Μη χάσετε αυτή την Κυριακή στην έκδοση συσκευασίας μαζί με τον «Φιλελεύθερο» και «Το Βήμα», τη συλλεκτική σειρά βιβλίων «Μεγάλοι Έλληνες Κωμικοί», με την υπογραφή του Μάκη Δελαπόρτα.

Η εκπληκτική αυτή σειρά βιβλίων, αποτελείται από πολυτελείς εκδόσεις με βιογραφίες και σπάνιο φωτογραφικό υλικό αγαπημένων πρωταγωνιστών του Ελληνικού κινηματογράφου.

Ο 5Ος τόμος κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, 4 Ιουνίου, και είναι αφιερωμένος στην Γεωργία Βασιλειάδου.

Γνωρίστε την ιστορία ζωής και καριέρας της κορυφαίας ηθοποιού.

«Μέχρι και τη σύνταξη είχε περάσει δύσκολα χρόνια στο θέατρο. Τότε ήταν που ο Αλέκος Σακελλάριος την ανακάλυψε σε ένα καφενεδάκι συνταξιούχων ηθοποιών στην Ομόνοια και της έδωσε την ευκαιρία στον κινηματογράφο να γίνει η μεγάλη κωμικός. Όπως έλεγε κι η ίδια… έζησε δυστυχισμένα νιάτα, αλλά ευτυχισμένα γεράματα».

Μάκης Δελαπόρτας

Η Γεωργία Βασιλειάδου αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό με τον οξύμωρο τίτλο της «ωραίας-άσχημης» του ελληνικού κινηματογράφου. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως στα νιάτα της υπήρξε μια ιδιαίτερα γοητευτική και άκρως ελκυστική γυναίκα, με πολλές κατακτήσεις. Όμως η ιστορία της ζωής της, ήταν ένας αδιάκοπος αγώνας για επιβίωση και μια διαχρονική μάχη με τις αντίξοες συνθήκες της ζωής.

Η νεαρή και γοητευτική κοπέλα, που ξεκίνησε την καριέρα της ως μετζοσοπράνο στη Λυρική σκηνή και που πήγαινε στο θέατρο με τρύπια παπούτσια και άδειο στομάχι, ανακαλύφθηκε συμπτωματικά το 1925 από τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Τότε ήταν που η υποκριτική την έκλεψε από το τραγούδι. Και περνώντας τα χρόνια περιπλανώμενη με διάφορους θιάσους και ενώ είχε συνταξιοδοτηθεί και είχε αποτραβηχτεί από την καλλιτεχνική δραστηριότητα, εντελώς αναπάντεχα ο Αλέκος Σακελλάριος της προσέφερε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της «κυρά Καλλιόπης» σε μια από τις μουσικοθεατρικές του παραστάσεις. Και ξαφνικά, η Ελλάδα ανακαλύπτει μια σπουδαία κωμικό που βρίσκει απήχηση στη λαϊκή συνείδηση και το εθνικό αίσθημα.

Η ταινία που την καθιέρωσε στο ευρύ κοινό ήταν η «Ωραία των Αθηνών», χαρίζοντας της έναν τύπο χάρη στον οποίο, σε συνδυασμό με την ιδιόμορφη εξωτερική της εμφάνιση και τους ιδιότυπους γλωσσικούς της σολοικισμούς, καταξιώνεται ως η πρώτη κωμική ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου. Ξεδιπλώνοντας με απροσχημάτιστη απλότητα το έμφυτο κωμικό της ταλέντο, δημιούργησε την προσωπική της σφραγίδα, που δεν βρίσκει μιμητές στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Στο ταλέντο της υποκλίνονται κοινό, κριτικοί και συνάδελφοι. Ο ορισμός βέβαια της κωμικής ηθοποιού άρχισε να την ακολουθεί από την εποχή που άρχισε να μεγαλώνει και να σχηματίζεται η τόσο ιδιαίτερη «μάσκα» του προσώπου της, σε συνδυασμό με το αυτοσαρκαστικό χιούμορ της. Ένα εκρηκτικό μείγμα για την αδιαφιλονίκητη επιτυχία της. Τελικά, το ιδιόμορφα σκαμμένο από τις κακουχίες πρόσωπο της, αποδείχτηκε πως ήταν το «θείο δώρο» της. Η ίδια είχε πλέον ανακαλύψει την προσωπική της γκάμα και τα τεχνικά μέσα των εκφράσεων της, για να προκαλεί το αυθόρμητο γέλιο χωρίς υπερβολικές κινήσεις και περιττές χειρονομίες.

Στη ζωή της, ήταν μια απίστευτα συντηρητική γυναίκα, με ήρεμη προσωπική ζωή που δεν έδινε τροφή για σχόλια, ενώ την τόσο προβεβλημένη. Φύσει έντονα επαναστατική, τολμηρή, ασυμβίβαστη, αλλά ταυτόχρονα, υπομονετική, προσγειωμένη, σεμνή, εργατική και συνεπής στη δουλειά της, ήταν ένας απλός άνθρωπος που δεν την ενδιέφερε ποτέ η μαρκίζα και η προβολή της, παρά μόνο η σκηνή, η δημιουργία και το αγαπημένο της κοινό.