Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, μετά από προσφυγή της Andeco Marine Services Ltd, ακύρωσε την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να κατακυρώσει στην G.S. Europractices Ltd διαγωνισμό ύψους €1,1 εκατ. 

Ο διαγωνισμός αφορούσε την παροχή υπηρεσιών επίδοσης κατηγορητηρίων ή κλήσης μαρτύρων και σε ποινικές διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, όπως και για επίδοση επιστολών επιβολής διοικητικού προστίμου για τρία χρόνια.

Και σε αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για ενδεχόμενα προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών. Η εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό –όπως έγινε και σε προηγούμενες υποθέσεις που εξέτασε η ΑΑΠ– ξεκίνησε να υποβάλλει τα έγγραφα ηλεκτρονικά μέσω του «e-procurement» στις 11:57, αλλά μέχρι τις 12:00, που έληγαν οι προσφορές, δεν είχε ολοκληρωθεί η υποβολή των εγγράφων. Έτσι, η επιτροπή αξιολόγησης είχε ενώπιόν της μόνο μία προσφορά στο άνοιγμα των προσφορών.

Το Γενικό Λογιστήριο αποφάνθηκε –όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις– ότι η αποτυχία ολοκλήρωσης της διαδικασίας οφειλόταν στην εταιρεία και όχι στο σύστημα και πως ξεκίνησε την ετοιμασία υποβολής της προσφοράς στις 11:57 αλλά μέχρι τις 12:00 η υποβολή δεν ολοκληρώθηκε και το σύστημα διέκοψε τη διαδικασία αφού έληξε ο χρόνος υποβολής προσφορών. 

Η εταιρεία έστειλε τότε στο Γενικό Λογιστήριο την προσφορά μέσω «we-transfer». Το Γενικό Λογιστήριο έστειλε σε ψηφιακό δίσκο το περιεχόμενο που έλαβε μέσω «we-transfer», ενώ ταυτόχρονα ενημέρωνε το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η προσφορά τής εν λόγω εταιρείας ξεκίνησε να υποβάλλεται κανονικά μέσω του «e-procurement» αλλά δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία.

Ενώ το Γενικό Λογιστήριο ενημέρωσε ότι δεν υποβλήθηκε προσφορά από την εν λόγω εταιρεία, η επιτροπή αξιολόγησης κατέγραψε σε επόμενή της συνεδρία στα πρακτικά ότι παρελήφθη η προσφορά από εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα εξεταστεί. 

Προηγήθηκε χειρόγραφο σημείωμα του γ. διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το οποίο μίλησε με προϊστάμενο στο Γενικό Λογιστήριο που του είπε ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή η προσφορά της G.S. Europractices Ltd ως υποβληθείσα εμπρόθεσμα και έδινε οδηγίες να ενημερωθεί και η εν λόγω εταιρεία. 

Την ίδια ώρα, από την προσφορά της εταιρείας που προσέφυγε στην ΑΑΠ, σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης, ένας από τους φακέλους δεν άνοιγε. Σε επόμενη της συνεδρία, η επιτροπή αξιολόγησης αποφάσισε ότι θα απορρίψει την προσφορά της εταιρείας που προσέφυγε γιατί υπήρχε αβεβαιότητα για τη διαθεσιμότητα προσωπικού. Κατακύρωσε την προσφορά στην εταιρεία που αποφάσισε ότι η προσφορά της μέσω του CD ήταν κανονική. Ακολούθως και το Συμβούλιο Προσφορών του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού ζήτησε διευκρινίσεις, υιοθέτησε την απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών.

Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών τονίζει ότι, από τη μια, στα πρακτικά υπήρχαν αντιφατικές διαπιστώσεις και, από την άλλη, ότι η χειρόγραφη σημείωση του γ. διευθυντή για τηλεφωνική συνομιλία δεν είχε κανένα ρόλο. Η αποδοχή της προσφοράς, που υποβλήθηκε ουσιαστικά πολύ μετά την λήξη της προθεσμίας και με τρόπο μη προβλεπόμενο και μάλιστα αφού ήδη είχε ανοίξει, έγινε ενώ αξιολογούσαν την πρόταση της άλλης εταιρείας. 

Η ΑΑΠ καυτηριάζει και το γεγονός ότι ο γ. διευθυντής παρενέβη με τηλεφωνική συνομιλία, μετά την οποία μάλιστα η πρώτη οδηγία ήταν να ενημερωθεί η εταιρεία, ενώ μόλις έναν μήνα μετά συνεδρίασε το Συμβούλιο Προσφορών για να της κατακυρώσει επίσημα την προσφορά.