Τις πρώτες αρχιτεκτονικές φωτογραφίες του νέου Εθνικού Αστεροσκοπείου της Κύπρου έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα του Kyriakos Tsolakis Architects. 

Το κτίριο-ορόσημο που κατασκευάστηκε στα Αγρίδια, περιλαμβάνει δύο τηλεσκόπια υψηλής τεχνολογίας. Ένα νυχτερινό τηλεσκόπιο, ένα Planewave CDK20 στο Paramount ME II και ένα ηλιακό τηλεσκόπιο Hydrogen-α της Lunt Solar Systems U.S.A. Το κτίριο διαθέτει μια μεγάλη αστρομαρίνα για τους λάτρεις των αστεριών να χρησιμοποιούν κινητά τηλεσκόπια. Το κτίριο είναι εξοπλισμένο με θόλο πλάτους 5,6 μέτρων και υδραυλική οροφή κύλισης 4×4 μέτρα, που κατασκευάστηκαν και τα δύο στην Ιταλία.

Σχεδιασμένο για να εναρμονίζεται απόλυτα με τη φύση, το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου αντανακλά τον ουρανό, έχοντας ως στόχο να φέρει στο επίκεντρο τον σκοπό του κτιρίου. Δηλαδή, ένα κτίριο που κοιτάζει προς τα έξω, τα αστέρια, τους πλανήτες, το σύμπαν.  Για το σκοπό αυτό, οι αρχιτέκτονες ήθελαν το κτίριο «σχεδόν να εξαφανίζεται, δίνοντας έτσι έμφαση στην πράξη της θέασης». Αντίθετα, εσωτερικά οι αρχιτέκτονες επέλεξαν φυσικά υλικά όπως ξύλο, πέτρα, γρανίτη. 

Ως έργο χορηγούμενο από κυπριακά και ευρωπαϊκά κονδύλια, ήταν σημαντικό για την ομάδα να δημιουργήσουν ένα μεγάλο θετικό αντίκτυπο για την περιοχή. Οι αρχιτέκτονες επιδίωξαν να δημιουργήσουν ένα πόλο έλξης για την περιοχή, ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο, προσελκύοντας κόσμο στην περιοχή και δημιουργώντας μια μικροοικονομία γύρω από αυτό. Ελπίζουν πως το αστεροσκοπείο θα εμπνεύσει την επομένη γενιά εξερευνητών και θα ενθαρρύνει περισσότερους νέους να μπουν σε κλάδους σημαντικούς για το μέλλον του πλανήτη μας. 

Οι αρχιτέκτονες έλαβαν επίσης υπόψη ότι τα δημόσια κτίρια κάθε πολιτισμού αντιπροσωπεύουν τι ήταν σημαντικό για την κοινωνία εκείνη. Έχοντας αυτό κατά νου, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα κτίριο χαμηλής συντήρησης και μεγάλης διάρκειας με αντοχή στο χρόνο. «Ελπίζουμε ότι μελλοντικά αυτό το κτίριο θα μιλά για το πνεύμα της εξερεύνησης, την επιθυμία του τόπου μας και του πολιτισμού μας να κατανοήσει το σύμπαν και την ύπαρξη μας σε αυτόν εδώ τον πλανήτη».