Θύελλα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει οι σχεδιασμοί που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας σε ημερίδα με θέμα την Ειδική Εκπαίδευση, από την οποία αποχώρησαν διαμαρτυρόμενες η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), η οργάνωση Αγκαλιά Ελπίδας και ο Σύνδεσμος ΔΕΠΥ. Όπως υπογραμμίστηκε στον «Φ», οι οργανώσεις ετοιμάζουν καταγγελία σε βάρος του υπουργείου Παιδείας που θα καταθέσουν στον ΟΗΕ, καθώς όπως λένε παραβιάζεται κατάφωρα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που επικύρωσε η Βουλή στις 4 Μαρτίου 2011. Το ζήτημα τέθηκε, ήδη, σε ευρωβουλευτές, ενώ εκφράστηκε η πρόθεση να προχωρήσουν σε μέτρα αντίδρασης. Καλούν, τέλος, το υπουργείο να προχωρήσει με την Ενιαία Εκπαίδευση και όχι με πολιτικές που «έχουν οπισθοδρομικό χαρακτήρα».

Όπως διευκρινίστηκε στον «Φ», οι οργανώσεις είναι κάθετα εναντίον με την πρόταση της δημιουργίας Κέντρου Αξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης που θα αποφασίζει για το μέλλον ενός μαθητή, αλλά και με τη δημιουργία νέων ειδικών σχολείων.

«Συζητάμε την απομάκρυνση παιδιών από τις τάξεις; Μα πού πάμε; Επιστρέφουμε στη δεκαετία του 1990;» σχολίασε φανερά ενοχλημένος ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης. «Αυτό που εισηγείται ο υπουργός είναι κυνήγι των μαθητών με αναπηρίες, με στόχο να φοιτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στα ειδικά σχολεία. Άλλωστε, ανέφερε με καμάρι ότι ο αριθμός των μαθητών στα ειδικά σχολεία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό, παρά το γεγονός ότι μειώνονται στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ». 

Είπε ακόμη, ότι το υπουργείο δεν έχει κατανοήσει και δεν υιοθετεί τα όσα προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το δικαίωμα της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρίες: «Αντίθετα, μιλά για δικαίωμα στην Ειδική Εκπαίδευση. Δηλαδή στο διαχωρισμό των παιδιών». Το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει στην ετοιμασία Νομοθεσίας που να εστιάζει στην παροχή κατάλληλων μέσων, προσαρμογών και μαθησιακών μεθόδων και προσβασιμότητας σε κάθε μαθητή με σκοπό τη φοίτησή του στη γενική τάξη (ενιαία εκπαίδευση), υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από την πλευρά της, η Γιούλα Πιτσιάλη πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Γονέων και Φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές και άλλες Παραλύσεις «Αγκαλιά Ελπίδας», μίλησε στον «Φ» για αναχρονιστικές αντιλήψεις που οδηγούν στην καταστροφή του μέλλοντος των παιδιών με αναπηρίες και στον πλήρη αποκλεισμό τους από την κοινωνία. «Η Σύμβαση δεν λέει ούτε για ειδικές μονάδες, ούτε για ειδικά σχολεία. Μιλά για το δικαίωμα του κάθε παιδιού σε ενιαία ποιοτική εκπαίδευση στο σχολείο της γειτονιάς του μαζί με τους συμμαθητές του». 

Με μεγάλη ευκολία, είπε η κ. Πιτσιάλη, διαχωρίζουν τα παιδιά: «Στις ειδικές μονάδες σήμερα θα βρεις ορφανά, παιδιά με ΔΕΠΥ ή με αναπηρία. Λειτουργούν ως ο χώρος με τον οποίο απαλλάσσονται από τα παιδιά. Είναι η ευκολία τους, διότι δεν χρειάζεται να δώσουν παροχές όπως ο συνοδός, η διαφοροποίηση στη διδασκαλία, οι ώρες στήριξης. Ψάχνουν τρόπο να ξεφορτωθούν μαθητές με δυσκολίες και αναπηρίες».

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι τα όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα αποτελούν μια δήλωση ότι «πρέπει να ξεχάσουμε την ενιαία εκπαίδευση. Ο υπουργός ήρθε να τη διαγράψει. Είναι ντροπή!». Το σχολείο πρέπει να είναι ευέλικτο και να μπορεί να κάνει προσαρμογές, ώστε ο κάθε μαθητής να είναι ευπρόσδεκτος και να εκπαιδεύεται στη βάση των δυνατοτήτων του. «Τι νόημα είχε να διαχωρίζεις τα παιδιά από την ηλικία του νηπιαγωγείου και έπειτα να διοργανώνεις εβδομάδα ενσυναίσθησης;» διερωτήθηκε. Τέλος, η κ. Πιτσιάλη κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει και να στηρίξει την ενιαία εκπαίδευση.