Μελέτη με στόχο τη δημιουργία και εισαγωγή της Κάρτας του Αγρότη σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα του τόπου ώστε να παρέχεται διευκόλυνση κίνησης κεφαλαίου στους αγρότες, καθώς επίσης και άλλα παρεμφερή ωφελήματα, είναι ψηλά στην ατζέντα του νέου υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, όπως ανέφερε ο ίδιος στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχε χθες με τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας. Στόχος της εισαγωγής του θεσμού της Κάρτας του Αγρότη είναι η διευκόλυνση πρόσβασης των αγροτών σε χρηματοδότηση για αναγκαίες υπηρεσίες και υλικά ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά οι εργασίες τους.
Περαιτέρω, ο κ. Ξενοφώντος υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για την σταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος, τη βελτίωση των συνθηκών οικονομικής δραστηριότητας των αγροτών και τη διασφάλιση της παραγωγής. Προς το σκοπό αυτό, αναφέρθηκε σε ακόμα έναν στόχο του που αφορά τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέσα από το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο, σημείωσε, αναμένεται ότι θα γίνεται καλύτερος προγραμματισμός της παραγωγής και θα ενισχύεται η ασφάλεια των συναλλαγών με την έγκαιρη πληρωμή των αγροτών και τη διαφάνεια στις τιμές. «Με τον τρόπο αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι, θα περιορίσουμε όσο το δυνατό τη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης του προϊόντος από την παραγωγή και της τιμής αγοράς από τον καταναλωτή, αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στην αλυσίδα εφοδιασμού και διάθεσης τροφίμων», πρόσθεσε ο υπουργός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισαγωγή κάρτας αγρότη μελετά το Υπουργείο Γεωργίας
Στις προτεραιότητες του υπουργού Γεωργίας ο περιορισμός της χρήσης φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών. «Δημιουργούμε μηχανισμό ο οποίος θα ελέγχει τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αντίστοιχα, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων. Θα στοχεύσουμε στον έλεγχο τόσο των προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας, όσο και των εισαγόμενων προϊόντων και όσων μεταφέρονται διά μέσου της πράσινης γραμμής από τα κατεχόμενα στη βάση του σχετικού κανονισμού της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τη βιώσιμη αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε επιγραμματικά:
>> Θα ενδυναμώνουμε τον έλεγχο της παράνομης αλιείας.
>> Θα δημιουργήσουμε και θα αξιοποιήσουμε τεχνητούς υφάλους ως μέσο εμπλουτισμού της βιοποικιλότητας αλλά και των αλιευμάτων των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται.
>> Θα διασφαλίσουμε τη συνεχή αναβάθμιση των αλιευτικών καταφυγίων.
>> Θα ενισχύσουμε και θεσμοθετήσουμε τη συνεργασία της Κύπρου με γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας. Αγορά σύγχρονου εξοπλισμού και σκαφών για αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης.
>> Θα δημιουργήσουμε χερσαίες υποδομές εξυπηρέτησης των μονάδων υδατοκαλλιέργειας του τόπου μας.
Ο υπουργός είπε ότι αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, όπου πριν ακόμη καταλαγιάσουν οι συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η αύξηση του κόστους ενέργειας σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των εισροών στη γεωργία έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής για τον αγρότη, αλλά και το κόστος επιβίωσης για τον καταναλωτή», ανέφερε ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας διαβεβαιώνοντας για στενή συνεργασία με τη Βουλή για την προώθηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων των αγροτών.
Όπως είπε, πρέπει να έχουμε ποιοτικά αλλά και ασφαλή προϊόντα για τους καταναλωτές σε τιμές που να μπορούν απρόσκοπτα να τα προμηθευτούν και ότι προς επίτευξη των στόχων αυτών, υλοποιείται το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 με συνολική χρηματοδότηση ύψους €454 εκατομμυρίων.