Πήρε τη συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα η Αστυνομία και σήμερα καταχωρεί ποινική δίωξη σε βάρος 43χρονου για το ρατσιστικό παραλήρημα σε βάρος 29χρονης μητέρας από το Κονγκό. 

Ο φάκελος της υπόθεσης που σόκαρε την κοινή γνώμη από την περασμένη βδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο, συμπληρώθηκε από το ΤΑΕ Λάρνακας και χθες το μεσημέρι διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη. Επειδή ανάμεσα στα αδικήματα που ερευνήθηκαν σε βάρος του 43χρονου Ελληνοκύπριου περιλαμβάνεται και άρθρο που αναφέρεται στον νόμο περί ρατσισμού, ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε η άδεια του Γενικού Εισαγγελέα. 

Μετά την εξέλιξη αυτή, σήμερα οι ανακριτικές Αρχές θα προχωρήσουν στην καταχώρηση της υπόθεσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, αφού λήγει και το τετραήμερο διάταγμα κράτησης που εκδόθηκε εναντίον του 43χρονου για τα αδικήματα που αφορούν:

– Στον Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας Νόμο

– Στον Περί της Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών Νόμο

– Επίθεση με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης

– Δημόσια εξύβριση και απειλή.

Μετά την καταχώρηση της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος αναμένεται ότι θ’ αφεθεί ελεύθερος υπό όρους και η υπόθεση θα οριστεί σε άλλη ημερομηνία.

Όπως είχε αναφερθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας όπου παρουσιάστηκε ο ύποπτος, η γυναίκα από το Κονγκό είχε αγοράσει αυτοκίνητο από τον 43χρονο έναντι 900 ευρώ. Όταν το μετέφερε σε μηχανικό αυτοκινήτων στο Παραλίμνι, αυτός της ανέφερε ότι το όχημα δεν βρισκόταν σε καλή μηχανική κατάσταση και είχε πολλά προβλήματα. Η 29χρονη επισκέφτηκε τον 43χρονο στην οικία του προκειμένου να του παραδώσει το αυτοκίνητο και να ζητήσει επιστροφή χρημάτων. Τότε ο ύποπτος φέρεται να καταφέρθηκε εναντίον της με διάφορες υβριστικές εκφράσεις στην αγγλική γλώσσα, που αφορούν στην καταγωγή της, ενώ χαρακτηριστικά της είπε «Εγώ είμαι στη χώρα μου και μπορώ να κάνω ό,τι θέλω».

Στη συνέχεια η γυναίκα κρατώντας αγκαλιά τη μόλις ενός έτους κόρη της κάθισε έξω από τα υποστατικά του 43χρονου, με αποτέλεσμα αυτός να της επιτεθεί κλοτσώντας την, ενώ στη συνέχεια αυτός κινήθηκε επιθετικά σε δεύτερο πρόσωπο που αποπειράθηκε να παρέμβει. Το περιστατικό κατέγραψε με το κινητό της τηλέφωνο γυναίκα ομοεθνής της 29χρονης, η οποία κατέθεσε ότι άκουσε τον ύποπτο να απειλεί την παραπονούμενη ότι εάν δεν φύγει, θα σκοτώσει εκείνην και το παιδί της. Η μάρτυρας είπε επίσης ότι όταν ο ύποπτος αντιλήφθηκε ότι η ίδια βιντεοσκοπούσε το περιστατικό, τότε άρπαξε σιδερένιο λοστό και την απείλησε ότι θα τη σκοτώσει.