Κλείδωσε η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας Helector/ Ελάκτωρ/ Cyparco που οδηγεί στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθότι προνοεί τη μεταφορά και διαχείριση στην ΟΕΔΑ Κόσιης των απορριμμάτων της επαρχίας Λευκωσίας. Μια συμφωνία που πέρασε από συμπληγάδες τα τελευταία δύο χρόνια, αφού κάθε φορά που ήταν κοντά στο να πέσουν οι υπογραφές, κάποια γεγονότα την υστάτη την απέτρεπαν και καταλήξαμε σήμερα να ζητούν όλοι την εν λόγω συμφωνία για θέματα υγείας, ασφάλειας και προπάντως οικονομίας.

Πρώτα απ’ όλα το πρόστιμο των περίπου €60 εκατ. που επικρέμαται ως «δαμόκλειος σπάθη» μετά την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μη κλείσιμο του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη εκτιμάται ότι δεν θα επιβληθεί. Η μονάδα της Κόσιης θα παραλαμβάνει πρόσθετες ποσότητες 120.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων ετησίως από την επαρχία Λευκωσίας.

Δεύτερο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλει δεδουλευμένα στον ανάδοχο €17,5 εκατομμύρια σε σύγκριση με €19,5 εκατομμύρια που προνοούσε η αρχική πρόταση. Κερδισμένη είναι και η ίδια η εταιρεία, η οποία για πρώτη φορά από το 2015 θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που προσφέρει αφού παραμένει απλήρωτη και αξίωνε αποζημιώσεις ύψους €29,1 εκατ., κάτι που προέκυπτε από την υφιστάμενη συμφωνία.

Τρίτο, θα υπάρχουν νέες χρεώσεις στα σύμμεικτα απορρίμματα με την τιμή να μειώνεται από τα €64 τον τόνο στα €39,90 ανά τόνο από την 1η Απριλίου 2016 και στα 36 τον τόνο μόλις αρχίσουν να διοχετεύονται σκουπίδια προς τον Κοτσιάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκουπίδια: Μικροί επιχορηγούν μεγάλους

Πλέον, οι όποιες χρεώσεις θα γίνονται στα €39,90, ενώ η τιμή θα μειωθεί στα €36 μόλις αρχίσει η μετακίνηση σκουπιδιών της επαρχίας Λευκωσίας στο εργοτάξιο της Κόσιης. Εκτιμάται ότι όλα θα γίνουν το προσεχές τρίμηνο.

Οι υπογραφές έπεσαν χθες στο υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Εκ μέρους του υπουργείου υπέγραψε η γενική διευθύντρια, ο δήμαρχος Αραδίππου ως πρόεδρος του Συμβουλίου Διαχείρισης ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διαχείρισης Αποβλήτων Λευκωσίας και ο διευθυντής της εταιρείας Helector. 

Εκκρεμεί η έκδοση δύο αδειών προς το Συμβούλιο διαχείρισης της μονάδας Κόσιης από το Τμήμα Περιβάλλοντος για βιομηχανικά απόβλητα, και για διαχείριση των αποβλήτων.

Προηγήθηκε η έγκριση της συμπληρωματικής συμφωνίας για τη λειτουργία της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης την περασμένη Τετάρτη από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ). Η πρόταση υποβλήθηκε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) ενεργώντας εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης της ΟΕΔΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η συμπληρωματική συμφωνία μειώνει το συνολικό κόστος της σύμβασης κατά €11 εκατ. περίπου, παρά τον διπλασιασμό των ποσοτήτων απορριμμάτων που θα παραλαμβάνονται, λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών μονάδας και της έκπτωσης που προνοείται στα δεδουλευμένα του αναδόχου.
Σημειώνεται ότι η νέα συμφωνία δεν συνδέεται με τις διαδικασίες ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων και/ή τις διαδικασίες ως προς το ενδεχόμενο ανάκτησης οποιωνδήποτε υπερπληρωμών προς τον ανάδοχο σύμφωνα με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή το Δίκαιο της Κύπρου. 

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε και υπογράφηκε χθες περιλαμβάνει πολύ καλύτερους όρους για την Κυπριακή Δημοκρατία από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 με την εταιρεία, μετά από πρωτοβουλία του τότε υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου. Μια συμφωνία η οποία δεν υπογράφηκε ποτέ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τα σκουπίδια και την παραδοχή πρώην στελεχών της εταιρείας Helector ότι έδιναν μίζες προκειμένου να πληρωθεί τα δεδουλευμένα της η εταιρεία.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μπροστά σε πρόστιμο-μαμούθ για σκουπίδια η Κύπρος

 συμφωνία δεν προνοεί επέκταση του Συμβολαίου, σε αντίθεση με την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι και προνοούσε την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης κατά τρία χρόνια, και επταετή παράταση της σύμβασης όπως προνοούσε η πρώτη συμφωνία του υπουργού Εσωτερικών με την εταιρεία. 

Ωστόσο, η νέα διαφοροποίηση έχει να κάνει με τα νέα μειωμένα τέλη που θα ισχύουν μετά την παραλαβή πρόσθετων ποσοτήτων 120.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων ετησίως από την επαρχία Λευκωσίας. Αυτό το σκέλος έχει να κάνει με την αποσυμφόρηση του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη, του οποίου η χωρητικότητα είναι πλέον οριακή και παράλληλα η Δημοκρατία αναμένεται ότι θα γλυτώσει το επερχόμενο πρόστιμο απόν την Κομισιόν.

Επομένως, μόλις αρχίσουν να μεταφέρονται σκουπίδια από δήμους και κοινότητες της Λευκωσίας στην Κόσιη θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή νέα τιμή για όλες τις εισερχόμενες ποσότητες, ακόμα και από τις περιοχές της Λάρνακας και της Αμμοχώστου. Η νέα συμφωνημένη τιμή είναι €36 ανά τόνο. 

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προνοεί ότι οι πρώτοι 70.000 τόνοι θα παραλαμβάνονται στην τιμή των €36 ανά τόνο, οι επόμενοι 30.000 τόνοι στην τιμή των €19 και οι τελευταίοι 20.000 τόνοι στην τιμή των €10 ανά τόνο. Οι τελευταίοι 50.000 τόνοι προορίζονται για ταφή.

Καταδίκη Κύπρου για χωματερές από το 2013

Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2013, γιατί δεν είχε θέσει εκτός λειτουργίας τους δύο μεγάλους σκυβαλότοπους του Βατί στη Λεμεσό και του Κοτσιάτη στη Λευκωσία. Μετά και την υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να αποφευχθεί το πρόστιμο. Το υπουργείο Γεωργίας θεωρεί σημαντική την εξέλιξη αυτή, αφού πλέον η μονάδα της Κόσιης θα παραλαμβάνει συνολικά 240.000 τόνους σύμμεικτων αποβλήτων. Σήμερα καταλήγουν στην Κόσιη 120.000 τόνοι. 

Η καταδίκη της Κύπρου έγινε τον Ιούλιο του 2013 από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφάρμοζε τις σχετικές Οδηγίες περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων της Ε.Ε. που επέβαλλαν τερματισμό λειτουργίας των χωματερών από τον Ιούλιο 2009.