Έκτακτα μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού λαμβάνονται τα τελευταία 24ωρα στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας.

Την περασμένη Τρίτη (28/06) δυο πρόσωπα που κρατούνται στην πτέρυγα των υπό απέλαση μεταναστών, διαγνώσθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Τις αμέσως επόμενες ημέρες το πρόβλημα οξύνθηκε, καθώς μετά από διαγνωστικές εξετάσεις ανίχνευσης κορωνοϊού από κινητή μονάδα, διαπιστώθηκε πως τα κρούσματα ανήλθαν στα επτά.

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι στην πτέρυγα των κρατητηρίων Λακατάμιας που προορίζεται για τους διοικητικούς κρατούμενους, υπήρχαν συνολικά 17 πρόσωπα (25 ξεχωριστοί χώροι κράτησης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μάλιστα, λόγω ιδιαζουσών συνθηκών το ζήτημα έπρεπε να τύχει διαχείρισης από τα αρμόδια αστυνομικά στελέχη των κρατητηρίων Λακατάμιας. Κι αυτό γιατί οι υπεύθυνοι του κέντρου αποκατάστασης «EDEN Resort», με το οποίο έχει σύμβαση το κράτος, δεν ήταν σε θέση να δεχθούν τους διοικητικούς κρατούμενους, βάσει των όσων ορίζει η συμφωνία. Όπως εξήγησε αρμόδια πηγή μιλώντας στον «Φ», «στους χώρους του “EDEN” όπου προορίζονται για να κρατούνται μετανάστες εκτελούνται εργασίες και κατά συνέπεια δεν ήταν εφικτή η εκεί μεταφορά τους».

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα τέθηκε και θέμα ασφάλειας των κρατουμένων στη Λακατάμια, αλλά και του προσωπικού των κρατητηρίων.

Πάντως, σύμφωνα με επίσημη θέση που λάβαμε, το όλο ζήτημα είναι υπό πλήρη έλεγχο. Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, με δηλώσεις του στον «Φ» επιβεβαίωσε την λήψη μέτρων περιορισμού, αλλά και προστασίας των κρατουμένων και του προσωπικού των εγκαταστάσεων.

Εξήγησε πως πέραν από ειδικές ρυθμίσεις στους χώρους, διενεργούνται εξετάσεις ανά τακτά διαστήματα από κινητή μονάδα. «Όπως διαπιστώθηκε, τα κρούσματα έχουν μειωθεί, αφού αυτή τη στιγμή είναι πέντε» πρόσθεσε. Τόνισε πως λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφάλεια όλων.

Τα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας έχουν χωρητικότητα 38 προσώπων. Μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί μέχρι 25 διοικητικοί κρατούμενοι, οκτώ άτομα που είναι αντιμέτωπα με ποινικά αδικήματα και τέσσερις ανήλικοι. Ένας από τους χώρους κράτησης προορίζεται για περιορισμό προσώπων με τάσεις αυτοκτονίας ή/και επιθετική συμπεριφορά. Έχουν κηρυχθεί ως φυλακές κατόπιν σχετικού διατάγματος από το υπουργείο Δικαιοσύνης.