Η ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗ συμπεριφορά και η αλλόκοτη στάση της Άγκυρας βοηθεί τον πάγιο επεκτατισμό της, και –ταυτόχρονα– την αφήνει στο απυρόβλητο, καθώς αντιμετωπίζεται σαν ο… προβληματικός της γειτονιάς που συγχύζει την κατανόηση και την αδιαφορία με την υποχώρηση και την επιβολή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο… πολυπράγμων Τσαβούσογλου, α’ βοηθός του Σουλτάνου και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, με παροιμιώδη φιλοξενία στους ευπειθείς ικέτες του στον ρόλο του οικοδεσπότη, και αδυσώπητος διώκτης στους αρνούμενους να προσκυνήσουν τον σουλτανικό ετσιθελισμό.
Υβριστικός, όταν μια ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. είναι καταδικαστική και αποδοκιμαστική για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας («απαράδεκτοι οι Ευρωπαίοι, αφού παρασύρονται από τους Ελληνοκυπρίους») έμφορτος γαλιφιές, άμα επιχειρεί να υποβάλει τα… κέρδη της Ε.Ε., αν συναινέσει να εντάξει τη «Μεγάλη Τουρκία» στους κόλπους της.
Όπως συνέβη με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τσαβούσογλου στο μήνυμα Ημέρα της Ευρώπης. Κατά τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών:
● Η Τουρκία είναι ανοικτή σε ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία με την Ε.Ε. για ένα κοινό μέλλον. Η Τουρκία, μία χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους υποστήριξη, ώστε η Ε.Ε. να καταστεί ένας συνεπής και υπεύθυνος παγκόσμιος παίκτης.
(Σαν την Τουρκίαν… έναν πράμαν, να πούμε!)
Και στις… προτάσεις του προσθέτει ο Α. Τσαβούσογλου:
● Την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης της Ε.Ε. (ως έχει… μεταρρυθμιστεί η Τουρκία;). Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα καταστήσει τις Βρυξέλλες ισχυρότερες στον αγώνα κατά του Κορωνοϊού, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.
● Ο εντεινόμενος γεωπολιτικός ανταγωνισμός, οι απειλές κατά του πολυμερισμού και οι περιφερειακές συγκρούσεις «δοκιμάζουν» την ανθρωπότητα, και η Ε.Ε. χρειάζεται να ενισχυθεί με νέες συμμαχίες και να βελτιώσει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τους υφιστάμενους συμμάχους της για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
(Υπομονή να… αντέχουμε!…)