To Top
11:50 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μια «κόκκινη γραμμή» για άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Μια «κόκκινη γραμμή» για άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουαρίου 2020, 12:25 μμ
Στις λεπτομέρειες, οι οποίες ωστόσο αποδεικνύονται καθοριστικές, κρίθηκε η αντιμετώπιση της περίπτωσης της 31χρόνης που δολοφονήθηκε προχθές. Στην προκειμένη υπόθεση, τόσο από πλευράς της Αστυνομίας όσο και από πλευράς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, υπήρξε άμεση παρέμβαση και οι διαδικασίες έγιναν όπως έπρεπε και μάλιστα στην ώρα τους. 
 
Το γεγονός βεβαίως ότι, ακόμα και με την έγκαιρη και σωστή παρέμβαση των κρατικών Υπηρεσιών, το μοιραίο δεν αποφεύχθηκε, δημιουργεί κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία, όπως διαπιστώνεται από τις δηλώσεις αρμόδιων φορέων, θα μπορούσαν να απαντηθούν εάν Αστυνομία και ΥΚΕ είχαν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο για να προστατεύσουν το θύμα και γενικά τα υποψήφια θύματα. «Μια νομοθεσία η οποία να προνοεί τη δημιουργία δομής, εναλλακτικής των κρατητηρίων, στην οποία να "κρατείται" ο υποψήφιος δράστης», λέει στον «Φ» η επιστημονική σύμβουλος του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, «ίσως να μπορούσε να προστατεύσει τα υποψήφια θύματα από τους υποψήφιους θύτες».
 
«Μια "κόκκινη γραμμή" επικοινωνίας» με τη χρήση τεχνολογίας, «η οποία θα ενημερώνει την Αστυνομία για την παρακοή κάποιου διατάγματος» δηλώνει από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, υποδεικνύοντας ότι «δεν είναι δυνατό να τοποθετηθεί ένας αστυνομικός έξω από την πόρτα της κάθε οικογένειας για την οποία βρίσκεται σε ισχύ κάποιο απαγορευτικό διάταγμα». 
   
«Έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα που έπρεπε να γίνουν» ανέφερε συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στο «Πρωινό Δρομολόγιο» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου προσθέτοντας: «Εκεί που βρίσκουμε κάποιο κενό είναι το θέμα του ελέγχου της τήρησης των απαγορευτικών διαταγμάτων. Πότε και κυρίως πώς πρέπει να ενημερώνεται έγκαιρα η Αστυνομία ότι υπάρχει παρακοή ενός διατάγματος για να μπορεί να παρεμβαίνει αμέσως και να προστατεύει το θύμα».
 
Πρέπει, είπε ο κ. Ανδρέου, «να βρεθεί ένας μηχανισμός, να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία. Εάν η Αστυνομία ενημερωνόταν έγκαιρα μέσω ενός μηχανισμού ενδεχομένως να πηγαίναμε εκεί και να προλαβαίναμε τον θάνατο της γυναίκας. Ίσως να είναι δύσκολο να βρούμε έναν τέτοιο μηχανισμό, ίσως όμως κάποια "κόκκινη γραμμή" επικοινωνίας, για να ενημερώνεται άμεσα η Αστυνομία και να παρεμβαίνει, ενδεχομένως να ήταν μια λύση». Η οικογένεια «ήταν υπό την παρακολούθηση των ΥΚΕ και οι λειτουργοί επισκέπτονταν το σπίτι. Υπήρχε συνεχής επαφή. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποια κενά τα οποία πρέπει όλοι οι φορείς, μαζί και οι κρατικές υπηρεσίες και η Βουλή, να βρούμε τον τρόπο να τα καλύψουμε νομοθετικά και να μην επιρρίπτουμε ο ένας ευθύνες στον άλλο και να δημιουργούνται εντυπώσεις». 
   
«Ανάγκη για καλύτερη προστασία των θυμάτων» 
 
Την ανάγκη για καλύτερη προστασία των θυμάτων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το θύμα βίας δεν είναι έτοιμο να δεχθεί τις επιλογές που τίθενται ενώπιόν του, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία η γυναίκα δεν αποδέχθηκε την πρόταση των ΥΚΕ να μεταφερθεί στο καταφύγιο θυμάτων, τόνισε από πλευράς της σε δηλώσεις της στον «Φ» η επιστημονική σύμβουλος του ΣΠΑΒΟ Άνδρη Ανδρονίκου. 
 
Χωρίς να απορρίπτει το ενδεχόμενο αξιοποίησης της τεχνολογίας η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιείται από τα υποψήφια θύματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η κ. Ανδρονίκου εξέφρασε την άποψη ότι «η προστασία των θυμάτων θα μπορούσε να διασφαλιστεί και με άλλους τρόπους αλλά όποιος τρόπος και να επιλεγεί θα πρέπει να καλύπτεται από νομοθετική ρύθμιση». Για παράδειγμα, είπε η επιστημονική σύμβουλος του ΣΠΑΒΟ, «η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική σε σχέση με την επικινδυνότητά της. Η συγκεκριμένη υπόθεση κρίθηκε ως σοβαρή και εντοπίστηκε ο κίνδυνος που υπήρχε για την οικογένεια, για αυτό και εκδόθηκε απαγορευτικό διάταγμα για τον θύτη. Η Αστυνομία συνέλαβε τον σύζυγο μετά τη σχετική καταγγελία και είχε εξασφαλίσει διάταγμα κράτησής του. Ωστόσο, τα διατάγματα παραμένουν σε ισχύ μόνο όταν υπάρχει αστυνομικό έργο να παραχθεί σε σχέση με τη διερεύνηση μιας υπόθεσης. Με τη λήξη της διερεύνησης και τον ορισμό της δίκης, ο σύζυγος αφέθηκε ελεύθερος. Αυτό από μόνο του σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις προκαλεί προβλήματα διότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει πότε ο υποψήφιος δράστης θα παρακούσει ένα δικαστικό διάταγμα. Άρα εκείνο που λέμε εμείς είναι ότι θα μπορούσε μέσα από μια νομοθετική ρύθμιση να δημιουργηθεί μια «δομή» εναλλακτική της κράτησης σε κρατητήριο, στην οποία το άτομο που έχει παραπεμφθεί για δίκη, ανάλογα με την επικινδυνότητα της κάθε περίπτωσης, να βρίσκεται και να ελέγχεται ώστε να μη "σπάσει" το διάταγμα του δικαστηρίου». 
 
Επίσης, είπε, «πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε στις περιπτώσεις βίας στην οικογένεια να επιταχύνονται οι δικαστικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, η συγκεκριμένη υπόθεση ορίστηκε για τον Φεβρουάριο, ενώ το διάταγμα κράτησης του συζύγου είχε λήξει από τον Ιανουάριο. Ένας μήνας είναι αρκετός, όπως διαπιστώνεται σε κάποιες περιπτώσεις, για να έχουμε άσχημη κατάληξη». 
   
Έγιναν όλες οι ενέργειες από ΥΚΕ
 
Πολλαπλά τα ερωτήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες γύρω από τη νέα στυγερή δολοφονία της 31χρονης πολύτεκνης μητέρας στην Πάφο με φερόμενο θύμα τον εν διαστάσει σύζυγό της.
 
Από την πλευρά των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, μιλώντας στον Active και στην εκπομπή Ατζέντα, η διευθύντρια Μαρία Κυρατζή ισχυρίστηκε πως στην περίπτωση των Υπηρεσιών έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να δοθούν τόσο προς την 31χρονη όσο και στα παιδιά συγκεκριμένες βοήθειες και στήριξη σε ευρύτερα αλλά και επιμέρους προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια.
 
Αναφορικά με την κατάσταση των παιδιών μετά το στυγερό έγκλημα, η κ. Κυρατζή σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή οι λειτουργοί των ΥΚΕ ανασυντάχθηκαν και έδρασαν προκειμένου να προστατευθούν άμεσα, ενώ με οδηγίες ζητήθηκε συνδρομή και από άλλες υπηρεσίες για την ψυχολογική στήριξή τους.
 
Η στήριξη που παρείχαν οι ΥΚΕ στην 31χρονη, σύμφωνα με την κ. Κυρατζή, ήταν συνεχής και συστηματική σε όλα τα επίπεδα, με βασικό στοιχείο την ενδυνάμωσή της, ενώ η λειτουργός η οποία παρακολουθούσε την οικογένεια είχε δώσει και το προσωπικό της τηλέφωνο στην 31χρονη προκειμένου να επικοινωνεί σε κάθε περίπτωση.
 
Η κ. Κυρατζή συνέστησε προσοχή στις πληροφορίες που διακινούνται από τα ΜΜΕ σε σχέση με τα παιδιά με στόχο την προστασία τους, ενώ υπέδειξε πως αρκετές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στα πραγματικά γεγονότα.
 
Επίτροπος: Προώθηση Σύμβασης Κων/πολης
 
Δράση ανέλαβε η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Ζαννέτου, μετά την προχθεσινή δολοφονία γυναίκας στην Πάφο, ώστε να φτάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί σειρά αδικημάτων που προβλέπονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία κύρωσε η Κύπρος το 2017.
 
Όπως δήλωσε στον «Φ» η Επίτροπος, το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στάληκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο τον Αύγουστο του 2018 και έκτοτε βρίσκεται υπό μελέτη. Με το νομοσχέδιο ισχυροποιείται η θέση της γυναίκας, θωρακίζεται ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, εισάγεται μια σειρά νέων αδικημάτων, καθιερώνονται παρεμβατικά μέτρα προστασίας των θυμάτων, προβλέπονται αποζημιώσεις για τα θύματα, ενώ όποιος γνωρίζει πως μια γυναίκα είναι θύμα βίας και σιωπά είναι ένοχος ποινικού αδικήματος. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο συστήνεται φορέας για στρατηγικό σχεδιασμό, συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών και εν κατακλείδι το νομοσχέδιο λύνει τα χέρια των εμπλεκομένων για να δράσουν αποτελεσματικά σε περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών. 
 
Σύμφωνα με την κ. Ζαννέτου, έχει αποστείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα και αμέσως υπήρξε αντίδραση αφού δόθηκαν οδηγίες για επίσπευση της μελέτης του νομοσχεδίου, ώστε αυτό να φτάσει το συντομότερο στη Βουλή. Η ίδια τόνισε ότι πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τις συμβάσεις που κυρώνουμε και πρόσθεσε ότι διεθνείς οργανισμοί ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν γιατί η Κύπρος δεν έχει ακόμα εφαρμόσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. 
 
Απαντώντας σε ερώτηση πώς θα μπορούσε το θύμα στην Πάφο να προστατευθεί αν ίσχυε η νομοθεσία που απορρέει από τη Σύμβαση αυτή, η Επίτροπος Νομοθεσίας ανέφερε ότι κάποια πράγματα έχουν ήδη γίνει για την περίπτωση αυτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενδεχομένως θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες ενέργειες ώστε να θωρακιστεί το θύμα και ο υποψήφιος θύτης να μείνει μακριά με αποτελεσματικά μέτρα που θα προωθούνταν.
  Μαριλένα Παναγή, Μιχάλης Χατζηβασίλης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...