Η αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας επιβεβαίωσε ότι έγιναν 14 συλλήψεις μέσα στον Οκτώβριο για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία οδήγησαν σε αυξημένες περιπολίες της αστυνομίας σε περιοχές «hot spot» εντός των ΒΒ και σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή, Πανίκο Παναγή, αυτή η απερίσκεπτη συμπεριφορά απλά δεν θα γίνει ανεκτή από την αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων.

Αποκάλυψε επίσης ότι αυτοί που συνελήφθησαν ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 25 ετών, μια ανησυχητική στατιστική που δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες των Αρχών, οι νεαροί οδηγοί αγνοούν τις συμβουλές που τους έχουν δοθεί.

Είπε: «Αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό και επίσης πολύ ανησυχητικό. Η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ, ή και των δύο, απλά δεν είναι ανεκτή.

«Η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενημερώνει και να συμορφώνει τους νέους οδηγούς σχετικά με τους κινδύνους αυτών των ενεργειών και φαίνεται ότι το μήνυμα δεν έχει περάσει ακόμα σε ορισμένους».

Η ποινή για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ είναι αυστηρή, με τεράστια πρόστιμα, στέρηση άδεια οδήγησης και ακόμη και ποινές φυλάκισης για ορισμένους.

Μήνυμα του Αστυνόμου Παναγή: «Εάν σας πιάσουν, θα διωχτείτε βάση του νόμου και μην περιμένετε καμία επιείκεια. Η οδήγηση σε αυτή την κατάσταση θέτει ζωές σε κίνδυνο και μπορεί να καταστρέψει οικογένειες και αυτό δε μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί».

Η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ είναι δύο από τους πιο συνηθισμένους λόγους θανατηφόρων τροχαίων και οι άλλοι τρεις, η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και η οδήγηση χωρίς κράνος, αποτελούν αυτό που οι αστυνομικοί αποκαλούν «Fatal 5» (5 αιτίες θανατηφόρων δυστυχημάτων).

Και σύμφωνα με τον Αστυνόμο Παναγή, η αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών θα παραμένει πάντα στην κορυφή των προτεραιοτήτων της αστυνομίας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις παραβιάσεις «Fatal 5», είπε. «Αν οι άνθρωποι αγνοήσουν αυτούς τους νόμους, τότε μπορεί να χαθούν ζωές και αυτό είναι απολύτως αποτρέψιμο. Απλώς δένοντας μια ζώνη ασφαλείας μπορείτε να σώσετε μια ζωή, οπότε γιατί να μην το κάνετε;

«Η αστυνομία έχει δεσμευτεί να προστατεύει την κοινότητα μας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αστυνομικές περιπολίες θα συνεχιστούν και οι παραβάτες θα συλληφθούν και θα διωχθούν».