To Top
09:04 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Εγκρίθηκαν €70 εκατ. εγγυήσεις για ιδιωτικά νοσηλευτήρια
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Εγκρίθηκαν €70 εκατ. εγγυήσεις για ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουαρίου 2020, 12:55 μμ
Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου πρόταση για εγγυήσεις €70 εκατομμυρίων για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ.
 
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, «το κονδύλι θα συμπεριλήφθει στον Προϋπολογισμό του Υπουργείο Υγείας και θα διατεθεί εάν και εφόσον παρατηρηθούν ελλείψεις στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ για τις υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης».
 
Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση  εγγυείται την τήρηση των προνοιών του μνημονίου συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό, τον ΟΑΥ και τον σύνδεσμο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων το επόμενο διάστημα, και θα έχει διάρκεια ισχύος μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023.
 

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης γίνεται σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια παρά το γεγονός ότι με βάση τους υπολογισμούς του ΟΑΥ για το αναμενόμενο κόστος της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης ο υφιστάμενος προϋπολογισμός είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες.
 
Κληθείς να πει πώς θα διανεμηθεί αυτό το ποσό στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εάν και εφόσον χρειαστεί, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά δεν θα διανεμηθούν σε συγκεκριμένα νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε δε πως «το Μνημόνιο Συναντίληψης προβλέπει κάποιο τρόπο αποζημίωσης για τις ιατρικές πράξεις. Εάν στις αποζημιώσεις αυτές φανεί ότι θα χρειαστεί περισσότερα λεφτάς τον σφαιρικό Προϋπολογισμό, τότε θα υπάρχει αυτό το Άρθρο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, για να μπορέσει ο ΟΑΥ να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις».
 
Ερωτηθείς εάν επίκειται συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα, ο κ. Υπουργός είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΠΑΣΙΝ είχε εγκρίνει τις πρόνοιες του Μνημονίου, υπό την αίρεση ότι θα δίνονταν κάποια μορφής εγγυήσεις. «Θεωρώ -και είχαμε συνεννοηθεί και με την ηγεσία του ΠΑΣΙΝ- ότι με αυτή την απόφαση σήμερα, υπάρχει και η πολιτική βούληση να εγγυηθούμε τους οικονομικούς όρους που απορρέουν από το Μνημόνιο αυτό», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αύριο υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του ΟΑΥ και του ΠΑΣΙΝ, κατά την οποία θα δοθούν διευκρινίσεις για κάποια επιμέρους θέματα του Μνημονίου. «Από εκεί και πέρα, πρέπει πλέον ο Οργανισμός να ξεκινήσει επαφές με έκαστο νοσηλευτήριο, διότι οι επαφές θα γίνουν με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά, είναι χρονοβόρες, τα χρονικά πλαίσια πιέζουν, και υπάρχει και η πρόθεση στο Μνημόνιο ότι αυτοί οι όροι θα ισχύσουν για όσα νοσηλευτήρια θα συμφωνήσουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.
Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ήδη άρχισε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξη στο ΓεΣΥ και ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε χθες από τον ΟΑΥ, «αρκετά νοσηλευτήρια έχουν προσεγγίσει τον Οργανισμό για να ξεκινήσουν αυτή τη διαβούλευση, η οποία, λόγω του ότι είναι τεχνικά θέματα, θα πρέπει να κάνουν τη λεγόμενη κωδικοποίηση, κοκ, θα πάρει κάποιο διάστημα, ανάλογα σε ποιο βαθμό το κάθε νοσηλευτήριο είναι προχωρημένο στα δικά του δεδομένα. Άρα είναι σημαντικό όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει το κάθε νοσηλευτήριο αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμα την 1η Ιουνίου».
 
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν άλλες προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεται για να βελτιωθεί περαιτέρω η συνεργασία με τα νοσηλευτήρια, ο κ. Υπουργός απάντησε αρνητικά και επεσήμανε ότι ο όρος ήταν να δοθεί πολιτική δέσμευση, κάτι που επιτεύχθηκε μέσα από τη σημερινή απόφαση. «Όπως έχω τονίσει και σε προηγούμενες μου τοποθετήσεις, η εγγύηση εξασφαλίζεται με διάφορους τρόπους. Κατ’ εμένα, το πιο σημαντικό είναι η υπογραφή συμβολαίων μεταξύ του ΟΑΥ και έκαστου νοσηλευτηρίου, που αυτό διασφαλίζει και την τήρηση των όρων. Όταν υπογραφούν τα συμβόλαια, αν ο Οργανισμός αθετήσει τους όρους, τότε τα νοσηλευτήρια μπορούν να κινηθούν νομικά», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.
 
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για κυβερνητικές εγγυήσεις, όπως λανθασμένα έχει ερμηνευτεί, αλλά για εγγύηση των οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης, λέγοντας ότι με τη σημερινή απόφαση αυτό επιτυγχάνεται πέραν πάσης αμφιβολίας.
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...