Η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική προεδρία βασίστηκε «στην καταπίεση και τον εκφοβισμό», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που κυβερνά τη Ρωσία εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, επανεξελέγη συγκεντρώνοντας ποσοστό 87%, δηλαδή 10 μονάδες περισσότερες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία «δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες» αλλά βασίστηκαν «στην καταπίεση και τον εκφοβισμό» ανέφερε ο Μπορέλ. Διεξήχθησαν «σε ένα περιοριστικό πλαίσιο, που επιτείνεται από τον παράνομο επιθετικό πόλεμο τη Ρωσίας στην Ουκρανία», πρόσθεσε, στην ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι ρωσικές αρχές συνέχισαν να αυξάνουν τη συστηματική καταστολή» στη Ρωσία, στρεφόμενες εναντίον της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών, των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αλλά και εναντίον άλλων επικριτικών φωνών ενώ «κατέφυγαν σε μια καταπιεστική νομοθεσία και σε ποινές φυλάκισης για πολιτικούς λόγους», τονίζεται σε αυτήν την ανακοίνωση της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες ανέφεραν επίσης, ότι δεν θα αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των «παράνομων» εκλογών στα ουκρανικά εδάφη που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο. «Είναι άκυρες και μη γενόμενες και δεν παράγουν κανένα νόμιμο αποτέλεσμα», θεωρούν οι «27».

Η επανεκλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο καταπίεσης στην κοινωνία των πολιτών και οι συνθήκες για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές δεν έγιναν σεβαστές, ανέφερε σε ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο χαιρέτισε επίσης το θάρρος «πολλών Ρώσων πολιτών που ειρηνικά διαμαρτυρήθηκαν κατά της επίθεσης σε βάρος των θεμελιωδών πολιτικών τους δικαιωμάτων».

Οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν πραγματικές εκλογές, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Οι ρωσικές εκλογές ήταν εκλογές χωρίς επιλογή», δήλωσε η ίδια στην έναρξη συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Η Μπέρμποκ είπε επίσης ότι η ΕΕ θα ανοίξει τον δρόμο για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ποιοι απέστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στον Πούτιν για την επανεκλογή του

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν απέστειλε σήμερα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συγχαίροντάς τον για την επανεκλογή του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA. Τον Πούτιν συνεχάρησαν επίσης, οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας και της Βολιβίας.

Παράλληλα, η Κίνα συνεχάρη σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη χθεσινή νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «θα συνεχίσουν να προοδεύουν» τα επόμενα χρόνια. «Η Κίνα εκφράζει τα συγχαρητήριά της», δήλωσε στον Τύπο ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι, υπό τη στρατηγική ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου Πούτιν, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας θα συνεχίσουν να προοδεύουν».

Ακόμη, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί συνεχάρη σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «ισχυρή νίκη» του στις προεδρικές εκλογές «Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συνεχάρη ειλικρινώς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ισχυρή νίκη του και την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

ΑΠΕ-ΜΠΕ