Στο περιθώριο μπήκαν, προς το παρόν τουλάχιστον, οι εξαγγελίες των εννέα κοινοτήτων Βασιλικού για κινητοποιήσεις, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί εκπρόσωποί τους με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό.

Παρόλο που το θέμα της δημιουργίας των τριών ασφαλτικών εργοστασίων παραμένει σε εκκρεμότητα, η αντιπροσωπία των κατοίκων έβαλε θετικό πρόσημο στη συνάντηση, αφού ικανοποιήθηκαν άλλα αιτήματα που έθεσαν. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας και Γεωργίας, καθώς και υπηρεσιακοί από κρατικά τμήματα.

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των κοινοτήτων Βασιλικού, κοινοτάρχης Καλαβασού, Λευτέρης Φωκά, διεμήνυσαν πως ούτε τα τρία ασφαλτικά εργοστάσια που προγραμματίζονται θα αποδειχθούν, ούτε οποιοδήποτε άλλο νέο εργοστάσιο. Παρά το γεγονός πως δεν λήφθηκαν αποφάσεις, σύμφωνα με τον κ. Φωκά υπήρξε παραδοχή από το Τμήμα Περιβάλλοντος πως η περιοχή Βασιλικού είναι βεβαρημένη. «Δεν λήφθηκαν αποφάσεις ενόψει της απόφασης του Δικαστηρίου για το ασφαλτικό στο Μιτσερό. Το θετικό που βγήκε από τη σύσκεψη, όμως, είναι πως ο Πρόεδρος έχει πει να μην αδειοδοτηθούν άλλα εργοστάσια στη βιομηχανική περιοχή που γειτνιάζει με την κατοικημένη περιοχή Ζυγίου».

Η αντιπροσωπία έλαβε πάντως καλά νέα από τον Πρόεδρο αναφορικά με τον ΟΕΔΑ Πεντακώμου, στον οποίο ξεσπούν συχνά πυρκαγιές λόγω της ταφής απορριμάτων. Οι κάτοικοι είχαν ζητήσει έργα αναβάθμισης του εργοστασίου και ενημερώθηκαν πως αυτό θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2024. «Επειδή οι αναβαθμίσεις θα γίνονται σταδιακά, θα δοθεί η δυνατότητα σ’ έναν εκπρόσωπο των κοινοτήτων να ελέγχει ανά πάσα στιγμή το εργοστάσιο», ανέφερε ο κ. Φωκά.

Προς επίλυση οδεύει και το αίτημα των κατοίκων για περίφραξη του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού και αύξηση των μέτρων ασφάλειας, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος δολιοφθοράς. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, όπως είπε ο κοινοτάρχης Καλαβασού, πως αρχές του 2024 θα κατακυρωθεί η προσφορά για την περίφραξη του χώρου, στον οποίο έχουν τοποθετηθεί ήδη κάμερες. Επιπρόσθετα αυξήθηκαν οι περιπολίες διά θαλάσσης από την Λιμενική Αστυνομία και για τον ίδιο σκοπό θα ενισχυθεί ο Αστυνομικός Σταθμός Κιτίου.

Οι κάτοικοι ζήτησαν ακόμη όπως εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης για μείωση της τιμής των τελών για τη διαχείριση αποβλήτων. Το θέμα θα εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών και θα δοθεί απάντηση εντός του επόμενου μήνα, όταν θα συζητηθεί ξανά και το θέμα για τα ασφαλτικά.