To Top
22:41 Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Έφυγε ένας φλογερός αγωνιστής της ΕΟΚΑ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ • Έφυγε ένας φλογερός αγωνιστής της ΕΟΚΑ
  10 Ιανουαρίου 2020, 10:31 πμ  
Λίγα λόγια από τον Γιαννάκη Σ. Τσαγγαρίδη για τον Σάββα Ταλιαδώρο.
 
Οι ουρανοί απέκτησαν από τις 21/12/19 έναν νέο συγκάτοικο των αγίων και αγγέλων, έναν φλογερό αγωνιστή της ΕΟΚΑ 1955 - 1959, τον Σάββα Ταλιαδώρο από τον παραδεισένιο εξοχικό Αγρό, το χωριό των ηρώων Πέτρου Ηλιάδη, Χριστόφορου Πισσαρίδη, Λάμπρου Καυκαλιά κ.ά. Ο αλησμόνητος Σάββας Ταλιαδώρος γεννήθηκε στον Αγρό το 1933, φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Αγρού και από μικρός κατέβηκε στη Λευκωσία για να θρέψει τη φτωχή οικογένεια και τα αδέλφια του. Ο πατέρας του ήτο ο αξέχαστος Κλεάνθης Μάχος και η μητέρα του η Ελισάβετ και οι δύο από τον Αγρό. Από τον Απρίλιο του 1955 εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ προς αποτίναξη του αγγλικού ιμπεριαλισμού, συνεργάστηκε με συναγωνιστές όπως ο Μάρκος Δράκος που έπεσε μαχόμενος για το μεγαλείο της πατρίδας του ο οποίος εξέπνευσε στα χέρια του με τους Αγρότες Ρογήρο Σιηπιλλή, Λάμπρο Καυκαλιά, Μάτση, Ανδρέα Αυγουστή κ.ά.
Μετά το τέλος του 1959 ασχολήθηκε και ήταν πρωτομάστορας σκαλιστής εικονοστασίων και ιερών τραπεζών και έκαμε δωρεές στην Παναγία Ελεούσα Αγρού και του Τιμίου Προδρόμου. Συμμετείχε σε όλα τα μνημόσυνα του Αγρού, Χριστόφορου Πισσαρίδη, Πέτρου Ηλιάδη, Γλαύκου Κληρίδη και άλλων ηρώων και αγωνιστών με τη στολή του αντάρτη και με την ελληνική σημαία. Ένας πραγματικός αγωνιστής άξιο τέκνο του Αγρού και ολόκληρης της Κύπρου. Το 1965 παντρεύτηκε την Πέρσα και απέκτησαν 3 παιδιά. Τον Ανδρέα, την Πέρσα και την Ελισάβετ και 4 εγγόνια. Ήταν άνθρωπος, ανθρωπιστής, αυθεντικός και στα κρίσιμα χρόνια γενναιόδωρος, ειδικά για την αγαπημένη του γενέτειρα.  Ο εκλιπών ήταν μετριόφρων, έντιμος, ευπροσήγορος, χαμηλών τόνων, με τους καλούς τρόπους και την κοινωνική του προσφορά, που τον θαύμασαν ως υπηρέτη υψηλών ιδεωδών για την πορεία του προς τας λαμπράς αξίας της ευγένειας, ανιδιοτέλειας προς τους συναγωνιστές και ανθρώπους. Η ζωή του όλη υπήρξε μια κιβωτός αρχών και αξιοπρέπειας. Σάββα μας, πιστεύουμε ότι εκεί στον Άδη σκέπτεσαι τα παιδικά σου χρόνια στην αγαπημένη σου γενέτειρα, τον παραδεισένιο εξοχικό Αγρό, που επισκεπτόσουν συχνά, που αγάπησες και σε αγάπησαν και θα είσαι πάντα υπό τη σκέπη της Παναγίας Ελεούσας Αγρού και του Τιμίου Προδρόμου, εκεί που γεννήθηκες και γαλουχήθηκες, τη μεγάλη αγάπη προς τη λατρευτή σου γυναίκα, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα αδέλφια, χωριανούς, συναγωνιστές και εμέ, χωριανέ, αδελφέ και συμπέθερέ μου. Καλό ταξίδι Σάββα μας, καλή ανάσταση, χριστός γαρ εγερθείς εκ νεκρών απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο. Είμαστε βέβαιοι ότι ο δίκαιος κριτής Κύριος θα σε κρίνει με επιείκεια και θα σε κατατάξει στις σκηνές δικαίων. Οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται. Η πορεία μας είναι προδιαγεγραμμένη. Εκείνο που τελικά μένει είναι το καλό όνομα, η αγάπη και η φιλία που συνοδεύει το πέρασμά μας από τον μάταιο τούτο κόσμο.  
Να είσαι βέβαιος ότι η γυναίκα σου, τα παιδιά σου, οι συναγωνιστές και οι χωριανοί σου θα σε θυμούνται με τιμή ξεχωριστή για τα έργα και την καλοσύνη σου. Ήλθες κύριος και έφυγες κύριος! Ξεχνιούνται εκείνοι που πεθαίνουν. Ο Σάββας δεν πέθανε. Ανάλαφρο να είναι το χώμα που σε σκέπασε στον τάφο των αγαπημένων σου γονέων στον Αγρό.
Θα σε θυμάμαι πάντα, ο χωριανός και συμπέθερός σου!
  Γιαννάκης Σ. Τσαγγαρίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...