Στις 10 το πρωί συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος, για να λάβει αποφάσεις που αφορούν τα διαδικαστικά για τη διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, μετά τη χηρεία του Αρχιεπισκοπικού θρόνου. Τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου συγκάλεσε ο Τοποτηρητής, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να «κλειδώσει» η ημερομηνία διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

Γρίφος και τα διαδικαστικά

Σύμφωνα με τα όσα προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου που εγκρίθηκε 2010, το «τριπρόσωπο» θα πρέπει να φθάσει ενώπιον της Ιερας Συνόδου εντός 40 ημερών αφού χηρεύσει ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: H επόμενη μέρα στην Εκκλησία – Προβλέψεις κι ανατροπές

Σε δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες ο Πάφου Γεώργιος, υπογράμμισε ότι υπαρχουν προθεσμίες που δίδονται από τον Καταστατικό Χάρτη, αλλά μπορούν να ξεπεραστούν αν υπάρξουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Με το σενάριο τήρησης του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, η 18η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία που θα πρέπει να διεξαχθούν οι Αρχιεπισκοπκές Εκλογές. Σε διαφορετική περιπτωση και αφού δεν ξεπεραστούν τα εμποδια, ο Τοποτηρητής του θρόνου θα ζητήσει περαιτέρω χρόνο από τη Σύνοδο, με επικρατέστερη ημερομηνία την 8η Ιανουαρίου.

Διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν φαίνεται να άπτονται της κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο του αποτελέσματος για την εκλογή του «τριπρόσωπου». Αξίζει να σημειωθεί ότι, δκαίωμα ψήφου έχουν όλοι ο ορθόδοξοι χριστιανοί που διαμένουν τουλάχιστον για 12 μήνες στην Κύπρο. Σε ό,τι αφορά τον καταρτισμό των εκλογικών καταλόγων, δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η συνδρομή των κρατικών υπηρεσιών.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Τοποτηρητής του θρόνου, αναμένεται να ανακοινώσει δύο εγκυκλίους, η μία προς τους εφημέριους για να καταρτίσουν τους εκλογικούς καταλόγους, ενώ η άλλη θα καθορίζει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του «τριπρόσωπου» από το ποίμνιο.

 

Πιθανό σενάριο η εκλογή Αρχιεπισκόπου… με κλήρωση

Μετά την εκλογή του «τριπρόσωπου» από τον λαό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπάρχει μία περίοδος τριών ημερών για υποβολή ενστάσεων, που εντός πέντε ημερών θα μελετηθούν και θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση ώστε να ανακοινωθεί το «τριπρόσωπο», δηλαδή τα αποτελέσματα των εκλογών, με τους τρεις επικρατέστερους. Μέσα σε τρεις ημέρες από την κατάρτιση του «τριπροσώπου» η Ιερά Σύνοδος μπορεί να εκλέξει τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο κ. Κυριακού πρόσθεσε ότι για να εκλεγεί κάποιος Αρχιεπίσκοπος, θα πρέπει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Αν δεν υπάρξει πλειοψηφία, τότε γίνεται δεύτερη ψηφοφορία με τους δύο υποψήφιους που πλειοψήφησαν από τους τρεις και όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους, εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. «Αν σε αυτήν υπάρχει ισοψηφία, τότε γίνεται κλήρωση μεταξύ των δύο», είπε ο κ. Κυριακού.