Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα συγκυρία ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην Προεδρία του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου η Μαρία Κολά, μετά την εκλογή της μέσα από τις εργασίες της Γενικής και Εκλογικής Συνέλευσης τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε συνέντευξή της στον «Φ» η Μαρία Κολά αναλύει τους στόχους και τις προτεραιότητες του Συμβουλίου Νεολαίας για την επόμενη διετία, τη συμβολή της νεολαίας στη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και τις δράσεις που αναμένεται να αναλάβει το Συμβούλιο το 2022 για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Παράλληλα, η κ. Κολά αναφέρεται στην κομβικής σημασίας χρονιά που διανύουμε σε ότι αφορά την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία.

Η 17η Γενική Συνέλευση σας εξέλεξε πρόεδρο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου για τη διετία και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με πολλά μέτωπα που αφορούν τους νέους να παραμένουν ανοιχτά. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες σας;

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οι στόχοι και οι προτεραιότητες καθορίζονται από την ίδια τη νεολαία της Κύπρου. Πρωτίστως χρειάζεται να επικοινωνήσουμε ξανά μεταξύ μας και να μοιραστούμε ανοικτά τους φόβους και τις ανησυχίες μας για το παρόν αλλά και το μέλλον. Λόγω της κατάστασης που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, η νεολαία έχει στερηθεί την κοινωνική επαφή και η ανάκτησή της αποτελεί έναν από τους κυριότερους στόχους μας. Την ίδια ώρα όμως θέτουμε ψηλά στην ατζέντα τη δημιουργία αλλά και την προώθηση όλων των πολιτικών για τη νεολαία και για θέματα που αφορούν τη νεολαία, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, όπως η αναγνώριση της Μη-τυπικής και άτυπης μάθησης, τη συμπερίληψη της νεολαίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης κ.α. 

Τι να, αναμένουμε το επόμενο διάστημα από το νέο ΔΣ του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου; Ποιες πρακτικές θα ακολουθήσετε για την επίτευξη των στόχων σας;

Αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη τον Ιανουάριο, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου σκοπεύει να συνεχίσει το διάλογο με τις οργανώσεις-μέλη του, ώστε να αναζητήσουμε μαζί λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως οργανώσεις νεολαίας. Παράλληλα έχουμε σκοπό να ενισχύσουμε το διάλογο μεταξύ των Οργανώσεων-Μελών του Συμβουλίου, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών αλλά και στην ανάπτυξη προγραμμάτων και δραστηριοτήτων στις θεματικές που τις απασχολούν.

Για την εκπλήρωση του σκοπού του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου ως φορέας χάραξης πολιτικής για τη νεολαία και τα θέματα που την αφορούν, θα συνεχίσουμε τον υγιή διάλογο με τα πολιτικά κόμματα (που σχετίζονται με τις Οργανώσεις-Μέλη μας) στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου Νεολαίας #ΓίνεΗΑλλαγή. Στόχος είναι η άσκηση πίεσης προς τα πολιτικά κόμματα, όχι μόνο για την προσθήκη των θεμάτων που αφορούν τη νεολαία στην ατζέντα των αντίστοιχων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, αλλά και για την ουσιαστική συμβολή μας στη συζήτηση, μιας και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου έχει επίσημες θέσεις πολιτικής για πληθώρα θεμάτων που αντανακλούν την πραγματικότητα της νεολαίας μας σήμερα. Με αντίστοιχο τρόπο σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τους δεσμούς που έχουμε με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, τόσο των οργανώσεων-μελών του Συ.Ν.Κ, όσο και του ίδιου του Συμβουλίου όπως το Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, όπου για πρώτη φορά υπάρχει εκλεγμένη εκπρόσωπος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου σε αυτό, η κ. Χριστιάνα Ξενοφώντος, ώστε να προωθήσουμε τις θέσεις της νεολαίας της Κύπρου σε Ευρωπαϊκό αλλά στο ευρύτερο διεθνές επίπεδο, όπως το Φόρουμ Νεολαίας της Κοινοπολιτείας κ.α.

Ποια είναι η δράση του Συμβουλίου Νεολαίας απέναντι στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η νέα γενιά της Κύπρου;

Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, χαράσσει πολιτική για τη νεολαία δημιουργώντας και προωθώντας την σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα, είναι σε συνεχή διάδραση με τις οργανώσεις νεολαίας, κομματικές νεολαίες αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) νεολαίας, για να γνωρίζει τα προβλήματα και τις προκλήσεις της νέας γενιάς, ώστε να μπορούμε να δρούμε και να προτείνουμε λύσεις σε αυτά. Το Συμβούλιο Νεολαίας μέσω της δράσης του με προγράμματα, εργαστήρια, δραστηριότητες κλπ., φέρνει κοντά τη νεολαία, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση ώστε να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις για να καταλήξει σε προτάσεις και πρακτικές λύσεις για ζητήματα που αφορούν τις νέες και τους νέους του τόπου μας.

Μέχρι πρότινος, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη νεολαία, είδαμε την εφαρμογή αποσπασματικών πολιτικών από την πλευρά του κράτους. Από το 2017 συστάθηκε η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία, προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης και εξειδικευμένης πολιτικής για τη νεολαία. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, και ποια είναι τα βήματα που προτίθεστε να ακολουθήσετε ως Συμβούλιο Νεολαίας;

Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου συνέβαλε εμπράκτως από την αρχή, ως στρατηγικός εταίρος του Οργανισμού Νεολαίας, στη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία (ΕΣΝ), με μοναδικό στόχο να δώσει βήμα στην ίδια τη νεολαία για συμμετοχή και αναζήτηση λύσεων. Τέσσερα χρόνια μετά, μας βρίσκουν με ένα σεβαστό αριθμό δράσεων υπό τους 8 πυλώνες της ΕΣΝ (Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα, Κοινωνική Ενσωμάτωση, Συμμετοχή, Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Υγεία και Ευεξία, Εθελοντισμός, Νέοι και Κόσμος, Δημιουργικότητα και Πολιτισμός) να έχουν υλοποιηθεί. Ακόμα και στην περίοδο που διανύουμε δόθηκε η ευκαιρία, μέσω του του προγράμματος «ReCOVer20» από τον Οργανισμό Νεολαίας, ώστε η νεολαία του τόπου να μπορέσει να αναπτύξει δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, δρώντας παράλληλα στο πλαίσιο της ΕΣΝ.

Το σημαντικότερο είναι πως το 2022 είναι η τελευταία χρονιά που θα τύχει εφαρμογής η υφιστάμενη ΕΘΣ, οπότε για μας ως Συμβούλιο Νεολαίας θα αποτελέσει χρονιά ανατροφοδότησης αναφορικά με αυτήν και δουλειάς για να βοηθήσουμε στον ανασχεδιασμό και την προετοιμασία τόσο των τοπικών όσο και των εθνικών δράσεων για να επιτευχθεί η διαμόρφωση της επόμενης Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία 2023-2027.

Ποια είναι η συμβολή της νεολαίας της  Κύπρου στην Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης; Ποια Ευρώπη θέλουν και ποιο είναι το μέλλον που ονειρεύονται;

Η νεολαία γενικότερα, στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης έχει σημαντικό λόγο μιας και πλέον βρίσκεται στο τραπέζι και μπορεί άμεσα να προσφέρει εποικοδομητικά στη συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου συμμετέχει μαζί με άλλα 4 εθνικά συμβούλια νεολαίας (Ιρλανδία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ισπανία) και με άλλους 5 διεθνείς οργανισμούς νεολαίας, στο έργο «The 25 percent project» (https://the25percent.eu/), έργο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.  Το «The 25 percent project» στόχο έχει να μεταφέρει γνώσεις στη νεολαία αναφορικά με τη δημοκρατική συμμετοχή και την ανάγκη για αλλαγή. Παράλληλα μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος (https://the25percent.eu/el/share-your-idea-form/) μπορεί η κάθε νέα και ο κάθε νέος να καταθέσουν τις απόψεις, τα σχόλια και τις ιδέες τους για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό μπορεί να γίνει σε όποια γλώσσα το επιθυμεί κανείς, μιας και η πλατφόρμα έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα Τουρκικά με σκοπό το ίδιο το έργο να είναι όσο πιο συμπεριληπτικό το χρειαζόμαστε να είναι. Μέσω των εργαστηρίων και των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «The 25 percent project» στην Κύπρο αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, διαφαίνεται πως η νεολαία μας έχει ανάγκη για μια Ευρώπη πιο συμπεριληπτική, που να δρα προληπτικά και να μπορεί να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με αειφόρες και βιώσιμες λύσεις κάθε φορά. Επίσης, η νεολαία αναζητεί ευκαιρίες για να εξερευνήσει τον κόσμο, ιδιαίτερα μετά από την μεγάλη περίοδο εγκλεισμού που βιώσαμε λόγω της πανδημίας. Με αφορμή τον εγκλεισμό των τελευταίων δύο χρόνων ήρθε στην επιφάνεια η ανάγκη για δημιουργία μηχανισμών για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας αλλά και των δομών υγειούς απασχόλησης των νέων.

Την ίδια ώρα δεν θα μπορούσα να παραλείψω ως θετικό διάβημα στη συμμετοχή των νέων στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, τη συμμετοχή του τέως προέδρου του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου κ. Αντώνη Κουρρά, ως εκπροσώπου της Κοινωνίας των Πολιτών της Κύπρου, ο οποίος φροντίζει με κάθε τρόπο να μεταφέρει τις απόψεις τόσο της νεολαίας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών στο τραπέζι της συζήτησης.

Το 2022 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Ποιες είναι οι δράσεις που θα αναλάβει το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου;

Αρχικά η είδηση από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάδειξη του 2022 ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας μας ξάφνιασε, δεδομένου του αγώνα που δόθηκε τις προηγούμενες χρονιές για συμπερίληψη των ζητημάτων νεολαίας στην ατζέντα. Εν τούτοις αποτελεί από μόνο του, πρόκληση και συνάμα ευκαιρία για το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, λόγω της αλλαγής σκυτάλης. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς όπως ο Οργανισμός Νεολαίας, ο Επίτροπος του Πολίτη κ.α. αλλά και με τις οργανώσεις-μέλη του,ώστε να οργανώσει δράσεις και δραστηριότητες, και να δώσει χώρο, χρόνο και βήμα στη νεολαία για να δημιουργήσουμε μαζί τις λύσεις για την αναγνώριση της Μη-τυπικής και άτυπης μάθησης, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και την ορθή αξιοποίησή τους, τη συνεργασία ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της υγείας και παράλληλα να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση για ίσα δικαιώματα χωρίς αποκλεισμούς, ρατσισμό, ξενοφοβία και μισαλλοδοξία. Λύσεις τις οποίες με τη σειρά του το Συμβούλιο Νεολαίας θα ασκήσει πίεση για να συμπεριληφθούν τόσο στην Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία (2023-2027), αλλά και να προωθήσει τις θέσεις της νεολαίας του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ασχολείστε εδώ και αρκετά χρόνια με τα κοινά σε πολλά επίπεδα και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα θέματα νεολαίας και περιβάλλοντος. Τι διαπιστώνετε και τι θα συμβουλεύατε τους νέους της Κύπρου στους οποίους πολλές φορές επιρρίπτεται και το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης της αδιαφορίας για τα κοινά;

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνω το αίσθημα απογοήτευσης, που κατά την άποψή μου, δικαίως υπάρχει στη νεολαία μας. Αυτό όμως οφείλεται κυρίως στην άσκηση πίεσης από την κοινωνία και τους διάφορους φορείς προς τις νέες γενιές, για ανάληψη της ευθύνης αντιμετώπισης των κρίσεων που είμαστε αντιμέτωποι ως κοινωνία. Μιας και θεωρούμαστε οι ηγέτες/ιδες του μέλλοντος, θεωρείται πως είμαστε αυτόματα οι υπεύθυνοι/ες να βρούμε λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και του πλανήτη γενικότερα. Καλούμαστε ως νεολαία να αποκαταστήσουμε κάποια λάθη του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, χωρίς να έχουμε περιθώριο λάθους, κι αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλο βάρος.

Αυτό που θα ήταν καλό να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, είναι πως πάντα υπάρχει ο χώρος και ο τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα, φτάνει να είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση και στην αποδοχή του διαφορετικού και του καινούριου. Η οποιαδήποτε μάχη για αλλαγή για να κερδηθεί, χρειάζεται χρόνο και θάρρος. Για αυτό η υπομονή και το θάρρος της γνώσης και της γνώμης μας, αποτελούν απαραίτητα εφόδια, ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα -θαρραλέο- βήμα τη φορά!