Οι μάρτυρες υπεράσπισης τους οποίους πρότειναν οι δύο μοναχοί προκειμένου να πείσουν τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου για την αθωότητά τους, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να ανατρέπουν τα έως τώρα δεδομένα, τα οποία θεωρούνται από εκκλησιαστικούς κύκλους καταπελτικά.

Οι μάρτυρες καλούνται καθημερινά ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής η οποία τους ακούει με προσοχή και σύντομα, αφού ολοκληρωθεί και αυτός ο κύκλος καταθέσεων, θα ετοιμάσει πόρισμα με τις εισηγήσεις της.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως ανέφερε στο philenews πηγή της Ιεράς Συνόδου, η Ανακριτική Επιτροπή θα εισηγηθεί στο Συνοδικό Δικαστήριο καθαίρεση του ηγουμένου της μονής Οσίου Αββακούμ Νεκταρίου και του αρχιμανδρίτη Πορφυρίου. Μάλιστα, όπως μας ελέχθη, τα δεδομένα είναι τέτοια, ώστε η Ανακριτική Επιτροπή δεν μπορεί να δικαιολογήσει άλλη εισήγηση από την καθαίρεση, αν δεν θέλει να εκτεθεί. Τη σκυτάλη θα αναλάβει (μάλλον από βδομάδας) το Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο θα καλέσει τους δύο μοναχούς σε απολογία. Και βεβαίως, όλα συγκλίνουν πως θα αποφασίσει καθαίρεση των μοναχών, οι οποίοι μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους καταχωρώντας έφεση ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Όπως ανέφεραν στο philenews οι ίδιες εκκλησιαστικές πηγές, οι δικηγόροι των δύο μοναχών, με την εμπειρία που διαθέτουν, γνωρίζουν το διαγραφόμενο αποτέλεσμα της υπό εξέλιξη διαδικασίας και γι’ αυτό υπέβαλαν τόσες πολλές ενστάσεις.

Σε αυτό αποδίδεται και η τελευταία ένσταση που κατέθεσαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής ζητώντας ουσιαστικά από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο να κάνει χαρακίρι, καλώντας ιεράρχες εκτός Κύπρου να θέσουν τον ίδιο και τους υπόλοιπους  Συνοδικούς σε αργία.

Οι ίδιες πηγές παρατηρούν, πως αν εισακουόταν το αίτημα των δύο μοναχών για μετάκληση ξένων ιεραρχών, η ίδια η Σύνοδος θα καταργούσε ουσιαστικά το αυτοκέφαλο της.

Υπενθυμίζεται, πως οι μοναχοί για να στηρίξουν το ενδεχόμενο να τεθούν σε τρίμηνη αργία οι Συνοδικοί, επικαλέστηκαν τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Υπεστήριξαν δε, πως οι Συνοδικοί ενεργώντας  ως ανακριτικό όργανο αποφάσισαν την παραπομπή των μοναχών  ενώπιον Συνοδικού Δικαστηρίου και η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά διατύπωση γνώμης επί της υποθέσεως, οπόταν έπρεπε να αποκλειστούν από τα καθήκοντα του δικαστή είτε ως μέλη Ανακριτικής Επιτροπής είτε Εισαγγελέα, αλλά αποσιώπησαν την εμπλοκή τους.

Οι δικηγόροι των μοναχών είχαν υποδείξει επίσης, πως όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα (και προφανώς νοουμένου ότι δεν απαλλαγούν οι πελάτες τους) ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος «θα έλθει πιθανόν στην δυσχερή και προσβλητική γι’ αυτόν θέση, να πρέπει να εφαρμόσει τον Καταστατικό Χάρτη και να κινήσει την διαδικασία για την συγκρότηση συνοδικού δικαστηρίου – κατ’ ελάχιστον πέντε μελών – από Αρχιερείς που είτε παρεπιδημούν στην Κύπρο είτε θα μετακληθούν από άλλες Εκκλησίες, για την επιβολή ποινής αργίας τουλάχιστον τριών μηνών με ή χωρίς αποδοχές στον ίδιο και στα λοιπά μέλη της Ιεράς Συνόδου».