Καμία ανησυχία δεν προκύπτει για την ποιότητα των νερών στο παραλιακό μέτωπο του Lady’s Mile, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενήργησε το Γενικό Χημείο του Κράτους, τα οποία έχει πλέον στα χέρια του το Τμήμα Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα από τα τέσσερα σημεία δειγματοληψίας θαλασσινού νερού έχουν μηδενικό έως πολύ χαμηλό αριθμό εντερόκοκκων και είναι εντός των ορίων που ορίζονται από την ευρωπαϊκή οδηγία (2006/7/ΕΚ, 2000/60/ΕΚ) και επομένως δεν υπάρχει μόλυνση.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα νερά είναι καθαρά και απολύτως ασφαλή για κολύμβηση σε όλο το μήκος της παραλίας, διαψεύδοντας τις ανησυχίες που προκάλεσε η ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων για ύπαρξη «μη ασφαλών επιπέδων εντερόκοκκων». Η ανακοίνωση είχε βασιστεί σε προκαταρκτικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μη διαπιστευμένο εργαστήριο και είχαν κοινοποιηθεί εντός 24 ωρών από τη συλλογή των δειγμάτων.

Σύμφωνα με έγκυρες περιβαλλοντικές πηγές, τα αποτελέσματα αυτά δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επιστημονική εγκυρότητα, καθώς δεν είχαν επικυρωθεί από αναγνωρισμένο κρατικό εργαστήριο. Την ίδια ημέρα, και με αφορμή την ανησυχητική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη και κοινή δειγματοληψία από το Τμήμα Περιβάλλοντος και τις Βρετανικές Βάσεις σε τέσσερα σημεία της παραλιακής ζώνης, περιλαμβανομένων και περιοχών εντός της περιφραγμένης περιοχής των Βάσεων. Τα δείγματα εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία επεξεργασίας και επικύρωσης.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, από την πρώτη στιγμή, παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις και ενήργησε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνοντας προτεραιότητα στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος. Με την ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας, επιβεβαιώνεται πως δεν υφίσταται ρύπανση και ότι δεν συντρέχει λόγος αποφυγής της κολύμβησης.

Ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Θεόδουλος Μεσημέρης, ενημέρωσε σήμερα και κοινοποίησε τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου στις Αρχές των Βάσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι τυχόν μελλοντικές ενέργειες να βασίζονται αποκλειστικά σε τεκμηριωμένα και διαπιστευμένα στοιχεία.

Ο αρχικός συναγερμός φαίνεται πλέον να ήταν πρόωρος και αχρείαστος, ενώ εγείρονται ερωτήματα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τις Βρετανικές Βάσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαμηνύει ότι τα ζητήματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα επιστημονική τεκμηρίωση, προς αποφυγή άσκοπης ανησυχίας στο κοινό και δυσμενών συνεπειών για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό.

Δηλώσεις Υφυπουργού Ναυτιλίας

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη δήλωσε σήμερα ότι στόχος είναι η παραλία του Lady’s Mile να επιστραφεί στο κοινό σε λίγες ώρες.

Κληθείσα σήμερα από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει την κατάσταση, η Υφυπουργός, η οποία βρισκόταν σε εκδήλωση του Europa Uomo Κύπρου στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία, είπε ότι ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές και ότι «παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή και ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει και στόχος είναι να επιστρέψουμε πίσω τις παραλίες στο κοινό, καθαρές ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν το πιο πολύτιμο για μένα αγαθό, που έχουμε ως ένα νησιώτικο κράτος».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ανησυχία ότι αυτό μπορεί να επεκταθεί, είπε ότι «δεν είναι ανησυχητικό, παρακολουθείται στενά σε συνεργασία με τις Βρετανικές Βάσεις από την πρώτη στιγμή και πιστεύουμε ότι σε λίγες ώρες θα μπορούμε να επιστρέψουμε την παραλία πίσω στον κόσμο».

Σε ερώτηση για την πηγή της μόλυνσης και αν έχουν ευθύνη τα εστιατόρια της περιοχής, η κα Χατζημανώλη είπε ότι «γίνεται πάντοτε έλεγχος σε όλα τα εστιατόρια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και ειδικά σε περιόδους καλοκαιρινής αιχμής που ο κόσμος πηγαίνει για να απολαύσει τη θάλασσα, εντατικοποιούνται πάντοτε αυτές οι έρευνες».

Κάλεσε το κοινό «να μην ανησυχεί» και εξέφρασε σιγουριά ότι «θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την κατάσταση όπως ήταν πριν» και όταν εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης, «θα την ανακοινώσουμε».

Ερωτηθείσα αν είναι από λύματα η μόλυνση, η κα Χατζημανώλη είπε ότι δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι είναι από λύματα. Το σημαντικό για μας είναι να καταφέρουμε να επαναφέρουμε την καθαρή θάλασσα πίσω στον κόσμο».

Σε ερώτηση αν γίνονται έλεγχοι και στην υπόλοιπη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, η κα Χατζημανώλη απάντησε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν πάντοτε και τις θάλασσες και τις παραλίες «γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι γίνεται σωστή παρακολούθηση και από δικής μας μεριάς που είμαστε υπεύθυνοι για τα πλοία που πλέουν μέσα στη θάλασσα έτσι ώστε να μην ρυπαίνεται από τη θάλασσα αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην ρυπαίνεται και από τη στεριά. Είναι και οι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες, δεν θέλουμε να δημιουργείται οποιοσδήποτε πανικός στον κόσμο, γίνεται πάρα πολύ σωστή και καλή δουλειά, όχι τώρα, αλλά έχουμε ξεκινήσει αυτές τις προεργασίες εδώ και πάρα πολύ καιρό».