Πρωτοφανείς θα είναι οι ανάγκες σε δικαστές στην περίπτωση που ψηφιστεί από τη Βουλή η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με υπολογισμούς, θα χρειαστούν 26 νέοι δικαστές για να στελεχώσουν τα νεοσύστατα Δικαστήρια, αριθμοί πρωτόγνωροι για τα κυπριακά δεδομένα. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η αναβολή στην ψήφιση του ενός από τα τρία νομοσχέδια προχθές Πέμπτη έγινε μετά από αίτημα του ΔΗΚΟ, ώστε να εξασφαλιστούν ισχυρές διαβεβαιώσεις από την υπουργό Δικαιοσύνης, για την επέκταση της μεταρρύθμισης και στην πρωτοβάθμια Δικαιοσύνη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η υπουργός Στέφη Δράκου έδωσε τις διαβεβαιώσεις και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η μεταρρύθμιση να ψηφιστεί.

Στην περίπτωση που η Βουλή υπερψηφίσει τα τρία νομοσχέδια για τις αλλαγές στην ανώτατη βαθμίδα της Δικαιοσύνης, τότε θα προκύψουν μεγάλες ανάγκες σε νέους δικαστές. Ο «Φ» αποτάθηκε στον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστο Κληρίδη, ο οποίος ανέφερε ότι σύντομα θα προκύψουν μεγάλες ανάγκες σε δικαστές και για πρώτη φορά στις διαδικασίες για κάποιες θέσεις, θα συμμετέχουν οι δικηγόροι και ο Γενικός Εισαγγελέας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αρχικά, ανέφερε, απαιτείται ο διορισμός πέντε δικαστών για το Εμπορικό Δικαστήριο και άλλων δύο για το Ναυτοδικείο, τα οποία θα συσταθούν σύντομα, αφού τα σχετικά νομοσχέδια έχουν εγκριθεί. Παράλληλα, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση του νέου Εφετείου, το οποίο θα εκδικάσει όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν, τότε θα χρειαστούν άλλοι 16 δικαστές. Τόσο το νέο Εφετείο, όσο και το Εμπορικό και το Ναυτοδικείο, θα συνεδριάζουν στο ήδη διαμορφωμένο πρώην ξενοδοχείο Φιλοξενία. 

Την ίδια ώρα θα προκύψει η ανάγκη άλλων τριών δικαστών για να συμπληρώσουν τη στελέχωση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εάν και εφόσον ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο που προβλέπει τον διαχωρισμό του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σε μια άλλη εξέλιξη, θα πρέπει να συσταθούν μεταβατικό Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο που θα προτείνει τριπλάσιο αριθμό θέσεων από τις κενές, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και μεταβατικό Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που θα επιλέξει τους νέους επαρχιακούς δικαστές. 

Στο μεταξύ, εντός Ιουλίου αποχωρεί από τα καθήκοντά της η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Περσεφόνη Παναγή και αναμένεται ότι στη θέση της θα διοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αρχαιότερος εκ των δικαστών, Αντώνης Λιάτσος.