Κάλεσμα σε όλα τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου στις σημερινές εκλογές απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος μετέβη στις 10:00 το πρωί στην Κρατική Έκθεση – HallB στη Λευκωσία όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Οι σημερινές εκλογές στο ΔΗΚΟ διεξάγονται για τις θέσεις Αντιπροέδρων, Γενικού Γραμματέα, μελών του Εκτελεστικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής και των Επαρχιακών Επιτροπών.

«Σήμερα τα μέλη του κόμματός μας καλούνται να επιλέξουν την ηγεσία του κόμματος που καλείται να μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή», είπε ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι θα είναι μια ηγεσία που μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για να «είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά την παραγωγή πολιτικής, για να είμαστε πιο κοντά στη βάση του κόμματος αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και δημιουργικοί σε ό,τι αφορά την στήριξη της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, για να συνεχίσουμε να είμαστε ωφέλιμοι για τον τόπο αλλά και για τον λαό μας».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως σήμερα για πρώτη φορά το μητρώο του ΔΗΚΟ λειτουργεί ηλεκτρονικά στους τόπους ψηφοφορίας και επομένως τα μέλη του ΔΗΚΟ μπορούν να ψηφίσουν όπου και αν βρίσκονται, ανεξαρτήτως, της επαρχίας που είναι εγγεγραμμένα.

«Και γι’ αυτό θα ήθελα να καλέσω όλα τα μέλη του ΔΗΚΟ να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, να λάβουν μέρος σε αυτή την πάρα πολύ σημαντική διαδικασία για το κόμμα μας για να μπορέσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά», είπε.

Ερωτηθείς για το επόμενο στοίχημα των ευρωεκλογών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ μπορεί να είναι ο νικητής των εκλογών, εάν λειτουργήσει αποτελεσματικά στην παραγωγή πολιτικής, στην επικοινωνία με την βάση του κόμματος αλλά και την κοινωνία, αλλά και σε ό,τι αφορά την στήριξη της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο του Προέδρου του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε εκλογικά κέντρα. 

Υπενθυμίζεται ότι στις κάλπες σήμερα οδηγούνται τα μέλη του ΔΗΚΟ, αφού πραγματοποιείται από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 18:30 το απόγευμα, το Εκλογικό Συνέδριο κόμματος.

Από την εν λόγω εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί η σύνθεση των συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ, καθώς θα αναδειχθεί η ανώτατη ηγεσία, τα αιρετά μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, η Κεντρική Επιτροπή και οι πρόεδροι και τα μέλη των Επαρχιακών Επιτροπών.

Όσον αφορά στην ανώτατη ηγεσία, δεν θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για τρία αξιώματα, καθώς υπήρξε μόνο μία υποψηφιότητα. Επομένως επανεκλέγονται ο Νικόλας Παπαδόπουλος στη θέση του προέδρου, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στη θέση της αναπληρώτριας προέδρου και ο Φύτος Κωνσταντίνου στη θέση του οργανωτικού γραμματέα. Η προσοχή, ως εκ τούτου, στρέφεται στις θέσεις των Αντιπροέδρων και του Γενικού Γραμματέα, όπου και αναμένεται να δοθεί η μεγαλύτερη μάχη.

Τις τρεις θέσεις Αντιπροέδρων διεκδικούν οι Μιχάλης Δαμιανού, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Χρύσανθος Σαββίδης και Νεόφυτος Χαραλαμπίδης. Τη θέση του Γενικού Γραμματέα διεκδικούν οι Αντώνης Σιβιτανίδης, Γιώργος Σολωμού και Ολύμπιος Χριστοφή.

Διαδικασία

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στα ακόλουθα εκλογικά κέντρα:

Λευκωσία: Αίθουσα Κρατικής Έκθεσης-Hall B και Γραφεία Κοινοτικού Συμβουλίου Ακακίου

Λεμεσός: Α’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα, Α’ Δημοτικό Σχολείο Γερμασόγειας (Χριστάκειο), Λανίτειο Γυμνάσιο

Λάρνακα: Οίκημα ΔΗΚΟ Αθηαίνου, Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο (έναντι επαρχιακών γραφείων Λάρνακας και Αμμοχώστου Λάρνακας)

Πάφος: Οίκημα ΔΗΚΟ Πόλης Χρυσοχούς, 10ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου (περιοχή Δασούδι)

Αμμόχωστος: Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, Ευριβιάδειο Γυμνάσιο (έναντι επαρχιακών γραφείων Λάρνακας και Αμμοχώστου Λάρνακας).

Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής, τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος θα πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα, διαβατήριο, εκλογικό βιβλιάριο ή άδεια οδηγού.

Σημειώνεται ότι όσα μέλη θα βρίσκονται εκτός της επαρχίας που διαμένουν, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, σε όλες τις επαρχίες.