Τα ξημερώματα της Κυριακής η διεθνής κοινότητα ξεκίνησε με μια σκληρή πραγματικότητα. Το Ιράν επιτέθηκε με περισσότερα από 300 drones και πυραύλους στο Ισραήλ, ως απάντηση για το ιρανικό χτύπημα στην πρεσβεία του στην Δαμασκό την 1η Απριλίου.

H ιρανική επίθεση φαίνεται πως δεν εξέπληξε κανένα. Πρώτο γιατί όλοι περίμεναν πως η Τεχεράνη θα αντιδράσει, καθώς αν δεν το έκανε το γόητρο της ως περιφερειακή δύναμη θα δεχόταν σημαντικό πλήγμα. Για λόγους πρεστίζ αλλά και για να ικανοποιήσει το εσωτερικό της ακροατήριο έπρεπε να απαντήσει.

Δεύτερο, γιατί όπως όλα δείχνουν είχαν γίνει προσυνεννοήσεις και οι περισσότερες χώρες γνώριζαν για το τι πρόκειται να γίνει. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν οι γείτονες του Ισραήλ ενημερώθηκαν για τα αντίποινα αρκετές ώρες νωρίτερα. «Σχεδόν 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», δήλωσε.

Αυτό μάλλον εξηγεί και την κινητικότητα που προηγήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο να ακυρώνει προγραμματισμένες συναντήσεις του και να πραγματοποιεί επαφές με τους συμβούλους του, όπως και το ότι το Ισραήλ είχε καλέσει τους πολίτες του να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, με όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις να ακυρώνονται.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από τώρα και στο εξής. Όλες οι διπλωματικές προσπάθειες εστιάζουν στο να περιοριστεί η αντιπαράθεση και αν γίνεται το επεισόδιο να θεωρηθεί λήξαν.

Η εισήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ είναι να ερμηνεύσει το ιρανικό χτύπημα ως μια νίκη, καθώς παρότι δέχθηκε επίθεση εμφανίζεται ισχυρότερο μέσα από την καθολική απόκρουση των ιρανικών πυραύλων και drones. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Axios, ο Τζο Μπάιντεν έκανε σαφές στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν θα υποστηρίξει το Ισραήλ σε μια αντεπίθεση στο Ιράν.

Όλα τώρα εξαρτώνται από την απάντηση των Ισραηλινών. Θα ακούσει το Ισραήλ τις αμερικανικές παραινέσεις; Είναι γεγονός πως οι σκληροπυρηνικές δυνάμεις στο Ισραήλ θεωρούν ότι θα φανούν αδύναμες αν δεν απαντήσουν σε μια τέτοια επίθεση. Μάλιστα, ακούγονται φωνές που κάνουν λόγο για χτύπημα μέσα στο ίδιο το Ιράν, που θα έχει στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρα.  Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες που μετέδωσε η εφημερίδα New York Times, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πείστηκε από τον Τζο Μπάιντεν να μην δώσει προς το παρόν πράσινο φως για άμεσο πλήγμα κατά του Ιράν. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν θα έρθει αργά ή γρήγορα η στιγμή της εκδίκησης.

Kαι βέβαια η Τεχεράνη δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια αν δεχτεί επίθεση. Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε χθες ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι πιο ισχυρή σε περίπτωση που υπάρξει «απρόσεκτη συμπεριφορά» από το Ισραήλ. «Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε» δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση και πρόσθεσε ότι «εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση».

Είναι πιθανή η χρήση πυρηνικών;

Το Ιράν πιστεύεται ότι έχει πάνω από 370.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό, οι περισσότεροι από τους οποίους υπηρετούν στις χερσαίες δυνάμεις. Το Ισραήλ έχει 169.500 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό και 465.00 εφέδρους, οι μισοί από τους οποίους είχαν ήδη κληθεί να υπηρετήσουν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πέρυσι.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, όμως αν κάποια από τις δύο πλευρές διαθέτει πυρηνικά όπλα. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το Ισραήλ ανέπτυξε μια πυρηνική βόμβα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τώρα πιστεύεται ότι έχει απόθεμα περίπου 90 κεφαλών, αν και ποτέ δεν το επιβεβαίωσε επίσημα. Από τότε το Ιράν προσπαθεί να ακολουθήσει. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ιρανικές ομάδες αντιφρονούντων αποκάλυψαν την ύπαρξη μιας μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου και μιας εγκατάστασης παραγωγής βαρέος νερού. Ενώ και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, μπορούν επίσης να επαναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ουρανίου και πλουτώνιου για όπλα, εγείροντας υποψίες ότι η Τεχεράνη προσπαθούσε να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα. Το Ιράν πάντα υποστήριζε ότι οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις εξυπηρετούν μόνο ειρηνικούς σκοπούς.

Μια πρόσφατη έκθεση της Washington Post υποστήριξε ότι το Ιράν διαθέτει προμήθεια ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τουλάχιστον τρεις πυρηνικές βόμβες που θα ήταν δυνατό να κατασκευαστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Θα του χρειαστούν ακόμη μερικοί μήνες για να κατασκευαστεί ένα πυρηνικό όπλο, ενώ η κατασκευή μιας κεφαλής που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε πύραυλο θα χρειαζόταν δύο χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις.