• Η μοναδική εταιρεία στο λιανικό εμπόριο με πιστοποίηση «εργοδότης ισότητας»
  • Συνέντευξη με τον Head of HR & Administration της εταιρείας, Γιάννη Επαμεινώνδα

«Πιστεύουμε ότι οι επαγγελματικές δυνατότητες δεν έχουν όρια» δηλώνει στο Insider o Γιάννης Επαμεινώνδας, Head of HR & Administration της Lidl Κύπρου. «Άλλωστε εταιρική ανάπτυξη χωρίς ατομική ανάπτυξη και εξέλιξη δεν μπορεί να εξασφαλισθεί», τονίζει χαρακτηριστικά και αναφέρεται στις καλές πρακτικές που εφαρμόζει η εταιρεία στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της.

Γιατί να θέλει κάποιος να εργαστεί στην εταιρεία σας;

Η Lidl Κύπρου είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κύπρο με μια μεγάλη ομάδα πάνω από 700 ανθρώπους. Επενδύουμε στην εκπαίδευση και ανάπτυξη καθώς και σε προγράμματα και δράσεις ευημερίας των εργαζομένων της. Με γνώμονα αυτούς, στόχος μας είναι η περαιτέρω διαμόρφωση ενός ασφαλούς και ευχάριστου περιβάλλοντος εργασίας, η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών εξέλιξης και ανάπτυξης, η ενσωμάτωση και η συμπερίληψη, καθώς και η αναγνώριση της απόδοσης με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια.

Θέτουμε τους εργαζομένους μας στο επίκεντρο, και το γεγονός ότι είμαστε Top Employer για 6 συνεχόμενες χρονιές, το αποδεικνύει.

Πως εκπαιδεύεται και τι πρέπει να έχει ως κύριο προσόν;

Αν κάτι μας χαρακτηρίζει στη Lidl Κύπρου είναι ο δυναμισμός, η ομαδική εργασία και το φιλικό κλίμα εργασίας. Και είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι δίνουμε απεριόριστες ευκαιρίες εξέλιξης. Κάθε μέλος της ομάδας μας στα καταστήματα, την αποθήκη και τα γραφεία, έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τις δυνατότητές του και να αποκτήσει νέες εμπειρίες. Για να το καταφέρουμε, οργανώνουμε προγράμματα εκπαίδευσης για περισσότερους από 7000 εργαζομένους. Πιστεύουμε ότι οι επαγγελματικές δυνατότητες δεν έχουν όρια.

Άλλωστε εταιρική ανάπτυξη χωρίς ατομική ανάπτυξη και εξέλιξη δεν μπορεί να εξασφαλισθεί. Ως προς το κύριο προσόν, σε έναν μελλοντικό υποψήφιο/α θα λέγαμε να είναι προετοιμασμένος, να έχει όρεξη για μάθηση, να κυνηγάει τα όνειρά του και σίγουρα να είναι ο εαυτός του. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν «κλισέ» που πρέπει να κάνεις ή να αποφύγεις. Κάθε θέση είναι μοναδική, όπως και κάθε υποψήφιος/α.

Υπάρχει ισότιμη μεταχείριση ανδρών και γυναικών και ειδικά σε διευθυντικά πόστα;

H Lidl Κύπρου έλαβε πρόσφατα την πιστοποίηση «Εργοδότης Ισότητας» από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων, που αποτυπώνει την έμπρακτη προώθηση πρακτικών και πρωτοβουλιών εντός των επιχειρήσεων με στόχο την ισότητα των φύλων. Μάλιστα είμαστε η μοναδική εταιρία του Retail που έχει καταφέρει να λάβει την πιστοποίηση αυτή. Παράλληλα, έχουμε υπογράψει την Χάρτα της Διαφορετικότητας (Diversity Charter) που έρχεται να υπογραμμίσει τη δέσμευση μας για ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας και ποικιλομορφίας, απαλλαγμένο από άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις και στερεότυπα. Εργαζόμαστε καθημερινά για ένα καθημερινό περιβάλλον ισότητας και συμπερίληψης.

Παράλληλα είμαστε από τις λίγες εταιρίες στην Κύπρο όπου σε κάθε αγγελία μας παρουσιάζουμε τον μισθό προσπαθώντας να εξαλείψουμε το gender pay gap. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω πως σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων (EIGE) το 2022 η Κύπρος βρέθηκε στην 22η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε, μια θέση καθόλου τιμητική για την χώρα μας. Μια θέση που θα πρέπει να εργαστούμε συνολικά ώστε να την βελτιώσουμε.

Τι βέλτιστες πρακτικές ακολουθείτε προς όφελος του προσωπικού σας;

Σε ετήσια βάση διενεργούμε έρευνες ικανοποίησης ώστε να αναγνωρίσουμε τα θέλω και τις ανάγκες των ανθρώπων μας. Με βάση τα δεδομένα αυτά και οδηγό μας το Employer Value Proposition (EVP), το οποίο έχει χαρτογραφήσει τις εσωτερικές ανάγκες των ανθρώπων μας, τις ανάγκες των δυνητικών υποψηφίων στην Κυπριακή αγορά αλλά και το vision του top management σχεδιάζουμε σε ετήσια βάση δράσεις και προγράμματα που ενισχύουν την ευημερία των ανθρώπων μας. Δράσεις όπως το Δωμάτιο Θηλασμού και το Δωμάτιο Χαλάρωσης, η Πολιτική ενάντια στην Βία και την Παρενόχληση στον χώρο εργασίας είναι μόνο μερικές από τις καινοτόμες δράσεις που έχουμε σχεδιάσει.

Παράλληλα 7,5 στους 10 εργαζομένους μας δηλώνουν ότι θα πρότειναν την Lidl Κύπρου σε φίλους και γνωστούς ως έναν ιδανικό εργοδότη. Το νούμερο αυτό αποτελεί για εμάς επιβράβευση ώστε να συνεχίζουμε να παρέχουμε στην μεγάλη μας ομάδα ό,τι χρειάζονται ώστε να είναι καλά. Άλλωστε οι καλύτεροι πρεσβευτές μας είναι οι άνθρωποί μας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

team.lidl.com.cy

[email protected]

800 94404