Μία πολύ δύσκολη νύχτα πέρασαν τη Δευτέρα, οι κάτοικοι ορεινών περιοχών λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που έφερε το σύστημα κακοκαιρίας «Ελπίς» και στη χώρα μας. Δρόμοι έκλεισαν, χιόνι και παγετός μαζεύτηκαν παντού, ακόμη και σωλήνες σπιτιών πάγωσαν. Σκηνικό, το οποίο αναμενόταν και χθες το βράδυ, αφού σύμφωνα με τον διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αυτό ήταν πιο κρύο σε σύγκριση με τα προηγούμενα, όπως και η σημερινή μέρα που αναμένεται πιο ψυχρή σε σχέση με χθες και τη Δευτέρα. 

Περιοχές όπως η Ευρύχου και τα Σπήλια –και όχι μόνο–, ήρθαν αντιμέτωπες με τις άσχημες καιρικές συνθήκες ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε και η παρέμβαση των εκχιονιστικών για να καθαρίσουν τους δρόμους. 

Πέραν από τα αρκετά περιστατικά τέτοιας φύσης, τα οποία αρμόδιες Υπηρεσίες χαρακτήρισαν περισσότερο ως περιστατικά ταλαιπωρίας παρά μεγάλης επικινδυνότητας, το πιο σοβαρό της χθεσινής μέρας ήταν ο εγκλωβισμός τουριστών στην Κυπερούντα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζουν να μαγεύουν οι εικόνες από τα χιονισμένα χωριά

Σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα, οι Τσέχοι πολίτες εγκλωβίστηκαν με ενοικιαζόμενο όχημα στην Κυπερούντα, σε περιοχή με πολύ χιόνι. Κάτοικοι της περιοχής επικοινώνησαν με την Πολιτική Άμυνα και ενημέρωσαν για το περιστατικό, με την Υπηρεσία να προχωρεί στις απαραίτητες ενέργειες και σε συνεργασία με την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και το Κοινοτικό Συμβούλιο, κατέστη δυνατός ο απεγκλωβισμός του οχήματος. Όπως αναφέρθηκε, κάτοικοι της Κυπερούντας αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, πρόσφεραν προσωρινή φιλοξενία και φαγητό στους τουρίστες, οι οποίοι ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους. 

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Ολίβια Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι ήδη από την Παρασκευή μέλη της Πολιτικής Άμυνας πραγματοποίησαν περιπολίες στις ορεινές περιοχές με σκοπό να εντοπιστούν τυχόν ανάγκες και να παρασχεθεί η αναγκαία βοήθεια. «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους κοινοτάρχες των ορεινών περιοχών, με τη συνεργασία των οποίων γίνεται προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης», ανέφερε. «Διανύουμε όμορφες χειμερινές ημέρες, τις οποίες αξίζει να χαρούμε και να απολαύσουμε, την ίδια στιγμή όμως οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων», πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους κατοίκους των ορεινών περιοχών όπως αποφεύγουν τις μετακινήσεις λόγω της χιονόπτωσης και της χαμηλής ορατότητας, ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες όπως δεν επιχειρούν σε καμία περίπτωση να διασχίσουν πλημμυρισμένο δρόμο και να μην πλησιάσουν περιοχές στις οποίες υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.  

Όσον αφορά στους δρόμους που έκλεισαν χθες λόγω χιονόπτωσης και παγετού ήταν μεταξύ άλλων, στις περιοχές Βαβατσινιάς – Μαχαιρά και Γουρρίου – Μαχαιρά, ενώ επηρεάστηκε, όπως είναι αναμενόμενο, και το οδικό δίκτυο προς το Τρόοδος. Αρκετοί ήταν οι δρόμοι που έκλεισαν, με την Αστυνομία να ενημερώνει το κοινό για τη μεταβαλλόμενη κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο μέσα σε αυτές τις καιρικές συνθήκες. 

Αναφορικά με σχολεία και προβλήματα που παρατηρήθηκαν, χθες παρέμειναν κλειστά για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Παναγιάς.

Χιονίζει για τα καλά και στα ορεινά της Πάφου

Το έστρωσε για τα καλά από το βράδυ της Δευτέρας στις ψηλότερες ορεινές περιοχές της επαρχίας Πάφου. Σε Παναγιά, Στατό – Άγιο Φώτιο και Ασπρογιά, σημειώνεται από το βράδυ της Δευτέρας και το πρωί χθες, βαριά χιονόπτωση δημιουργώντας ένα σκηνικό που παραπέμπει σε Τρόοδος. Ελαφρότερη χιονόπτωση καταγράφεται κατά περιόδους από το βράδυ της Δευτέρας και σε χαμηλότερο υψόμετρο στην επαρχία, όπως στις περιοχές Κάθηκα, Στρουμπιού, Τσάδας και σε χωριά της Λαόνας.

Γεμίζουν τα φράγματα

Στο μεταξύ, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες προκύπτει το θετικό ότι η πληρότητα των φραγμάτων είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Παναγιώτα Χατζηγεωργίου, σε δηλώσεις της στη μεσημβρινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, ανέφερε ότι περίπου το 10% των χιονιών καταλήγει στα φράγματα, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται από το έδαφος. Αναφορικά με την κατάσταση των φραγμάτων σημείωσε ότι υπάρχει πρόγραμμα συντήρησής τους, ενώ εντός του 2023 θα κληθεί εμπειρογνώμονας από το εξωτερικό για σκοπούς μελέτης για την κατάσταση ασφάλειας των μεγάλων φραγμάτων της χώρας μας. 

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι σταδιακά τα καιρικά φαινόμενα μπαίνουν σε ύφεση, οπόταν και δεν αναμένεται επανέκδοση της κίτρινης προειδοποίησης που ήταν σε ισχύ μέχρι χθες το απόγευμα. Όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης και σήμερα θα υπάρχουν περιοχές με παγετό, «άρα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε όσους θα χρησιμοποιούν ιδιαίτερα το ορεινό οδικό δίκτυο». Το σημαντικό, συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, είναι ότι τα φαινόμενα βαίνουν σε ύφεση, «αν και μέχρι και την Πέμπτη είναι πιθανό να έχουμε παροδικά λίγες μεμονωμένες βροχές».

Εξάλλου, μέχρι χθες το μεσημέρι επηρεάστηκαν οκτώ πτήσεις από Κύπρο προς Αθήνα, λόγω της κακοκαιρίας που μαίνεται στην Ελλάδα. Οι πτήσεις αφορούσαν έξι από το αεροδρόμιο Λάρνακας και δύο από το αεροδρόμιο Πάφου.