Ενισχύονται οι έλεγχοι και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών για αντιμετώπιση των διαφυγόντων φορολογικών εσόδων από πωλήσεις που γίνονται μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων, μέσω του εναρμονιστικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε την προγούμενη Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής.

Με την τροποποίηση του νόμου περί διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας θα διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής πληροφορίων και θα αποφευχθεί η αδικαιολόγητη απόρριψη αιτημάτων. Παράλληλα, διασφαλίζεται η ασφάλεια του δικαίου για τις φορολογικές αρχές και τους φορολογούμενους, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία που θα ενσωματωθεί στο κυπριακό δίκαιο καθορίζει με σαφήνεια το πρότυπο της εύλογης συνάφειας. Ουσιαστικά, η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα συμβάλει στην προσπάθεια των φορολογικών αρχών να αποτρέψουν τη φοροδιαφυγή και την υποβολή ανακριβών στοιχείων κατά τη χρήση των ψηφιακών πλατφόρμων. Επιπρόσθετα, τα κράτη μέλη θα μπορούν να διενεργούν και από κοινού ελέγχους. Ήδη Κομισιόν έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στη Δημοκρατία, λόγω της μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή οδηγία. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έπρεπε να εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2022 αλλά στη Βουλή κατατέθηκε τέσσερις μήνες μετά την εκπνοή της προθεσμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα βαθιά για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες

Με το νομοσχέδιο θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για τη διοικητική συνεδρία μεταξύ των φορολογικών αρχών, οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στηνραγδαία ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και των διασυνοριακών συναλλαγών που προσφέρονται μέσω των ψηφιακών πλατφόρμων. Οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν πως η χρήση των ψηφιακών πλατφόρμων έχει δημιουργήσει ένα περίπλοκο περιβάλλον, όπου είναι δύσκολο να επιβληθούν φορολογικοί κανόνες που να διασφαλίζουν τη φορολογική συμμόρφωση και να καθορίζουν την αξία του αδήλωτου εισοδήματος.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, οι υφιστάμενοι κανόνες επεκτείνονται και στην ανταλλαγή πληροφοριών σε άλλα κράτη μέλη, για πωλήσεις ή μισθώσεις μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων, με την επιβολή υποχρεώσεων υποβολής στοιχείων σε φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών πλατφόρμων για τις διασυνοριακές συναλλαγές. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα επιτευχθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού με άλλες επιχειρήσεις.

Τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν και φορείς εκμετάλλευσης που ασκούν εμπορική δραστηριότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έχουν τη φορολογική τους κατοικία εντός της ΕΕ, ωστόσο εξαιρούνται οι κρατικές οντότητες.