Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με την υπόθεση του ιατρικού κέντρου στη Λάρνακα, που ενδεχομένως να παρείχε απαγορευμένες ή μη εγκεκριμένες θεραπείες τόσο σε long covid ασθενείς αλλά και με ανθρώπινα κύτταρα, “λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας πήγαν στο συγκεκριμένο κέντρο”, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

 «Από την ενημέρωση που έχω λάβει είναι ότι την υπόθεση την χειρίζεται η Αστυνομία. Περιμένω να έχω νέα από την Αστυνομία και μετά θα τοποθετηθώ και εγώ αναλόγως. Πριν παρθούν οποιεσδήποτε ενέργειες πρέπει να δούμε αν είναι ξεκάθαρο ότι έκαναν κάποιες παράνομες θεραπείες. Χωρίς να γνωρίζουμε την έκθεση της Αστυνομίας εάν αυτές οι θεραπείες ήταν παράνομες ή όχι, δεν μπορούμε να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν άλλες παρόμοιες καταγγελίες ενώπιον του, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως όχι, δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη.

Παράλληλα μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ η έφορος του συμβουλίου εγγραφής κλινικών, Καρολίνα Στυλιανού, εξήγησε ότι απαγορεύεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η χρήση εμβρυικών κυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Υγείας: Μειωμένα τα κρούσματα των τελευταίων δύο ημερών

Και για ερευνητικούς σκοπούς, πρόσθεσε, η χρήση ανθρώπινων κυττάρων και ιστών γίνεται κατόπιν αδειοδότησης.

Το υπουργείο Υγείας, έχει ελέγξει την κλινική κατόπιν καταγγελίας ασθενούς “λονγκ κόβιντ” ο οποίος ήρθε από το εξωτερικό για να λάβει θεραπεία και του αποσπάστηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η υπόθεση διερευνάται και από την αστυνομία.

Η Καρολίνα Στυλιανού είπε επίσης ότι υπήρχε στην κλινική γιατρός με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος επί μονίμου βάσεως.

Τα σκευάσματα με τα εμβρυικά κύτταρα, είπε έρχονταν στην Κύπρο κρυοσυντηρημένα από Ουκρανία με παραστατικά ότι πρόκειται για αίμα που θα χρησιμοποιηθεί για ερευνητικούς σκοπούς.

Όσον αφορά τη μηχανή εξαγωγής πλάσματος, κι εκεί, πρόσθεσε, εντοπίζεται πρόβλημα. Για αυτό το θέμα γίνεται ξεχωριστή διερεύνηση, αφού οι συγκεκριμένες θεραπείες διέπονται από άλλες νομοθεσίες.

Οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής ενώπιόν τους τους φακέλλους έντεκα ασθενών.

Ακόμη και για ερευνητικούς σκοπούς οι έρευνες διεξάγονται κατόπιν έρευνας της αρχής βιοηθικής επεσήμανε ο καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Δέλτας.

Μιλώντας επίσης στο Τρίτο εξήγησε ότι εκτός από το θέμα του κινδύνου και το νομικό που υπάρχει για τέτοιου είδους εναλλακτικές θεραπείες, τίθεται και το ηθικό θέμα ότι ο κόσμος πληρώνει για να αγοράσει ελπίδα.

Ο Κωνσταντίνος Δέλτας είπε ότι θα ήταν καλό να διεξαχθεί εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, από τον ιατρικό σύλλογο και την επιτροπή βιοηθικής.