To Top
10:47 Πέμπτη
27 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μπίζνες με την καύση νεκρών - Τους στέλνουν στη Βουλγαρία
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Μπίζνες με την καύση νεκρών - Τους στέλνουν στη Βουλγαρία
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτωβρίου 2019, 12:11 μμ

Επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν κέντρο αποτέφρωσης στην Κύπρο με σκοπό την καύση νεκρών. Το γεγονός επιβεβαιώνει με επιστολή του, ημερομηνίας 14/10/2019, προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου, ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης. Υποδεικνύοντας, παράλληλα, στην κ. Μαύρου πως αφ’ ης στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον για λειτουργία κέντρου αποτέφρωσης από ιδιώτες, η Δημοκρατία δεν προτίθεται να προχωρήσει στη λειτουργία τέτοιου κέντρου.

Αίτημα ιδιοκτητών γραφείων κηδειών είναι να προχωρήσει το Κράτος στη δημιουργία ενός κέντρου αποτέφρωσης, δεδομένου του μεγάλου κόστους που συνεπάγεται μια τέτοια επένδυση και τα γραφεία κηδειών να αγοράζουν υπηρεσίες από το κράτος. Αξίζει να αναφερθεί, ότι υπάρχει σχετική πρόνοια στη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, τον Απρίλιο του 2016, για λειτουργία αποτεφρωτηρίου από το Κράτος στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, στον περί της Αποτέφρωσης Ανθρώπινης Σορού Νόμο προβλέπονται τα εξής: « (…) Νοείται ότι η Δημοκρατία, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, δύναται να ιδρύσει και να λειτουργεί κέντρο ή κέντρα αποτέφρωσης είτε ως κρατικά είτε με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου χωρίς να απαιτείται η εξασφάλιση της σχετικής άδειας λειτουργίας αλλά κάθε τέτοιο κέντρο οφείλει να τηρεί και να συμμορφώνεται με όλες τις λοιπές απαιτήσεις και προδιαγραφές που προβλέπει ο παρών Νόμος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξανά στη Βουλή το θέμα της καύσης των νεκρών

Στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες για τους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό. Πάντως, η λειτουργία ενός κέντρου αποτέφρωσης στην Κύπρο κρίνεται επιβαλλόμενη προκειμένου να εξυπηρετεί τους χιλιάδες αλλοδαπούς μόνιμους κάτοικους Κύπρου που η θρησκεία ή η κουλτούρα τους επιβάλλει την καύση και γιατί όχι και Κύπριους, που θα επιλέγουν τη μακάβρια μεν αλλά λιγότερο για πολλούς ψυχοφθόρα διαδικασία αντί τα δύο μέτρα κάτω από τη γη. Μέχρι σήμερα αυτό που γίνεται στην Κύπρο είναι οι νεκροί να μεταφέρονται μέσω των γραφείων κηδειών στη Βουλγαρία για αποτέφρωση, με τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό κόστος. Το κόστος ανέρχεται στις €5.000 περίπου μόνο για τη μεταφορά και αποτέφρωση του νεκρού.

Επί της διαδικασίας: Πριν από την αποτέφρωση του λειψάνου, ο Φορέας του κέντρου αποτέφρωσης θα προβαίνει σε οπτική αναγνώριση του λειψάνου ενώ οι οικείοι του αποθανόντα θα μπορούν να παρευρίσκονται και να παρακολουθούν τη διαδικασία εισόδου του φερέτρου στον θάλαμο αποτέφρωσης. Από την είσοδο του φερέτρου στον θάλαμο αποτέφρωσης, το προσωπικό του κέντρου αποτέφρωσης θα παρακολουθεί μέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού τη διαδικασία της αποτέφρωσης και μετά από τον προγραμματισμένο χρόνο, θα συλλέγει τα υπολείμματα της αποτέφρωσης και θα τα εναποθέτει σε τεφροδόχο, η οποία στη συνέχεια, θα σφραγίζεται και θα εκτυπώνεται σ’ αυτήν το ονοματεπώνυμο του αποθανόντος, ο αριθμός αποτέφρωσης, ο τόπος γέννησης και θανάτου του, η ημέρα και ο τόπος αποτέφρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η καύση νεκρών έμεινε στα χαρτιά

Τα στοιχεία άλλων χωρών

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, η πρακτική της καύσης των νεκρών ακολουθείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνω από έναν αιώνα. Σήμερα στην Ολλανδία η καύση των νεκρών έναντι των ενταφιασμών έφτασε το 63%. Στη Βρετανία το ποσοστό των αποτεφρώσεων αγγίζει το 80%. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η πρακτική και στις Σκανδιναβικές Χώρες. Τα ποσοστά έναντι των ενταφιασμών είναι 36% στη Νορβηγία, 51% στη Φινλανδία, 70% στη Σουηδία και 76% στη Δανία. Η αποτέφρωση επιλέγεται περισσότερο στις μεγάλες πόλεις που έχουν πρόβλημα χώρου στα νεκροταφεία και όχι τόσο στην περιφέρεια όπου δεν υφίσταται το πρόβλημα. Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στη Γαλλία και στην Ιρλανδία, όπου το υψηλό κόστος των ενταφιασμών σε συνδυασμό με την έλλειψη χώρων στα νεκροταφεία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποτεφρώσεων την τελευταία δεκαετία. Στην Ισπανία το ποσοστό έφτασε στο 36%. Στην Ουγγαρία και στην Τσεχία αποτεφρώνεται σχεδόν το 70% των νεκρών.

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...