Μεγάλη έμφαση δίνει το υπουργείο Εσωτερικών και ο ίδιος ο υπουργός στο θέμα των επιστροφών των άτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ, οι επιστροφές για το 2022 ξεπέρασαν τον συνολικό αριθμό των επιστροφών που επιτεύχθηκαν ολόκληρο το 2021, φτάνοντας πέραν των 3.000 μέχρι και τον Ιούνιο. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, συνεχίζονται οι επαφές με τρίτες χώρες για επαναπατρισμό των υπηκόων τους των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε. Επίσης, προσθέτει, εκπονήθηκε και εφαρμόζεται σχέδιο κινήτρων ώστε να ενθαρρύνουμε τις εθελούσιες επιστροφές μεταξύ των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους.  

Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΣ δίνει μεγάλη έμφαση στις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ώστε να υπάρχει γρήγορη απάντηση αν ένας είναι δικαιούχος προστασίας ή όχι. Από την 01/01/21 που εφαρμόζεται η νέα μεταναστευτική πολιτική, επιδόθηκαν γύρω στις 16.500 αποφάσεις σε αντιδιαστολή με 6.468 το 2020 και 5.164 το 2019. «Άρα όχι μόνο δεν υπάρχει καθυστέρηση αλλά αντιθέτως τριπλασιάσαμε τον ρυθμό εξέτασης των αιτήσεων», ανέφερε ο κ. Νουρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία Ασύλου εκδίδει περίπου 1.500 αποφάσεις τον μήνα, οι νέες αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται ενώπιον των αρμόδιων Αρχών κάποιες φορές ξεπερνούν τις εκδιδόμενες αποφάσεις, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να είναι ατέρμονες και να μη μειώνεται το πρόβλημα.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Χρειάζεται συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική

Το γεγονός ότι η Κύπρος κατ’ αναλογία πληθυσμού είναι η υπ’ αριθμόν πρώτη χώρα στην ΕΕ που δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου, είναι αδιαμφισβήτητο. Δεν πρέπει όμως να τα φορτώνουμε όλα σ’ αυτή τη διαπίστωση.

Χρειάζεται συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική με κύριο γνώμονα τον άνθρωπο, ο οποίος προστατεύεται από τη συνθήκη της Γενεύης. Χρειάζονται υποδομές, ένταξη στο κοινωνικό σύνολο αυτών που θα παραμείνουν εδώ και σωστή διαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό. Με ημίμετρα δεν πετυχαίνεις τίποτα. Ούτε και υπερβολικές ενέργειες χρειάζονται για ένα ζήτημα που έχεις εξαρχής δίκαιο. Πρέπει επίσης και η ΕΕ να κατανοήσει το πρόβλημα και να ασκήσει πιέσεις σε άλλες χώρες που δεν είναι αντιμέτωπες με τέτοιες ροές, ώστε να αποδεχτούν στο έδαφός τους μετανάστες. Πού είναι εξάλλου η αλληλεγγύη που ασπάζεται η Ευρώπη;

Μ.Χ.