Συνεχίζουν να δίνουν μάχη επιβίωσης τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας, πολλά εκ των οποίων είτε έχουν κλείσει, είτε έχουν μεταφερθεί στο Metropolis Mall. Η κατάσταση στην αρχή της οδού Ερμού, το τελευταίο διάστημα είναι τραγική. Το ένα κατάστημα κλείνει μετά το άλλο και πλέον τα άδεια είναι περισσότερα απ’ αυτά που συνεχίζουν να λειτουργούν.

Οι καταστηματάρχες που απέμειναν, πάντως, δεν τα βάζουν κάτω και προγραμματίζουν κοινές δράσεις με το Λάρνακα 2030, που τρέχει την υποψηφιότητα της πόλης για την Πολιτιστική

Πρωτεύουσα της Ευρώπης, για προσέλκυση κι άλλων επισκεπτών. Η πρώτη δράση που ανακοινώθηκε από τον Σύνδεσμο Καταστηματαρχών αφορά στην προκήρυξη διαγωνισμού καλύτερης χριστουγεννιάτικης βιτρίνας για τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου. Στους νικητές θα δοθούν βραβεία σε εκδήλωση που θα γίνει στην πλατεία Ζουχούρι, ενώ θα επωφεληθούν και από την προβολή που θα τύχουν από το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών και το Λάρνακα 2030. «Πρώτη φορά κάνουμε διαγωνισμό βιτρίνας στο εμπορικό κέντρο. Πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία με το Λάρνακα 2030, η οποία θα έχει και συνέχεια αφού προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις με κοινές δράσεις που θα ανακοινωθούν σε λίγο καιρό», ανέφερε στον «Φ», ο πρόεδρος του εμπορικού κέντρου Λάρνακας, Δημήτρης Δημητρίου.

Η κίνηση αυτήν την περίοδο στα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο κινείται, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, στα ίδια επίπεδα με πέρσι. «Το θετικό είναι πως έχουμε ακόμα τουρισμό. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται συνεχώς την πόλη μας. Η κίνηση για τα Χριστούγεννα δεν έχει αρχίσει ακόμα, ο κόσμος περιμένει το Black Friday. Κάποια καταστήματα έχουν αυξημένη κίνηση, κάποια, όμως, όχι».

Παρά το γεγονός πως αυξήθηκε αισθητά το τελευταίο διάστημα η κίνηση στο εμπορικό κέντρο, λόγω των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται, δεν επωφελήθηκαν τόσο πολύ τα καταστήματα, σε αντίθεση, με τους χώρους εστίασης, οι πλείστοι εκ των οποίων είναι ασφυκτικά γεμάτοι. «Ευτυχώς οι ντόπιοι επέστρεψαν στην περιοχή της πλατείας Ερμού, όπου υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια, επειδή το καλοκαίρι ήταν πολύ πεσμένη η κίνηση. Τώρα δυσκολεύεσαι να βρεις τραπεζάκι. Βοήθησαν σε αυτό η Μπιενάλε Λάρνακας και το Μουσείο Φεγγαριού στην πλατεία Ζουχούρι, που έφεραν κόσμο κι από άλλες πόλεις. Επωφελήθηκαν περισσότερο, όμως, οι χώροι εστίασης. Ωστόσο, είναι θετικό που έρχεται κόσμος στο εμπορικό κέντρο. Εμείς θέλουμε να δουλεύουν όλοι στην περιοχή».

Ελπίδα για την περιοχή αποτελούν τα μεγάλα έργα που θα ξεκινήσουν εντός του 2024 στην περιοχή και αφορούν σε ανάπλαση των πλατειών Αλκής και Ακρόπολης και πλακόστρωση όλου του εμπορικού κέντρου. Υπάρχει ωστόσο και ανησυχία μήπως κάποιοι δεν καταφέρουν να επιβιώσουν, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα το 2026. «Μας ανησυχεί το κλείσιμο καταστημάτων, κάτι που δεν είναι ωραία εικόνα για την πόλη μας. Μόνο η μισή Ερμού δουλεύει, επειδή, πλέον, μόνο στην μισή υπάρχουν καταστήματα. Δεν βοηθούν και τα ψηλά ενοίκια. Κάποιοι δεν έχουν διάθεση να χαμηλώσουν τα ενοίκια και έχει καταστήματα που είναι άδεια εδώ και εφτά χρόνια. Μας ανησυχεί και το γεγονός πως για 24 μήνες θα γίνονται έργα για ανάπλαση του εμπορικού κέντρου».

Εκφράζοντας την ελπίδα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως δόθηκαν υποσχέσεις από τον Δήμο Λάρνακας πως κατά τη διάρκεια των εργασιών θα υπάρχει πρόσβαση στα καταστήματα.
«Πιστεύουμε πως θα βοηθήσει η ανάπλαση, όμως, θα περάσουμε δύσκολα μέχρι να γίνουν τα έργα. Γνωρίζουμε, όμως, πως χωρίς οποιαδήποτε ταλαιπωρία δεν μπορούν να γίνουν τα έργα».