Προς υλοποίηση οδεύει η πιλοτική εφαρμογή του κλειστού κυκλώματος βιντεοπαρακολούθησης σε δέκα σχολεία, με το υπουργείο Παιδείας να έχει καταγράψει τις βασικές γραμμές πάνω στις  οποίες θα κινηθεί το εν λόγω εγχείρημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμβέλεια καταγραφής των καμερών θα περιορίζεται εντός των ορίων των σχολικών μονάδων και δεν θα καταγράφονται παρακείμενοι ιδιωτικοί ή δημόσιοι χώροι.

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου, κάμερες θα τοποθετηθούν στα ακόλουθα σημεία των σχολείων:

>> Στις κεντρικές εισόδους-εξόδους των σχολικών μονάδων

>> Στις εισόδους-εξόδους που οδηγούν στα εσωτερικά αίθρια των σχολικών μονάδων (όπου δίδεται πρόσβαση στις κτηριακές υποδομές των σχολείων)

>> Σε περιμετρικά σημεία του σχολείου για τον έλεγχο τυχόν πρόσβασης στον εσωτερικό χώρο

Αναφορικά με τον αριθμό των καμερών που θα τοποθετηθούν στις εισόδους-εξόδους περιμετρικά της σχολικής μονάδας, αυτός πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό εισόδων/ εξόδων και περιμετρικών σημείων για την κάλυψη της συνολικής περιμέτρου των σχολείων.

Εξάλλου, οι κάμερες θα είναι στραμμένες προς τα μέσα, ώστε να καλύπτουν μόνο τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων ώστε να αποφεύγεται η καταγραφή οποιωνδήποτε άλλων προσώπων, ενώ αυτές θα τεθούν σε λειτουργία αφότου προηγηθεί απαραίτητη επιθεώρηση από το υπουργείο Παιδείας. Οι κάμερες θα καταγράφουν μόνο εικόνα και όχι ήχο και θα ενεργοποιούνται τις ώρες που τα σχολεία δεν θα λειτουργούν.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακουτων επίσημων αργιών  ή  σχολικών  διακοπών, το σύστημα θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, με εξαίρεση τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι κτηριακές εγκαταστάσεις της σχολικής μονάδας θα αξιοποιούνται για εγκεκριμένες δραστηριότητες από το υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο έχει υπολογίσει όλες τις παραμέτρους που προκύπτουν από την πιλοτική τοποθέτηση καμερών σε σχολικές μονάδες, ούτως ώστε όλες οι ενέργειες που θα γίνουν να συνάδουν με τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.