ΑΠΟ το προχτεσινό ολοσέλιδο «Στα μαχαίρια για το εμβόλιο – Διαφορετικές οι βλέψεις Γερμανίας και ΗΠΑ, την ώρα που ξεκινούν κλινικές δοκιμές», συνάγεται ότι ο Πρόεδρος Τραμπ εμνήσθη ημερών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν οι ΗΠΑ υπέκλεψαν τη «συνταγή» της ατομικής βόμβας από τα χιτλερικά εργαστήρια, με αλλοιωμένους βεβαίως τους –τωρινούς– ρόλους και τις σκοπιμότητες.
Λοιπόν:
Η παρασκευή εμβολίου δημιούργησε κόντρα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση κατήγγειλε την αμερικανική ότι προσπάθησε να ιδιοποιηθεί πρόγραμμα παρασκευής εμβολίου που βρίσκεται σε εξέλιξη σε γερμανικό εργαστήριο, προειδοποιώντας ότι θα κάνει τα πάντα, ώστε το εμβόλιο να παρασκευασθεί στην Ευρώπη.
«Η Γερμανία δεν είναι προς πώληση», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλμάιερ, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την απόπειρα του Τραμπ «να βάλει χέρι» στο γερμανικό εργαστήριο CureVac. Πρόκειται για ένα από τα εργαστήρια που εργάζονται επί ενός εμβολίου κατά του Κορωνοϊού, και επιδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση. Τους επιστήμονες αυτού του εργαστηρίου επιχείρησε να εξαγοράσει ο Τραμπ, για να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα του εμβολίου.
Τις ορέξεις του Αμερικανού Προέδρου ανέκοψε ο Ντίτμαρ Χοπ, ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της Γερμανίας, ο οποίος κατέχει το 80% του CureVac, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι αποκλείεται οποιαδήποτε συμφωνία με μια χώρα για αποκλειστική πρόσβαση στο εμβόλιο. «Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο όχι μόνο σε μια περιοχή, αλλά σε όλο τον κόσμο, στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της προστασίας όλων. Αν οι ΗΠΑ θα έχουν το μονοπώλιο του εμβολίου θα πρόκειται για σκάνδαλο. Δεν μιλάμε για οικονομικό ή εθνικό ζήτημα, αλλά για ηθικό. Μια πανδημία είναι θέμα όλης της ανθρωπότητας, όχι μόνο για την Πρώτα η Αμερική (κατά το γνωστό σλόγκαν του Τραμπ)» τόνισε ο Ντ. Χοπ.