Πολιτική καθοδήγηση ζήτησε το Πολεοδομικό Συμβούλιο για το πολύκροτο θέμα του υπό αναθεώρηση τοπικού σχεδίου Ακάμα, εν μέσω των έντονων πιέσεων που ασκούνται για μη δημοσίευση του, λόγω της απόρριψης σειράς προτεινόμενων προνοιών και πολεοδομικών ζωνών που κρίθηκε ότι θα επιφέρουν σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000. 

Η απόφαση αυτή λήφθηκε την περασμένη Τρίτη και διαβιβάστηκε στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, ενώ σήμερα αναμένεται να υποβληθεί και γραπτώς σχετικό σημείωμα. Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργών και του προέδρου του Πολεοδομικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι, στις 8 Ιουνίου 2022, κατά την κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Γεωργίας, ο πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου, Χαρίλαος Κυθρεώτης, ανέφερε ότι το Συμβούλιο θα σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος. Πρόσθεσε πως το Πολεοδομικό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και τον ανθρώπινο παράγοντα.

Ωστόσο, τρεις μήνες αργότερα αντί το Πολεοδομικό Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις, όπως είναι και η ευθύνη του, ρίχνει τη μπάλα στους αρμόδιους υπουργούς Γεωργίας και Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι, με βάση το περιβαλλοντικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ισχύουσα νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υιοθέτηση και εφαρμογή των ουσιωδών και νομικά δεσμευτικών όρων της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης (δέουσας εκτίμησης) για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα αποτελεί νομική υποχρέωση του Πολεοδομικού Συμβουλίου και της Πολεοδομικής Αρχής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Πολεοδομικό Συμβούλιο δεν έλαβε αποφάσεις από τη στιγμή που, όπως υποστηρίζει, διασφαλίζεται ο στόχος της περιβαλλοντικής προστασίας από την Περιβαλλοντική Αρχή, αλλά δεν διασφαλίζεται ο στόχος της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής.

Σημειώνεται ότι το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα πρότεινε τη σημαντική επέκταση των ήδη υφιστάμενων ορίων επέκτασης και τη δημιουργία νέων οικιστικών και τουριστικών ζωνών, πλησίον περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το ποσοστό κορεσμού των υφιστάμενων οικιστικών ζωνών στην περιοχή του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα ανέρχεται μόλις στο 17%, ενώ το ποσοστό κορεσμού των υφιστάμενων τουριστικών ζωνών ανέρχεται μόλις στο 19%. Παρόλα αυτά, η Περιβαλλοντική Αρχή αποδέχτηκε την επέκταση των ήδη υφιστάμενων ορίων ανάπτυξης και ιδιαίτερα τον καθορισμό νέων πολεοδομικών ζωνών ανάπτυξης (οικιστικής και τουριστικής χρήσης), σε όλες τις περιπτώσεις που κρίθηκε ότι δεν θα επιφέρουν σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις στη φύση και το ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής μελέτης του τοπικού σχεδίου Ακάμα.

Η μη δημοσίευση του Σχεδίου, όπως επιθυμούν οι κοινότητες του Ακάμα και ο «Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης Ακάμα», δεν σημαίνει ότι θα υποβληθεί ένα νέο Σχέδιο μέσα από το οποίο να επιτρέπονται περαιτέρω οικονομικές αναπτύξεις, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής αξιολόγησης. Αντιθέτως, τυχόν επαναφορά του τοπικού σχεδίου Ακάμα θα πρέπει να λάβει υπόψη τους στόχους διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και τα αποτελέσματα της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης που έχει ήδη πραγματοποιηθεί. 

Ενδεχομένως, σήμερα να προταθούν εκ μέρους των συναρμόδιων υπουργών μικρές αλλαγές, οι οποίες για να υιοθετηθούν θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου σε ειδική οικολογική αξιολόγηση και στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τέτοιες αλλαγές αφορούν στην τροποποίηση των εγκεκριμένων πολεοδομικών ζωνών, δηλαδή την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ορόφων από δύο σε τρεις. Περαιτέρω, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και το θέμα της δυνατότητας χωροθέτησης επισκέψιμου αγροκτήματος εκτός ορίου ανάπτυξης σε ορισμένες περιοχές, μακριά όμως από τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, ακόμα και αν δεν υπάρχει υφιστάμενο δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.