Μεγάλη απογοήτευση, αγανάκτηση, πολύς θυμός και διαμαρτυρία επικρατούν ανάμεσα στους συνταξιούχους, για το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδης.

Στο νέο πακέτο μέτρων στήριξης, που ανακοίνωσε στις 21/2/24, ξέχασε και πάλι τους συνταξιούχους, όπως και στο προηγούμενο, ενώ κατά πολύ προκλητικό τρόπο τα 40 εκ. από τα 60 εκ. που ανακοίνωσε τα έδωσε σε χιλιάδες επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, χωρίς καμία στόχευση, τη στιγμή που χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν τα βγάζουν πέρα, ιδιαίτερα λόγω της ακρίβειας, η οποία τους έχει τσακίσει.

Την ίδια στιγμή, είναι πρόκληση για τους συνταξιούχους, ύστερα από ερωτήσεις των δημοσιογράφων γιατί η Κυβέρνηση ξέχασε τους συνταξιούχους, να ακούν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, άλλα μέλη της Κυβέρνησης, εκπροσώπους κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς και τον ίδιο τον κ. Χριστοδουλίδη να απαντούν ότι τους χαμηλοσυνταξιούχους τους έδωσαν 5% αύξηση.
Είναι ντροπή να λένε τη μισή αλήθεια στους συνταξιούχους!

Η αλήθεια είναι ότι έδωσαν 5% αύξηση μόνο στη μικρή επιταγή των χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτό μεταφράζεται σε 2-3-5 ευρώ τον μήνα και όχι €35 που διαβεβαίωναν αρχικά υπουργοί και άλλοι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης.

Μεγάλη πρόκληση είναι και η δικαιολογία που δίνουν για την απαλλαγή του τέλους προς τις εταιρείες ύψους 350 ευρώ, δηλαδή ότι ήταν ένα μέτρο που επιβλήθηκε την περίοδο της τρόικας και οφείλει η Κυβέρνηση ύστερα από πολλά χρόνια να το καταργήσει.

Το ερώτημα όμως των συνταξιούχων προς την Κυβέρνηση είναι το εξής: «Το 12% πέναλτι στις συντάξεις, η κατάργηση για την πλειοψηφία ακόμη και των χαμηλοσυνταξιούχων του πασχαλινού επιδόματος και το κουτσούρεμα του επιδόματος μάνας δεν ήταν από τα μνημονιακά μέτρα που μας επιβλήθηκαν το 2013;». Αυτά τα ξεχάσατε, κύριοι της Κυβέρνησης; Η προτεραιότητα σας ήταν να χαρίσετε σε όλες τις εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, χωρίς καμιά στόχευση, 40 εκατομμύρια ευρώ και για τους συνταξιούχους τίποτε!

Έχοντας υπόψη τις πολύ δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, η ΕΚΥΣΥ απαιτεί από την Κυβέρνηση τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας με την παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών προς τους συνταξιούχους.

Ζητά επίσης την κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Η πρόταση του υπουργού Εργασίας, που μιλά για 44 χρόνια εισφορών, αφαιρουμένων των πιστώσεων για εκπαίδευση, είναι πλήρως προβληματική, έχει απορριφθεί από ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα και δεν έχουμε ακούσει μια διαφορετική πρόταση.

Η οργάνωση των συνταξιούχων ζητά την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα σύνταξης χηρείας όλοι οι χήροι, δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά σε όλους τους συνταξιούχους, επαναφορά του πασχαλινού επιδόματος και επιδόματος μάνας αλλά και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ιδιαίτερα από το κόστος στα φάρμακα.

Η ΕΚΥΣΥ απαιτεί να ενταχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για να έχουν το 20% έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος, να αυξηθεί η χορηγία για φροντίδα των ηλικιωμένων, να αυξηθεί το όριο της φτώχειας και η χορηγία για το Ε.Ε.Ε., τα οποία έμειναν στο ίδιο σημείο από το 2013-2014.

Η ΕΚΥΣΥ, προτού προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων νόμιμων μέτρων που έχει στη διάθεσή της, θα επιμείνει να συναντηθεί με τους αρμοδίους υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατία, αφού τους έχει ήδη αποστείλει υπόμνημα, ζητώντας συνάντηση, από την 1η Δεκεμβρίου 2023.

Οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο την κοροϊδία, η υπομονή τους εξαντλείται!

Γ.Γ. ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (ΕΚΥΣΥ)