούν, ενώ σε δύο τουλάχιστον τμήματα, μήκους 150 μέτρων, η χρήση του έχει καταστεί αδύνατη, αφού στην κυριολεξία έχει κοπεί στα δύο.

Πρόκειται για έναν πεζόδρομο τον οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά, εκατοντάδες ντόπιοι αλλά και τουρίστες που διαμένουν στην περιοχή, εντούτοις παραμένει στην ίδια τραγική κατάσταση εδώ και μήνες, με το αρμόδιο υπουργείο να επιδεικνύει αδιαφορία να αναλάβει την κάλυψη του κόστους για την επιδιόρθωσή του.

Τα προβλήματα που παρατηρούνται στον παραλιακό πεζόδρομο συζητήθηκαν χθες αυτεπάγγελτα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, με τους Βουλευτές να κακίζουν την απουσία εκπροσώπου του Υπ. Εσωτερικών από τη συνεδρία. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος μετά από εισήγηση των βουλευτών Κυριάκου Χατζηγιάννη, Κώστα Κώστα, Γιαννάκη Γαβριήλ, Ανδρέα Πασιουρτίδη και Πανίκου Λεωνίδου.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τους βουλευτές να ακούνε εκ νέου για μελέτες και σχεδιασμούς. Αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός ότι η συνεδρίαση έγινε και πάλι στην απουσία εκπροσώπου του Υπ. Εσωτερικών κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο με τους βουλευτές να κακίζουν και να «πυροβολούν» τη στάση του ΥΠΕΣ για το τόσο σοβαρό ζήτημα. Την ίδια ώρα έθεσαν ενώπιον όλων των εμπλεκομένων, το γεγονός ότι η Κύπρος γίνεται διεθνώς ρεζίλι γιατί το Κράτος δεν μπορεί να επιδιορθώσει ζημιές σε ένα πεζόδρομο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, σε δηλώσεις του είπε ότι ο συγκεκριμένος πεζοδρόμος συνδέει και ενώνει όλα τα πεντάστερα ξενοδοχεία και πως «μόνο ντροπή θα πρέπει να αισθανόμαστε». Υποστήριξε ότι υπήρξαν υποσχέσεις από το Υπ. Εσωτερικών για προσωρινή τοπιοτέχνιση ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη προσβασιμότητα, εντούτοις τίποτα δεν έγινε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, καυτηρίασε το όλο ζήτημα αναφέροντας ότι «είναι πραγματικά ντροπή ως Κύπρος και σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της, με τα μεγαλύτερα και πιο ακριβά ξενοδοχεία, να υπάρχει ένας πεζόδρομος σε αυτή την κατάσταση». Πέραν των καταστροφών που προκλήθηκαν, αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες υποδομές κάνοντας λόγο για δημόσια ντους σε άθλια κατάσταση, κλαδέματα πεταγμένα για πολλούς μήνες, οξειδωμένα σίδερα στα τοιχώματα τα οποία καταρρέουν, καλώδια ηλεκτρισμού κομμένα και εκτεθειμένα και χωρίς φωτισμό τα βράδια.

Το κόστος των επιδιορθώσεων αγγίζει τις €300.000 και παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν, σύμφωνα με τους βουλευτές, για χρηματοδότηση 80% από το Κράτος και τα υπόλοιπα από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγ. Τύχωνα, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και ενώ έχει ανοίξει η νέα τουριστική περίοδος, δεν έγινε τίποτε απολύτως.

Τη δική του προσωπική εμπειρία ανέφερε σε τοποθέτησή του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, ο οποίος είπε ότι βρισκόταν στον πεζόδρομο προχθές βράδυ και κρατούσε αναμμένο τον φακό του κινητού του τηλεφώνου για να μπορεί να βλέπει να περπατά. Κάκισε επίσης το θέμα της απουσίας εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών από τη συνεδρία.