Έξω από τη Νομική Υπηρεσία βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτη (11/08), μέλη του Κόμματος για τα Ζώα, του Κινήματος Οικολόγων και δεκάδες φιλόζωοι οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την τραγική κατάληξη του αγριόγατου Berton, ο οποίος απεβίωσε το πρωί της Τρίτης (9/8) στον Ζωολογικό Κήπο της Πέγειας. Πολίτες κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα «απαιτούμε την παραίτηση του Πίπη. Θέλουμε δικαίωση για όλα τα ζώα της Κύπρου» και «απαιτούμε δικαίωση για τον Berton. Ανάληψη ευθυνών. Τώρα», ζήτησαν την ποινική δίωξη του διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλου Πίπη.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, παρέδωσε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, για την ποινική δίωξη του διευθυντή των Κτηνιατρικών. Ο κ. Κυριάκου κατά την επίδοση της επιστολής στον κ. Σαββίδη ανέφερε πως η περίπτωση του Berton δεν είναι η μοναδική. «Υπάρχουν οι καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή. Υπάρχουν και υποθέσεις κοντά σας για το συγκεκριμένο άτομο», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον ΓΕ. «Δεν γίνεται να γίνεται ρεζίλι η χώρα μας γιατί κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους, γιατί κάποιοι δείχνουν ολιγωρία» πρόσθεσε, τονίζοντας πως στα χέρια τους υπάρχει ογκωδέστατο υλικό το οποίο προτίθενται να παραδώσουν στις Αρχές. Για τη φύλαξη του Berton σε ζωολογικό κήπο ο κ. Κυριάκου επεσήμανε ότι για 10 χρόνια το Κόμμα για τα Ζώα ζητά τη δημιουργία αδειοδοτημένων χώρων για τη φύλαξη ζώων που κατάσχονται.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε πως η υπόθεση διερευνάται και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα. Ο κ. Σαββίδης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ενδεχομένως να χρειαστούν και καταθέσεις για την ολοκλήρωση των ερευνών. «Στο τέλος, όταν η υπόθεση τελειώσει, θα έρθει κοντά μας για να αξιολογηθεί και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα δικαιολογούνται, με βάση το υλικό που θα προκύψει από την έρευνα της Αστυνομίας», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Από την πλευρά του Κινήματος Οικολόγων, ο κ. Κυριάκος Τσιμίλλης ανέφερε ότι «ατυχώς συχνά βλέπουμε συμπτώματα βαρβαρότητας μεμονωμένων ατόμων ενάντια στα ζώα. Είναι, ίσως, πιο ανησυχητικό να υπάρχουν τέτοια γεγονότα που να αφήνονται ή να αποδίδονται, και αυτό θα διερευνηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας, σε αμέλεια ή λανθασμένες επιλογές αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων».

Να σημειωθεί πως η νεκροψία στον αγριόγατο Berton διενεργήθηκε χθες από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες στην παρουσία ιδιώτη κτηνίατρου που όρισε το Κόμμα για τα Ζώα. Ο «Φ» επικοινώνησε με τον κ. Κυριάκου για να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της νεκροψίας, ωστόσο μας αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει για την ώρα κάτι το ανακοινώσιμο. Να σημειωθεί πως το Κόμμα για τα Ζώα μαζί με τους δικούς του κτηνιάτρους και επιστήμονες θα βγάλει το δικό του πόρισμα.