Μπροστά στο φάσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να κληθεί να καταβάλει δυσθεώρητα πρόστιμα για την παράνομη και ανεξέλεγκτη λειτουργία των χωματερών σε Βατί και Κοτσιάτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε την ερχόμενη Τετάρτη ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για εξεύρεση λύσης.

Σημειώνεται ότι η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2013 για το μη κλείσιμο των χωματερών με καταβολή χρηματικής ποινής ύψους €30.000 ανά ημέρα, έχει συνδυαστεί με τη νέα υπογραφή με την εταιρεία Helector που να περιλαμβάνει τη μεταφορά στο εργοστάσιο της Κόσιης σκουπίδια από τη Λευκωσία. Με τον τρόπο αυτό θα δρομολογηθεί το κλείσιμο του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη, και θα αποφευχθούν οι καταδικαστικές συνέπειες της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 

Η μεταφορά αποβλήτων από τη Λευκωσία στην ΟΕΔΑ Κόσιης δεν κατέστη δυνατή μέχρι σήμερα λόγω της ποινικής υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι οι διαβουλεύσεις άρχισαν από το 2013 χωρίς μέχρι σήμερα να καρποφορήσουν. Ωστόσο, πρόσφατη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα άνοιξε τον δρόμο για την υπογραφή συμπληρωματικής συμφωνίας χωρίς να διασυνδέεται η δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Κακουργιοδικείου. 

Η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη κρίθηκε αναγκαία μετά τη νέα εμπλοκή που προέκυψε με την υπογραφή συμπληρωματικής συμφωνίας μεταξύ αναδόχου και Κυπριακής Δημοκρατίας, και τις παρατηρήσεις που θέτει η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ). Το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι €7 εκατ. που αφορούν την καταβολή δεδουλευμένων προς την εταιρεία Helector. Η εταιρεία διεκδικεί εφάπαξ €20 εκατ., ποσό με το οποίο συμφωνεί το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Αντίθετα, η ΚΕΑΑ και η Ελεγκτική Υπηρεσία υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό στα €13 εκατ. Νοουμένου ότι η οικονομική πτυχή είναι το τελευταίο εμπόδιο για την υπογραφή της συμφωνίας δεν αποκλείεται στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τεθεί θέμα για εξεύρεση μίας μέσης λύσης, η οποία στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να εγκριθεί από τα μέλη της ΚΕΑΑ. 

Από την Ελεγκτική Υπηρεσία μάς αναφέρθηκε ότι αντί να πιεστεί ο ανάδοχος να δεχθεί το ποσό που πρέπει, πιέζονται οι υπηρεσιακοί να δεχθούν τις απαιτήσεις του αναδόχου.  

Εξάλλου, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης με τίτλο «Νέα κωλοτούμπα για τον Κοτσιάτη», η Ελεγκτική Υπηρεσία «επαναλαμβάνει τη δεδηλωμένη θέση της ότι η σύναψη οποιασδήποτε Συμπληρωματικής Συμφωνίας με τον υφιστάμενο Ανάδοχο, λαμβάνοντας υπόψη την ποινική υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου ως προς υπό εξέταση αδικήματα διαφθοράς που αφορούν τη σύναψη και την εκτέλεση της συγκεκριμένης σύμβασης, συνιστά πρόκληση για το περί δικαίου αίσθημα».

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η συμπερίληψη ετεροβαρών προς τον Εργοδότη προνοιών, ή/και η καταβολή ποσών που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν σοβαρά υπερκέρδη πλήττει το δημόσιο συμφέρον».

«Έχουμε συνεπώς εκφράσει τη θέση ότι οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία θα καταλήξει το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα πρέπει πρόδηλα να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και συνεπώς θα πρέπει να απορριφθεί από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) (α) αν οι οικονομικοί της όροι είναι χειρότεροι σε σχέση με την προκαταρκτική συμφωνία στην οποία 6 μήνες προηγουμένως είχε καταλήξει η ίδια η ΚΕΑΑ ή/και (β) αν περιλαμβάνει όρους με τους οποίους ο ανάδοχος απαλλάσσεται συμβατικών του υποχρεώσεων», προστίθεται.

Στη βάση των πιο πάνω, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, «έχουμε υποδείξει ότι το εφάπαξ ποσό των €20 εκατ. που το Υπουργείο εισηγείται να δοθεί στον ανάδοχο ως δήθεν οφειλόμενο ποσό, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από €13 εκατ. (περίπου), ως ελάχιστη προϋπόθεση για να εξεταστεί η δυνατότητα έγκρισης τέτοιας συμφωνίας».

«Θεωρούμε δε ότι οι εκβιασμοί προς την ΚΕΑΑ, που οι εξυπηρετούντες τα συμφέροντα της Helector προσπαθούν να επιβάλουν μέσω τέτοιων δημοσιευμάτων, είναι παντελώς απαράδεκτοι», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι παρατηρήσεις της ΚΕΑΑ για τη νέα συμφωνία

Οι οφειλές προς την εταιρεία Helector δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το ποσό των €13 εκατ., σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων την ίδια ώρα που η ανάδοχος εταιρεία συμφώνησε καταρχήν με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων όπως το ποσό των οφειλών ανέρχεται στα €20 εκατ. 

Η ΚΕΑΑ έχει αποστείλει επιστολή προς το ΤΑΥ ημερ. 4 Απριλίου 2018 με έξι παρατηρήσεις σε σχέση με το προσχέδιο της συμπληρωματικής συμφωνίας. Πρώτο, η αναδρομική τιμή των €39,90 ανά τόνο θα πρέπει να ισχύει από 1/4/2016 ως είχε προκαταρκτικά συμφωνηθεί στην ΚΕΑΑ στην προηγουμένη διαδικασία που δεν είχε προχωρήσει. 

Δεύτερο, στην ίδια προκαταρκτική συμφωνία είχε συμφωνηθεί ότι θα αφαιρεθούν τα πρόστιμα, που προέκυψαν από τους ετεροβαρείς όρους. Η ΚΕΑΑ υπολογίζει τα ποσά στα €2,4 εκατ. συν τόκοι €600 χιλ. Τρίτο, η πληρωμή θα γίνεται μόνο για όσες ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων προσκομίζονται και δεν θα περιλαμβάνεται αποζημίωση για τις 50.000 τόνους που προβλέπονται για ταφή σε περίπτωση που δεν προσκομιστούν. 

Τέταρτο, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το ποσό των €500 χιλ. που αφορά πληρωμή που έγινε στις 16 Φεβρουαρίου 2018. Πέμπτο σημείο, αναφέρεται ότι ο ανάδοχος δεν εργοδότησε εμπειρογνώμονα με βάση την υποχρέωση που είχε. Πρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι ενώ ο ανάδοχος είχε υποχρέωση για υποβολή εγγύησης πιστής εκτέλεσης ύψους €10 εκατ. για όλη τη διάρκεια της σύμβασης, ουδέποτε την υπέβαλε. Και για τα δύο η ΚΕΑΑ αναφέρει ότι το ποσό που αναλογεί ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο €1,9 εκατ. Τέλος, στο έκτο σημείο καλείται το ΤΑΥ να κάνει αναπροσαρμογή των τόκων, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΦΠΑ δεν φέρει τόκο. 

Στη διάθεση των Αρχών η Κοινοπραξία για υλοποίηση συμφωνηθέντων 

Η Κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΟΡ – ΕΛΑΚΤΟΡ – CYBARCO LTD με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, δηλώνει διαθέσιμη, ακόμη και την ύστατη ώρα, για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Επισημαίνει ότι οι οικονομικοί /εμπορικοί όροι που είχαν συμφωνηθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2017, είναι στο σύνολό τους οικονομικά επωφελέστεροι και συμφερότεροι για την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ περιέχουν σοβαρές βελτιώσεις οικονομικές και συμβατικές σε σχέση με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο του 2016 και τους οποίους είχε χαιρετίσει η ΚΕΑΑ με σχετικό δελτίο Τύπου (11/2/2016).

Σύμφωνα με την Κοινοπραξία, «οι περαιτέρω βελτιώσεις ουδόλως υποκρύπτουν ”υπερκέρδη”, ή ”ετεροβαρείς πρόνοιες” για τις οποίες γίνεται αυθαιρέτως αναφορά, αλλά προέρχονται από τη γνήσια βούλησή μας για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο μείζονος σπουδαιότητας περιβαλλοντικό ζήτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στάση την οποίαν ήδη υποστηρίζουμε εμπράκτως και με συνέπεια, χρηματοδοτώντας αποκλειστικά με ίδιους πόρους, λόγω παρατεταμένης αθέτησης καταβολής δεδουλευμένων, την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας από τον Μάρτιο του 2016 με τις οφειλές της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα να ξεπερνούν τα €32 εκατ.» 

Απορρίπτει η Helector

Η εταιρεία Helector διεμήνυσε στο υπουργείο Γεωργίας ότι απορρίπτει τις νέες απαιτήσεις που θέτει η ΚΕΑΑ για την υπογραφή νέας συμπληρωματικής συμφωνίας. Η εταιρεία αναφέρει ότι δεν συζητά περαιτέρω εκπτώσεις από τις αρχικές και ήδη από τα €32 εκατ., διεκδικεί €20 εκατ. δεδουλευμένα μετά από παραίτηση από τις συμβατικές αμοιβές και τα νόμιμα δικαιώματα ως αποτέλεσμα της νέας συμφωνίας για μεταφορά επιπλέον σύμμεικτων απορριμμάτων από την Λευκωσία στο εργοστάσιο της Κόσιης.

Σύμφωνα με επιστολή της εταιρείας προς το ΤΑΥ, τα θέματα που εγείρει η ΚΕΑΑ αποτελούν υπαναχώρηση από τα μέχρι σήμερα εμπορικά και συμβατικά συμφωνηθέντα και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Το μόνο σημείο με το οποίο συμφωνεί η εταιρεία αφορά τον συνυπολογισμό του ποσού των €500 χιλ. που αφορά πληρωμή που έγινε στις 16 Φεβρουαρίου 2018. 

Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι η στάση αυτή δυσχεραίνει ουσιωδώς την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου, δεδομένου ότι η κοινοπραξία η οποία χρηματοδοτεί τη σύμβαση επί δύο έτη, έχει εξαντλήσει το περιθώριο αποστολής κεφαλαίων από την Ελλάδα.

Τέλος, η εταιρεία αναμένει από το ΤΑΥ πρόσκληση για την υπογραφή της σύμβασης μέχρι την 20ή Απριλίου 2018 στη βάση του προσχεδίου συμφωνίας ημερ. 15 Φεβρουαρίου 2018, άλλως επιφυλάσσει τα δικαιώματά της. 

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι και προειδοποιούν με μέτρα

Προθεσμία μιας εβδομάδας έδωσαν χθες οι υπάλληλοι του ΧΥΤΑ Κόσιης για ικανοποίηση μισθολογικών και άλλων αιτημάτων που θέτουν προς τη διεύθυνση της εταιρείας Helector. Σε γραπτή ανακοίνωση των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ αναφέρεται ότι μετά από Γενική Συνέλευση του προσωπικού της Μονάδας, αποφασίστηκε όπως «δοθεί μια εβδομάδα αναβολή στη λήψη μέτρων, με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τελική επίλυση της διαφοράς. Λήφθηκε επίσης υπόψη η εορταστική περίοδος του Πάσχα κατά την οποία οι εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να προκαλέσουν αναστάτωση στο κοινό».

Προστίθεται ότι «οι συντεχνίες του προσωπικού θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους μεσούσης της εορταστικής περιόδου για κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου Γενική Συνέλευση για ενημέρωση των μελών και λήψη τελικής απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαρτίου το προσωπικό κατήλθε σε στάση εργασίας με στόχο την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.