Ο εφιάλτης των καταστηματαρχών του λιμανιού της Κάτω Πάφου, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής, επέστρεψε δυστυχώς τέσσερα χρόνια μετά. Τα έντομα που ελκόμενα από το φως εισέβαλαν στον χερσαίο χώρο του λιμανιού το καλοκαίρι του 2019, δημιουργώντας εικόνες χάους, επανεμφανίστηκαν τα τέσσερα τελευταία βράδια και πάλι σε σμήνη, δημιουργώντας πολύ άβολες καταστάσεις για τα κέντρα αναψυχής, τους πελάτες τους και τους διακινούμενους στην περιοχή.

Οι απρόσκλητοι επισκέπτες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κέντρων αναψυχής της περιοχής, αφού έλκονταν από τα φώτα των επιχειρήσεων και κατέληγαν σε τραπέζια εστιατορίων, πάνω στους θαμώνες, ακόμη και μέσα στα πιάτα των πελατών. Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δήλωσαν στον «Φ» ότι η κατάσταση τις τελευταίες νύχτες, λόγω και της ζέστης, ήταν πολύ δύσκολη για επαγγελματίες και πελάτες, οι οποίοι σε μερικές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το δείπνο ή τον καφέ τους άρον-άρον για να ξεφύγουν από την αλλιώτικη αυτή επίθεση. Εκατοντάδες έντομα παρέμειναν σε τραπέζια, καρέκλες ή δημόσιους χώρους, με τους υπάλληλους των επιχειρήσεων της περιοχής να διαπιστώνουν όταν επιχείρησαν να τα απομακρύνουν ότι με το άγγιγμα τους ανέδιδαν και μια πολύ δυσάρεστη οσμή.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται από παλιά στην περιοχή, δεν είναι πρωτοφανές, αφού όπως τόνισαν η «εισβολή» των πετούμενων αυτών παρατηρήθηκε και στο παρελθόν σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών. Ανέφεραν μάλιστα ότι οι αρμόδιοι του Δήμου Πάφου είχαν προ ετών εγκαταστήσει ειδικές παγίδες στον δημόσιο φωτισμό του χερσαίου χώρου, που εγκλώβιζε τα έντομα αυτά και τα έριχνε σε κάδους με νερό που τοποθετούνταν με τις παγίδες.

Δυστυχώς, αυτή τη φορά, ανέφερε ιδιοκτήτης κέντρου αναψυχής, η μαζική έλευση τους προκάλεσε πολλά προβλήματα. Αρκεί να σας πω ότι δεκάδες πελάτες τις τελευταίες δύο νύχτες έφυγαν κακήν κακώς για να γλυτώσουν από την ενόχληση, χωρίς να ζητήσουμε να καταβάλουν το αντίτιμο των λογαριασμών τους, αφού τα έντομα έπεσαν μέσα σε φαγητά, ποτά ή και μέσα στα ρούχα τους.

Χθες, επιχειρηματίες της περιοχής προέβησαν σε εσπευσμένες αλλαγές του φωτισμού των επιχειρήσεων τους, προκειμένου να είναι λιγότερο έντονος, προσδοκώντας ότι οι φτερωτοί Το συγκεκριμένο έντομο, όπως είχε διαπιστωθεί από τις ενέργειες και επαφές των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Γεωργίας, η Αρχή Λιμένων, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία Θήρας και ο Δήμος Πάφου, το 2019, είναι το Pangaeus bilineatus.

Τότε αποφασίσθηκε το μέτρο της επέκτασης των φωτοπαγίδων οι οποίες δουλεύουν με τρόπο τέτοιο που συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό των εντόμων από τα υποστατικά των τροφίμων , τα εστιατόρια και τους άλλους χώρους. Είχε διαπιστωθεί τότε, στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν, ότι μια ειδική κατηγορία φωτισμού τα προσελκύει καλύτερα και προς το σκοπό αυτό έγινε εγκατάσταση νέων λαμπτήρων σε διάφορα σημεία τα οποία δεν δημιουργούν πρόβλημα στις επιχειρήσεις.

Οι επαγγελματίες της περιοχής ζητούν άμεση επαναφορά των μέτρων και αυτή τη φορά, προκειμένου να εκλείψει άμεσα το πρόβλημα.