Οχήματα με τεχνολογία αιχμής που περιλαμβάνει σύστημα αναγνώρισης πινακίδων, φορητά ραντάρ για έλεγχο της ταχύτητας μέχρι και ηλεκτροκίνητα, εξοπλίστηκε πρόσφατα η Αστυνομία.

Μεταξύ των 96 νέων οχημάτων περιλαμβάνονται και εννέα συμβατικά που δεν διαθέτουν σήματα της Αστυνομίας ή φάρους και τα οποία θα ριχθούν στη μάχη για έλεγχο των οδηγών στους δρόμους για σκοπούς πρόληψης δυστυχημάτων. Τα οχήματα αυτά θα επανδρώνονται από ένστολους αστυνομικούς και θα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ταχύτητας. Με τα οχήματα αυτά θα επιχειρηθεί να κτυπηθεί το φαινόμενο κάποιοι οδηγοί να βλέπουν από μακριά τα περιπολικά, να ελαττώνουν ταχύτητα και μόλις τα περάσουν να αρχίζουν εκ νέου να κινούνται πάνω από το όριο.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο διευθυντής του Τμήματος Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Λοΐζος Πραστίτης, τα έξυπνα οχήματα που παραλήφθηκαν τώρα θα χρησιμοποιηθούν στο δευτερεύον οδικό δίκτυο για μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Από αυτά, τα 44 είναι τύπου SUV και θα αντικαταστήσουν υφιστάμενα, τα οποία έχουν διανύσει το ωφέλιμο της ζωής τους και πλέον δεν ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές ανάγκες της Αστυνομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο στόλος των έξυπνων περιπολικών ενισχύεται με άλλα 42 οχήματα που φέρουν το γνωστό σύστημα ANPR, το οποίο εντοπίζει αν υπάρχει άδεια κυκλοφορίας και ασφάλεια σε ισχύ, ΜΟΤ καθώς επίσης και αν ο οδηγός αναζητείται για απλήρωτα εντάλματα ή εκκρεμεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης. Επίσης θα φέρουν φορητό ραντάρ για έλεγχο της ταχύτητας οχημάτων από όποια κατεύθυνση και να έρχονται. 

Επίσης, κατά τον κ. Πραστίτη, τον στόλο της Αστυνομίας θα ενισχύσουν και δύο νέα οχήματα που θα αποτελούν κινητούς σταθμούς διοίκησης. Τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιούνται σε σκηνές επεισοδίων και αναμένεται να μειώσουν τον χρόνο λήψης κατάθεσης από μάρτυρες και υπόπτους, αφού η διαδικασία θα γίνεται επί τόπου. Θα διαθέτουν τηλεόραση και οθόνες για την προβολή ζωντανής εικόνας από επεισόδια.

Επιπρόσθετα με αυτά θα αποκτηθούν και πέντε αντιοχλαγωγικά οχήματα, τα οποία θα μεταφέρουν ομάδες μαζί με τον εξοπλισμό τους σε σημεία επεισοδίων, όπως παράνομων συγκεντρώσεων, εξεγέρσεων και σε επεισόδια χουλιγκανισμού. Τέλος, η Αστυνομία έχοντας πράσινη συνείδηση αναμένεται στο επόμενο διάστημα να προσθέσει  στα περίπολα και τρία ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της κοινοτικής αστυνόμευσης. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν τρεις σταθμοί φόρτισης εντός του β’ εξαμήνου του 2022.