To Top
15:51 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Νέο επεισόδιο βίας κατά εθελοντή του CABS - Αιχμές κατά της Αστυνομίας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Νέο επεισόδιο βίας κατά εθελοντή του CABS - Αιχμές κατά της...
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουαρίου 2020, 11:35 πμ
Θύμα βίας και εκφοβισμού έπεσε άλλος ένας εθελοντής - ακτιβιστής του μη κυβερνητικού και μη κερδοσκοπικού οργανισμού CABS, που δραστηριοποιείται στον τομέα της πάταξης της παράνομης θανάτωσης και παγίδευσης πουλιών. Με αφορμή το νέο περιστατικό, που έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων, ο CABS αφήνει σαφείς αιχμές κατά της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Θήρας ότι καλύπτουν την παράνομη παγίδευση.
 
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο οργανισμός, χθες βράδυ ακτιβιστής του CABS, ενώ οδηγούσε την αστυνομία των βρετανικών Βάσεων σε δύο σημεία παράνομης παγίδευσης πουλιών που είχε εντοπίσει, δέχθηκε επίθεση στο δρόμο από δύο άτομα. Οι δύο επιτιθέμενοι, που οδηγούσαν αυτοκίνητο χωρίς αριθμούς κυκλοφορίας, επιτέθηκαν αρχικά φραστικά στον εθελοντή και αφού εξαπέλυσαν απειλές κατά της ζωής του ακολούθως τον χτύπησαν στο πρόσωπο. Το περιστατικό σημειώθηκε μπροστά στα μάτια των αστυνομικών των Βάσεων.
 
Ο εθελοντής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λάρνακας για ιατρική περίθαλψη και αξιολόγηση, ενώ η αστυνομία των Βάσεων διερευνά την υπόθεση. Ήδη έχουν αναγνωριστεί δύο ύποπτοι και εναντίον τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταδικάζουν περιστατικά παράνομης θανάτωσης πουλιών
 
«Οι εγκληματικές συμμορίες συνεχίζουν την προσοδοφόρα και παράνομη τους επιχείρηση στην Κύπρο χωρίς κανείς να προσπαθεί να τους σταματήσει», αναφέρει ο Alex Heyd, γενικός διευθυντής του CABS, επισημαίνοντας ότι «δεν παρατηρούμε καμία δράση για επιβολή της δικαιοσύνης στην Κύπρο όσον αφορά την παράνομη παγίδευση πουλιών».
 
«Τον τελευταίο μήνα είδαμε αυτοκίνητα με ψεύτικα ή καθόλου νούμερα κυκλοφορίας και παγιδευτές που διασχίζουν παράνομα τα οδοφράγματα για να παγιδεύσουν στην περιοχή που ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό. Προσπαθήσαμε να πείσουμε την αστυνομία της Ξυλοφάγου να ανταποκριθεί σε αυτές μας τις καταγγελίες, αλλά αρνήθηκαν να καταδιώξουν τους παγιδευτές. Το βράδυ, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, παρά τις υποσχέσεις της, ανταποκρίθηκε στις καταγγελίες μας μόνο σε μια από τις τρεις περιπτώσεις κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν η παγίδευση είναι πολύ πιο διαδεδομένη. Αυτό φαίνεται να είναι περισσότερο σαν ένα σχέδιο παρά μια σειρά τυχαίων γεγονότων», αναφέρει ο Alex Heyd.
 
Έντονα επικριτικός εμφανίζεται ο CABS και για πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι το κλιμάκιο κατά της λαθροθηρίας της Αστυνομίας καταργήθηκε επειδή δεν υπήρχαν αρκετές παράνομες δραστηριότητες για να πατάξουν. «Αυτή η δήλωση προκαλεί απορία», σημειώνει ο CABS, διατυπώνοντας το ερώτημα πως μπορούν να ανιχνευτούν οι παράνομες δραστηριότητες αφού δεν τις ψάχνουν ποτέ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελία: Κυνηγοί επιτέθηκαν σε εθελοντές της CABS (βίντεο)
 
«Σχεδόν κάθε βράδυ καλούσαμε το κλιμάκιο για να αναφέρουμε δεκάδες περιπτώσεις και σπανίως ήταν διαθέσιμο», αναφέρει ο CABS, προσθέτοντας ότι ακόμη και ο μεγαλύτερος και πιο οργανωμένος παγιδευτής της Κύπρου, που καταγγέλθηκε και βιντεογραφήθηκε από ακτιβιστές του CABS, δεν ενοχλήθηκε ποτέ από την Αστυνομία ή την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Ο CABS αφήνει σαφείς αιχμές ότι η Αστυνομία καλύπτει την παράνομη παγίδευση, μειώνοντας την πάταξή της στο μηδέν.
 
Σε ανακοίνωση του CABS σημειώνεται ότι παρά την επαίσχυντη αυτή κατάσταση που περιγράφουν, ο οργανισμός κατόρθωσε μόνο αυτό τον μήνα να εντοπίσει 25 σημεία παράνομης παγίδευσης πουλιών και να αναφέρει στους αστυνομικούς σταθμούς του Παραλιμνίου δύο άτομα για παράνομη παγίδευση και πέντε για παράνομο κυνήγι. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από €200 έως €1.000, σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.
 
«Δεν γίνεται να είμαστε οι μόνοι που βρίσκονται στη γραμμή του πυρός», σημειώνει ο CABS, καταγγέλλοντας πως οι εθελοντές βρίσκονται στο στόχαστρο εγκληματικών ομάδων παράνομων παγιδευτών. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει το κλιμάκιο της λαθροθηρίας και να το επανδρώσει με επαγγελματίες, αφού φαίνεται να είναι το μόνο όπλο που φοβούνται οι παγιδευτές», καταλήγει ο CABS.
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...