Πρωτοπορεί ο Δήμος Ύψωνα και προτείνει να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετώ με προπληρωμένο κάδο» σε όλη την επικράτεια του δήμου, με στόχο την ενθάρρυνση των δημοτών του στα θέματα ανακύκλωσης και ταυτόχρονα στη μείωση των υπολειμματικών αποβλήτων, μέσα από την παραχώρηση οικονομικών κινήτρων.

Μιλώντας στον «Φ», ο δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, ανέφερε πως αξιολογώντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία της πλατφόρμας ανταποδοτικής ανακύκλωσης Εcofy και λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετώ» στην Κύπρο, έχει ξεκινήσει την αναβάθμιση της υφιστάμενης πλατφόρμας προωθώντας το σύστημα «πληρώνω όσο πετώ με προπληρωμένο κάδο».

Πέραν από το PMD και το χαρτί, που ήδη συλλέγονται εδώ και τρία χρόνια, θα προστεθούν τα υπολειμματικά απόβλητα, τα οργανικά και τα πράσινα. Εξηγώντας το πρόγραμμα που θέλει να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι «η χρέωση των αποβλήτων αυτών θα γίνεται αυτόματα με κάθε συλλογή, ανάλογα με τη χωρητικότητα του κάδου που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει το κάθε νοικοκυριό και ανάλογα με τη σύνθεσή του», προσθέτοντας ότι με την αναβάθμιση του προγράμματος θα είναι πλέον υποχρεωτική η ένταξη όλων των νοικοκυριών, μεγάλων παραγωγών και βιομηχανικών υποστατικών όλου του δήμου.

Με την αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία επεσήμανε ο κ. Γεωργίου, εξηγώντας ότι με την υλοποίηση του προγράμματος θα υπάρχει ιστορικό καταγραφής της συχνότητας παραγωγής αποβλήτων από κάθε υποστατικό και θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση κάθε υποστατικού με δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις που εντοπίζονται άτομα που δεν βγάζουν απόβλητα για περισυλλογή και ενδεχομένως να προβαίνουν σε παράνομες απορρίψεις.

Το σύστημα θα δίδει, επίσης, την δυνατότητα σε κάθε δημότη να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, μέσω  της πλατφόρμας, για το ποσό που οφείλει στον δήμο και θα μπορεί να εξοφλήσει ο ίδιος οπότε το επιθυμεί, εντός του έτους. Η εφαρμογή του συστήματος θα δώσει ακόμη ένα επιπλέον πλεονέκτημα στο δήμο, αφού μέσω της πλατφόρμας η περισυλλογή θα γίνεται στοχευμένα στα υποστατικά τα οποία θα ενημερώνουν ότι έχουν γεμίσει οι κάδοι τους, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και καύσιμα, μειώνοντας ταυτόχρονα και το ανθρακικό αποτύπωμα του Ύψωνα.

Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τον Δήμο Ύψωνα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μειώσει το κόστος σκυβάλων το οποίο θα καλείται να πληρώσει το κάθε νοικοκυριό σε σχέση με το πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετώ με προπληρωμένη σακούλα». Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, είναι ότι με τη χρήση του προγράμματος «πληρώνω όσο πετώ με προπληρωμένο κάδο», θα μπορεί να γίνει και εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής.

Ο Δήμος Ύψωνα έχει ενημερώσει σχετικά το Τμήμα Περιβάλλοντος για το πιλοτικό πρόγραμμα και αναμένει τη θετική ανταπόκριση και έγκριση τους, δηλώνοντας έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετώ με προπληρωμένο κάδο», το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνεται η αγορά του απαιτούμενου εξοπλισμού, διοικητικά και λειτουργικά έξοδα, έξοδα περισυλλογής κ.τ.λ. Να σημειωθεί πως με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πρόγραμμα θα ενταχθεί όλος ο νέος Δυτικής Λεμεσού (Δήμος Κουρίου).

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ύψωνα από το 2021 εφαρμόζει τη χρήση του συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης με προπληρωμένο κάδο, το οποίο λειτουργεί για δύο ρεύματα αποβλήτων, PMD και χαρτί, τα οποία συλλέγονται από το σύστημα της Green Dot. Μάλιστα, από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι το τέλος του 2023, τα εγγεγραμμένα νοικοκυριά που συμμετέχουν στο ανταποδοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, ανήλθαν στα 725, ενώ συνεχώς αυξάνονται.