Ντόμινο αλλαγών στα Επαρχιακά Δικαστήρια έφερε η επερχόμενη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης με τις ανάγκες σε νέους δικαστές να είναι πρωτοφανείς, ενώ τίθεται και θέμα χώρων στέγασής τους. Το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσον όλα θα είναι έτοιμα ώστε την 1 Ιουλίου 2023, ημέρα ορόσημο για τη Δικαιοσύνη, να μπουν σε εφαρμογή οι μεγάλες αλλαγές.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρήστο Κληρίδη, για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ώστε σε τρεισήμισι μήνες να δούμε τις αλλαγές στον χώρο των Δικαστηρίων. Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, αυτή τη στιγμή εκκρεμεί το θέμα της πλήρωσης 17 θέσεων ανώτερων επαρχιακών δικαστών, μετά τις προαγωγές ισάριθμων δικαστών στη θέση προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου. Παράλληλα, πρέπει να προκηρυχθούν οι 17 θέσεις των ανώτερων επαρχιακών δικαστών, ενέργεια που θα σημαίνει πως θα κενωθούν ισάριθμες θέσεις επαρχιακών δικαστών. Μετά θα πρέπει να προστεθούν και οι 11 θέσεις επαρχιακών δικαστών που επαναπροκηρύχθηκαν, οπόταν θα μιλάμε για 28 θέσεις επαρχιακών δικαστών και 17 θέσεις ανώτερων επαρχιακών δικαστών. Είναι μια αλυσιδωτή κατάσταση με τις κενές θέσεις που πρέπει να πληρωθούν μέχρι την 1η Ιουλίου, οπόταν και μπαίνει σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, με νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, νέο Ανώτατο Δικαστήριο και νέο Εφετείο, προσθέτει. 

Μια άλλη εκκρεμότητα, ανέφερε ο κ. Κληρίδης, είναι η έγκριση ή μη του αιτήματος για διορισμό περίπου 20 συνταξιούχων δικαστών και δικηγόρων, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην εκδίκαση καθυστερημένων υποθέσεων, του γνωστού backlog. Αυτοί, αν το αίτημα γίνει αποδεκτό, θα διοριστούν στη θέση ανώτερου επαρχιακού δικαστή. Αυτό που προβληματίζει, σημείωσε ο πρόεδρος των δικηγόρων, είναι η έλλειψη χώρων που θα συνεδριάζουν αυτοί οι πρόσθετοι δικαστές, σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δώσει την έγκρισή του για διορισμό τους. «Εγώ είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα αυτό και πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως το υπουργείο Δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Κληρίδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου επισημαίνει, επίσης, τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στα κατώτερα Δικαστήρια αλλά και σε ανώτατο επίπεδο, που θα διευκολύνουν τη σύντομη εκδίκαση των υποθέσεων. Μια από τις εισηγήσεις που έγιναν και μελετάται, αφορά στην εισαγωγή του ODR (Online Dispute Resolution), δηλαδή να θεσμοθετηθεί η εξ αποστάσεως ακρόαση ορισμένων θεμάτων που μπορεί να γίνουν. Για παράδειγμα, οι ενδιάμεσες αιτήσεις να μην χρειάζεται να παρευρίσκονται οι δικηγόροι στα Δικαστήρια, αλλά η εκδίκαση να γίνεται ηλεκτρονικά, δηλαδή μέσω ΖΟΟΜ. Επίσης, το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις εφέσεις και τα θέματα του Διοικητικού Δικαστηρίου. Για να επιτραπεί αυτό χρειάζεται τροποποίηση των δικονομικών κανονισμών.

Μια άλλη εκκρεμότητα που θα βοηθήσει στη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, αφορά στη διεύρυνση της δικαιοδοσίας των δικαστών που παραπέμπουν προς επίλυση θέματα σε διαιτησία ή σε διαμεσολάβηση. «Έχω ετοιμάσει πρόταση νόμου με την οποία τροποποιείται ο περί Δικαστηρίων νόμος και διευρύνεται η εξουσία των Δικαστηρίων, η οποία αποστάληκε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Επίσης, μια άλλη εκκρεμότητα, αφορά στην αλλαγή της κλίμακας μιας υπόθεσης. Με την πρόταση αυτή, που ανήκει στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα δικαιούται ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανεξαρτήτως της κλίμακας μιας υπόθεσης, να την παραπέμπει προς εκδίκαση, σε επαρχιακό δικαστή, ώστε η κλίμακα να μην είναι περιοριστική όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αγώνας δρόμου για υποστηρικτικό προσωπικό

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για να πετύχει η δικαστική μεταρρύθμιση, αφορά στη στελέχωση με το κατάλληλο προσωπικό, του νέου Εφετείου που θα στεγαστεί στο πρώην κτήριο του ξενοδοχείου «Φιλοξενία». 

Έχουν διοριστεί 16 εφέτες και θα πρέπει να συσταθούν Πρωτοκολλητεία και υποστηρικτικό προσωπικό ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα και χωρίς προβλήματα. Επίσης, θα πρέπει να πληρωθούν οι επτά θέσεις δικαστών για το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο. Χρειαζόμαστε πέντε εμποροδίκες και δύο ναυτοδίκες. Οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί και έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις. Θα χρειαστεί και εδώ υποστηρικτικό προσωπικό και ήδη με επιστολή του προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου προς τη νέα υπουργό Δικαιοσύνης, της ζητείται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για στελέχωση των νέων Δικαστηρίων, ώστε να μην φτάσει η ώρα να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια και να μην έχουν προσωπικό. Με την νέα υπουργό έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους δικηγόρους για τις 30 Μαρτίου.

Εκκρεμεί, επίσης, το θέμα της ανέγερσης νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και της επιδιόρθωσης των υφιστάμενων κτηρίων. Ήδη, ο κ. Κληρίδης έχει ζητήσει συνάντηση με τον νέο υπουργό Μεταφορών για συζήτηση του θέματος. Για το θέμα της ανακαίνισης των υφιστάμενων κτηρίων, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει συγκαλέσει σύσκεψη για τις 4 Απριλίου ώστε να δούμε πώς θα προχωρήσουμε.