Η Κύπρος κατέγραψε την τριετία 2016-2018 το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων πεζών κατά 25% στην ΕΕ, ενώ για τους ποδηλατιστές το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 3%. Επίσης, καταγράφηκε το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ που ανέρχεται στο 87%, σε θανάτους πεζών στους δρόμους των κατοικημένων πόλεων.

Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην 38η έκθεση (PIN Flash Report 38) που δημοσιεύει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, στο πλαίσιο του προγράμματος Road Safety PIN (Performance Index), που παρουσιάζει τα δεδομένα σχετικά με την οδική ασφάλεια των πεζών και των ποδηλατιστών.

Όπως καταγράφεται, οι πεζοί και οι ποδηλατιστές είναι οι πιο ευάλωτοι από όλους τους χρήστες των δρόμων. Τουλάχιστον 51.300 πεζοί κα 19.450 ποδηλατιστές έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2010-2018. Μόνο το 2018, σκοτώθηκαν 5.180 πεζοί και 2.160 ποδηλατιστές, αριθμοί που συνολικά αποτελούν το 29% του συνόλου των οδικών θανάτων. Οι οδικοί θάνατοι πεζών αποτέλεσαν το 21% του συνόλου και αυτοί των ποδηλατιστών, το 8%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξομειώσεις στις ποινές για Τροχαία – Νέα περιπολικά

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό οδικών θανάτων πεζών στο εκατομμύριο πληθυσμού από αυτό του συνόλου της ΕΕ, με 14,3% έναντι 10,4%. Επίσης, τα άτομα άνω των 65 ετών που έχασαν τη ζωή τους αντιστοιχούν με το 20% του πληθυσμού της ΕΕ, αλλά αποτελούν το 47% των οδικών θανάτων πεζών. Στην Κύπρο ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών ανέρχεται στο 16% του συνολικού πληθυσμού, ενώ αποτελούν το 67% των οδικών θανάτων πεζών.

Η μεγάλη πλειονότητα των οδικών θανάτων πεζών στην ΕΕ, καταγράφονται βεβαίως στους δρόμους κατοικημένων περιοχών (αστικούς δρόμους) και ανέρχεται στο 70,3%. Στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 87% και είναι το δεύτερο ψηλότερο στην ΕΕ. Όσον αφορά στα θύματα – ποδηλατιστές οι αριθμοί στην Κύπρο είναι πολύ μικροί για να γίνει κάποια αξιολόγηση προόδου (ένας ή δύο θάνατοι ετήσια).

Παράλληλα, η Κύπρος παρουσιάζει ιδιαίτερα θετική εικόνα στους σοβαρούς τραυματισμούς πεζών, αφού, κατά την περίοδο 2010-2018, κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση στην ΕΕ, με 6,5%, ενώ ο μέσος όρος στα 21 κράτη μέλη που διέθεσαν στοιχεία ήταν μόλις 0,9%. 

Ανάμεσα στις συστάσεις που υποβάλλει η ΕΕ είναι η ενθάρρυνση των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία ζωνών με όριο ταχύτητας 30 χιλ./ώρα, που να υποστηρίζονται με μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, στις κατοικημένες περιοχές, στις περιοχές με αυξημένη διακίνηση πεζών και στις διαδρομές προς τα σχολεία. Επίσης, εισηγείται την κατασκευή διαβάσεων πεζών που να είναι ιδιαίτερα ορατές, αναγνωρίσιμες και ομοιόμορφες (π.χ. υπερυψωμένες διαβάσεις).