Διαστρέβλωση και παραποίηση των πραγματικών γεγονότων ισχυρίζονται οι δικηγόροι του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ότι αποτελεί το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Αυτό είναι το «κατηγορητήριο» κατά του Οδυσσέα – Tι κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας στο Δικαστήριο».

Σε γραπτή τοποθέτηση από τα Δικηγορικά Γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ, τα οποία εκπροσωπούν τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια της Αίτησης, δυνάμει προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Φ. Μιχαηλίδη, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς,  προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «το εν λόγω δημοσίευμα αποτελεί πρωτοφανή διαστρέβλωση και παραποίηση των πραγματικών γεγονότων με σκοπό την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων».

Το κείμενο υπό τον τίτλο «Αυτό είναι το «κατηγορητήριο» κατά του Οδυσσέα – Tι κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας στο Δικαστήριο», συγκροτείτο από 600 λέξεις και αποσκοπούσε στο να αποδώσει σε αδρές γραμμές θέσεις που κατέθεσε η Νομική Υπηρεσία σε κείμενο 124 σελίδων. Στο δημοσίευμα μας, ανάμεσα σε άλλα καταγράφονταν σχεδόν αυτολεξεί τα ακόλουθα:

«Ένεκα της συμπεριφοράς του Οδυσσέα Μιχαηλίδη προκαλείται διάβρωση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τους θεσμούς αφού εργολαβικά προσπαθεί να αλλοιώσει  ή και να διαστρεβλώσει την εικόνα των θεσμών στα μάτια των πολιτών».

Οι συνέπειες, προστίθεται, είναι καταστροφικές και για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δεδομένου ότι οι ελεγχόμενοι θεσμοί/αξιωματούχοι είναι εύλογα πεπεισμένοι ότι ο Γενικός Ελεγκτής τους έχει στοχοποιήσει και τηρεί στάση απρεπή ή εχθρική προς τα συμφέροντα των ιδίων και κατ’ επέκταση των υπηρεσιών/οργανισμών που ο Γενικός Ελεγκτής έχει αρμοδιότητα να ελέγξει, αφού με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του έχει απωλέσει την φαινομενική αλλά και την πραγματική αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία που έπρεπε να  τον διακρίνει κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του.

Περαιτέρω, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «η  κατ’ εξακολούθηση αμφισβήτηση του Γενικού Ελεγκτή για τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα και τα έμμεσα και άμεσα σχόλια του τείνουν να τον εξυβρίσουν και να τον επηρεάσουν κατά την εκτέλεση τω καθηκόντων του, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εξουσία διακοπής ποινικών διώξεων προς το δημόσιο συμφέρον με συνέπεια να υπονομεύεται η εμπιστοσύνη του κοινού προς τον κορυφαίο νομικό λειτουργό του κράτους.

Πιο κάτω αναφερόταν πως κεντρικό σημείο του “κατηγορητηρίου” αποτελεί η υποθεση καταγγελίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι ο Γενικός Ελεγκτής προώθησε καταγγελία αγνώστου στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και επέλεξε να δημοσιοποιήσει το γεγονός της καταγγελίας  με εκτεταμένο τρόπο, με πρόδηλο στόχο να απαξιώσει, στοχοποιήσει, εκθέσει και διασύρει τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, φανερώνοντας επίσης πως ο Γενικός Ελεγκτής γνώριζε τον δήθεν άγνωστο όσο και τα κίνητρά του.

Αν αυτές οι αναφορές οι δικηγόροι θεωρούν ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, τότε ο μόνος τρόπος για να μάθουν οι αναγνώστες την αλήθεια είναι να δώσουν στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα αποσπάσματα.

Ακολούθως, περιγραφικά αναφερόταν στο δημοσίευμα του “Φ” ότι στο «κατηγορητήριο», περιλαμβάνονταν μεταξύ πολλών άλλων και τα εξής:

–Η προώθηση από την Ελεγκτική Υπηρεσία της γνωστής υπόθεσης του Επιτρόπου Εθελοντισμού κ. Γιαννάκη Γιαννάκη τη στιγμή που ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας του είχε υποδείξει να την παραπέμψει στην Αστυνομία, χωρίς δική του (του Οδυσσέα Μιχαηλίδη) διερεύνηση. Η ενέργεια αυτή του Γενικού Ελεγκτή θεωρήθηκε ανάρμοστη συμπεριφορά.

-Το γεγονός ότι η αδελφή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη παρακολουθεί την Ομάδα Στήριξης του Γενικού Ελεγκτή στο facebook.

-Η ενασχόληση του με το θέμα των πολλαπλών συντάξεων και ότι υπέδειξε στο Γενικό Λογιστήριο ότι το γεγονός πως ακούει τον Γενικό Εισαγγελέα (στον χειρισμό του θέματος) ουσιαστικά παρανομεί.

-Το παράδειγμα που έφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης στο ραδιόφωνο  (για τις πολλαπλές συντάξεις) αναφέροντας ότι μελλοντικά  ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα λαμβάνει σύνταξη πρώην υπουργού ενώ θα είναι Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, κρίθηκε  ότι αποδεικνύει μένος και κατ’ επέκταση ανάρμοστη συμπεριφορά. Υποδεικνύεται δε, πως ενώ υπήρχαν και άλλοι αξιωματούχοι, έγινε αναφορά στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Σημειώνεται, ότι τις δηλώσεις δεν έκανε ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

-Γίνεται επίσης επίκληση σε tweets του γιού του Γενικού Ελεγκτή τα οποία θεωρούνται «κολάσιμα».

*Tο σημείο από την αίτηση στο οποίο γίνεται αναφορά στις αναρτήσεις του γιου του

-Η ενασχόληση του Γενικού Ελεγκτή με το θέμα της πρόσληψης συμβούλου για την επέκταση της σύμβασης των αεροδρομίων για πέντε χρόνια,  χωρίς πιστώσεις, και η όλη στάση του κρίθηκε επίσης μεμπτή.

-Το γεγονός ότι ασχολήθηκε με τα εξώδικα και η κριτική που άσκησε επειδή η Αστυνομία δεν του παραχωρούσε στοιχεία με σκοπό να διενεργήσει έλεγχο.

-Η ενασχόληση του με θέματα του υπουργείου Άμυνας.

-Το γεγονός ότι δεν καταδίκασε την Ομάδα Στήριξης του Γενικού Ελεγκτή (δηλαδή του ιδίου) όταν αυτή ασκούσε κριτική στη Νομική Υπηρεσία.

-Στο γεγονός ότι ενώ με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα διατηρούσε καλές σχέσεις, με τον νυν όχι.

Η εφημερίδα, επιμένει στην ορθότητα του δημοσιεύματός της και αν οι δικηγόροι των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας εμμένουν στη δική τους θέση, ας δώσουν στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της αίτησης που κατέθεσαν, ώστε να διαφανεί αν το περιεχόμενο του δημοσιεύματος του «Φ», όντως διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.