Σκυθρωποί και φανερά συγκινημένοι, οι συνάδελφοί της στρέφουν το βλέμμα στη θέση από την οποία η Ζέτα Αιμιλιανίδου έδωσε πνοή σε μεταρρυθμίσεις και στο όραμα της για μια καλύτερη Κύπρο. Η φωτογραφία της, ένα μπουκέτο λευκά λουλούδια και το δυσβάσταχτο κενό στην καρέκλα της τέως υπουργού Εργασίας, σημάδεψαν τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, κηρύχτηκε τριήμερο πένθος, ενώ αύριο με τιμές θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία, αφού νωρίτερα θα τεθεί η σορός της Ζέτας Αιμιαλιανίδου σε λαϊκό προσκύνημα για εκείνους που θέλουν να την αποχαιρετήσουν.

Πριν την είσοδό τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με δάκρυα στα μάτια ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφέρθηκε στη φιλία τους και στη συνεργασία που διατηρούσαν από το 2013. «Ήταν μια αξιοπρεπέστατη, ικανότατη, ανιδιοτελής και ιδεολόγος υπουργός, από τους λίγους». Δυστυχώς έφυγε πρόωρα, είπε. Ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, αναρωτήθηκε πώς θα μπουν στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου στην απουσία της αγαπημένης τους Ζέτας. «Θα τη θυμόμαστε για την ανθρωπιά της, τον δυναμισμό της, την αποτελεσματικότητά της και τη φιλία με την οποία μας τίμησε όλα αυτά τα χρόνια». Η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, χαρακτήρισε τη Ζέτα Αιμιλιανίδου ως πρότυπο γυναίκας πολιτικού. «Είμαστε γεμάτοι συγκίνηση και θα θυμόμαστε τη Ζέτα με τις καλύτερες σκέψεις, για το έργο που επιτέλεσε, για την αγάπη του κόσμου που κέρδισε επάξια». Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σχολίασε ότι το ήθος της φανερώνεται και από τη θλίψη που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο η είδηση του θανάτου της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, άρχισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη της υπουργού Εργασίας. Όπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε: 

>> Η κήρυξη τριήμερου πένθους μέχρι αύριο, με τις σημαίες της Κύπρου να κυματίζουν μεσίστια σε όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες.

>> Η αναβολή όλων των επίσημων εκδηλώσεων στη διάρκεια του δημόσιου πένθους.

>> Στη διάρκεια του τριημέρου, θα είναι ανοιχτό βιβλίο συλλυπητηρίων στο υπουργείο Εργασίας. Σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γράψουν σε αυτό από τις 9:45 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα και αύριο από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 3:00. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι υφυπουργοί παρά τω Προέδρω, η αναπληρώτρια κυβερνητική Εκπρόσωπος και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας θα υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων σήμερα το πρωί.

>> Η σορός της εκλιπούσας θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, αύριο από τις 8:00 έως τις 10.00 το πρωί.

>> Η κηδεία θα τελεστεί με τιμές Υπουργού, δημοσία δαπάνη, στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, αύριο στις 11:00. Θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικές Αρχές του τόπου. Την εκλιπούσα θα αποχαιρετήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα μέλη της Δημόσιας Υπηρεσίας, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Φρουράς που επιθυμούν να παραστούν στην κηδεία, θα μπορούν να το πράξουν. Όσοι αξιωματούχοι επιθυμούν να παραστούν στην κηδεία της εκλιπούσας μπορούν να επικοινωνήσουν σήμερα στα τηλέφωνα 22867542 και 22867541 από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι.